Sonar - pytanie do Pana Macieja

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pszczoła
Re: Sonar - pytanie do Pana Macieja

Post autor: Pszczoła » wtorek 05 wrz 2006, 17:22

...To na bank Vintage Warmer. Mój komputer również by zdechł po naciśnięciu play. A tragiczny nie jest (wspaniały też nie no ale) > AMD Athlon 2800+, 1GB RAM, E-MU 0404, WIN XP. Pozdrawiam....
Zgodził bym się z tobą, jeśli dobrze zrozumiałem Freefrocka to dał warmera na 20 truckach to jest pewna śmierć, mam Pentium 4 wypasionego kompa i zdarza mi się to samo ,ja bym dał warmera na busa napewno pomoże,jeśli się mylę to sam jestem ciekawy prawdy
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 wrz 2006, 19:34

Zgodził bym się z tobą, jeśli dobrze zrozumiałem Freefrocka to dał warmera na 20 truckach to jest pewna śmierć, mam Pentium 4 wypasionego kompa i zdarza mi się to samo ,ja bym dał warmera na busa napewno pomoże,jeśli się mylę to sam jestem ciekawy prawdy ...

Nie zaprzeczę, że to jest zabójstwo dla projektu, ale dla czego w szczególności? Dla CPU i dysku napewno nie. Może dla RAMU? Choć jest on wspomagany przez plik wymiany. Sam nie wiem. Czekamy jak zwykle z niecierpliwością na zdanie Pana Macieja

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 05 wrz 2006, 20:43

Oczywiście, że problem powoduje ilość wtyczek.
Odpalenie tylu V.Warmerów załatwi wiele niezłych domowych (i nie tylko) komputerów, niezależnie od tego czy pracujemy z Sonarem, Cubase czy czymkolwiek innym.
To co napisał Dobmatt o kilku reverbach tu i tam, dotyczy również "mocnych" kompresorów, a już na pewno V.Warmera - nic za darmo. Uwielbiam pracować z kompresorami PSP, ale najczęściej to ich nadmierna ilość w projekcie była głównym powodem problemów z liczydłem.

Moim zdaniem - 3x za dużo wtyczek jak na 30-trackowy projekt . Nie chcę Cie martwić kolego Freefrock, ale tendencja typu "więcej wtyczek niż tracków" raczej będzie generować problemy. A co, jeśli Twój projekt będzie miał 60 Sladów?

Swoją drogą, chętnie bym posłuchał skończonego utworu z ciekawości - do czego też było potrzeba tylu oddzielnych wielopasmowych kompresorów. Piszę całkiem poważnie.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 wrz 2006, 21:04

do czego też było potrzeba tylu oddzielnych wielopasmowych kompresorów. Piszę całkiem poważnie.

pozdr...
Używam VW w trybie jednopasmowym jako kompresor (delikatna kompresja). Przybliża mi to każdą ścieżkę.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 05 wrz 2006, 23:53

FreeFrock a moze sprobuj nauczyc sie freezowac efekty? Taka metoda pracy jest naprawde wydajna trzeba tylko wyrobic sobie nawyk ze jezeli jest cos juz dobrze wkrecone w calosc to po prostu zamrozic ten dzwiek. Bo odpalanie tylu wtyczek vst naraz to jest zabojstwo, ja aktualnie sie wlasnie na cos takiego przerzucam.I polecam to tez Tobie i twojemu biednemu liczydłowi które tak nadwyrezasz przez ta krwiozercza liczbe wtyczek.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 06 wrz 2006, 01:42

Używam VW w trybie jednopasmowym jako kompresor (delikatna kompresja). Przybliża mi to każdą ścieżkę....
Jeśli parametry kompresji są identyczne dla kilku ścieżek, to wpinanie w każdą osobnej instancji "ocieplacza" jest kolejnym błędem strategicznym. Identyczny efekt osiągniesz wysyłając te ścieżki do jednej instancji wtyczki wpiętej w bus Subgroup (routing Sonara jest jedną z najbardziej elastycznych funkcji). Również zastosowanie kilku różnych typów rewerberacji mija się z celem, chyba że chcesz osiągnąć jakieś efekty specjalne. Zastosuj tę metodę także, ignorując tylko te ścieżki, które źle się zachowują z pogłosem, np. basowe, ewentualnie kontrolując stosunek dry/wet w mikserze.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 06 wrz 2006, 03:36

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 06 wrz 2006, 04:23

Ciekawe.
Dzięki za link.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 06 wrz 2006, 08:15

Panie Piotrze Oczywiście nie próbowałem tego narzędzia. Naczytałem się sporo na ten temat na forach Sonara, Tascam'a (znów jest za darmo) i Cubase i gdziekolkwiek pojawiał się temat "znikające audio" w kontekście interfejsów audio fire wire (oczywiście kontroler IEEE1394 TI) okazywało się, że użytkownicy którzy mają VIA chipset i AMDziaka 64 mają ten problem. Winę zrzuca siępowszechnie na fakt że XP 32 bitowy sobie w obecności procesora 64bitowego nie umie poradzić ze stałą transmisją przez kontroler IEEE1394.....oczywiście upraszczam, bo się na takich niuansach nie znam, jednak nigdzie na forach nie znalazłem jasnego sposobu na przejście problemu. Dominuje raczej rozłożenie ramion w geście bezradności. Kto wie, może ten soft PCI latency coś zaradzi.....
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 06 wrz 2006, 08:22

Jeśli parametry kompresji są identyczne dla kilku ścieżek, to wpinanie w każdą osobnej instancji "ocieplacza" jest kolejnym błędem strategicznym. Identyczny efekt osiągniesz wysyłając te ścieżki do jednej instancji wtyczki wpiętej w bus Subgroup

To niestety jest nieprawda - wystarcza rozne poziomy (bo niby skad maja byc takie same), do tego dodac nalezy calkowicie inny efekt kompresji sumy i kompresji skladowych.

ODPOWIEDZ