Mbox 2 i Athlon XP 2000+

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
artfro
Mbox 2 i Athlon XP 2000+

Post autor: artfro » sobota 02 wrz 2006, 15:09

Witam serdecznie!
Moje pytanie polega na tym czy możliwa jest praca z systemem Mbox 2 na komputerze z procesorem Athlon XP 2000+. Chodzi mi głównie o zapotrzebowanie Pro Toolsa na moc obliczeniową procesora. Czy nie będzie problemu z nagraniem/zgraniem sesji złożonej powiedzmy z maksymalnie 24 tracków zaopatrzonej w kilka plug-inów dostarczonych razem z zakupionym Mboxem. Moja obecna konfiguracja
Płyta główna – MSI KT4V
Procesor – Atholn XP 2000+
RAM – 1024MB

Pozdrawiam

Zbynia

Re: Mbox 2 i Athlon XP 2000+

Post autor: Zbynia » sobota 02 wrz 2006, 15:51

przeciez masz wszystko na stronie maudio wiec po co sie pytasz?

ciezko zajrzec?

paul

Post autor: paul » sobota 02 wrz 2006, 16:43

...przeciez masz wszystko na stronie maudio wiec po co sie pytasz?

maudio?
chyba digidesign?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 02 wrz 2006, 16:53

powiedzmy z maksymalnie 24 tracków zaopatrzonej w kilka plug-inów dostarczonych razem z zakupionym Mboxem

Jezeli to beda korektory czy kompresory, to dasz rade - ale z M-Boxem dostarczany jest tez na przyklad amplitube, a 24 amplitubow ten komputer raczej nie uciagnie

Sprawdzilem - 24 slady, na kazdym EQIII/7 i BF76 i jeden aux send plus dwa d-verby na aux - obciazenie procesora okolo 50% na Athlonie 1700. Bufor 128 albo 512 - niewielkie roznice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 02 wrz 2006, 17:34

maudio digidesign i avid to jedno i to samo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 02 wrz 2006, 19:32

24 slady, na kazdym EQIII/7 i BF76 i jeden aux send plus dwa d-verby na aux - obciazenie procesora okolo 50% na Athlonie 1700. Bufor 128 albo 512 - niewielkie roznice

"Dopaslem" troche ta sesje - dwa longdelaye na aux, dwie grupy aux jako podgrupy plus na masterze EQIII/7 i dwa kompresory II po kolei. Z buforem 128 ciezko, czasem sie zatnie, z buforem 512 bez problemu, uzycie procesora na oko jakies 2/3. To jest spory test, bo w sumie nie na kazdym sladzie musimy zapinac kompresor i taki solidny korektor, z kolei poglos przydalby sie jakis lepsiejszy, jakis IR, ale nie mam chwilowo (jednak mysle, ze jeden poszedlby bez problemu). Klopoty zaczna sie jak bedziemy chcieli jakies instrumenty wirtualne albo amplituby - ale to w sumie zawsze mozna przegrac z efektem i uwolnic zasoby.

paul

Post autor: paul » sobota 02 wrz 2006, 21:24

...maudio digidesign i avid to jedno i to samo...
oczywiscie sie zgadza, z ta roznica, ze na www.m-audio.com nie ma nic o mbox2....

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » sobota 02 wrz 2006, 23:51

...24 slady, na kazdym EQIII/7 i BF76 i jeden aux send plus dwa d-verby na aux - obciazenie procesora okolo 50% na Athlonie 1700. Bufor 128 albo 512 - niewielkie roznice

"Dopaslem" troche ta sesje - dwa longdelaye na aux, dwie grupy aux jako podgrupy plus na masterze EQIII/7 i dwa kompresory II po kolei. Z buforem 128 ciezko, czasem sie zatnie, z buforem 512 bez problemu, uzycie procesora na oko jakies 2/3. To jest spory test, bo w sumie nie na kazdym sladzie musimy zapinac kompresor i taki solidny korektor, z kolei poglos przydalby sie jakis lepsiejszy, jakis IR, ale nie mam chwilowo (jednak mysle, ze jeden poszedlby bez problemu). Klopoty zaczna sie jak bedziemy chcieli jakies instrumenty wirtualne albo amplituby - ale to w sumie zawsze mozna przegrac z efektem i uwolnic zasoby....
Wielkie dzięki Matiz za wyczerpującą odpowiedź, miło że są na tym forum ludzie którzy traktują tą platformę jako teren współpracy i wymiany doświadczeń.

Ubolewam niestety nad postawą kilku forumowiczów, którzy niestety chyba nie do końca wiedzą, albo nie chcą wiedzieć jakie zadanie spełniają fora dyskusyjne. Forum EIS odwiedzam od kilku lat, wielokrotnie uzyskując receptę na rozwiązanie realizatorskich problemów, czytając bieżące tematy bądź też korzystając z wyszukiwarki. Szczerze powiem, przepraszajac jednocześnie za dosadność mojej wypowiedzi, ale rzygać mi się chce kiedy na postawione przez kogoś pytanie pada wyświechtane już hasło „RUSZ CZTERY LITERY I ZAJRZYJ DO WYSZUKIWARKI, CIĘŻKO ZAJRZEĆ??” albo w szyderczy sposób proponują inne „rozwiązanie”. Zaznaczam nie mówię tutaj o pytaniach banalnych typu: do czego służy kompresor, czy co to jest delay, ponieważ na takie pytania rzeczywiście w wyszukiwarce można znaleźć sporo wyczerpujących tekstów, ale na pewno można w sposób kulturalny wskazać kierunek poszukiwań odpowiedzi osobie zainteresowanej.
Każdy z nas kiedyś zaczynał przygodę w świecie realizacji dźwięku i na początku też zadawał różne pytania. Także jeszcze raz proszę: traktujmy siebie nawzajem z szacunkiem, dzielmy się swoimi doświadczeniami i wiedzą z ttmi, którzy tego potrzebują, a osobom które chcą wyrzucić z siebie nadmiar energii w postaci nieprzyjemnych wypowiedzi proponuję żeby poszły np pobiegać, a kiedy się zmęczą to wtedy dopiero niech siądą przed monitorem i zabierają głos w dyskusjach, umieszczając kulturalne i rzeczowe wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 03 wrz 2006, 00:23

Jesli już masz Mboxa to wspólczuję jesli chcesz kupić nie rob tego- to wyjątkowy shit. Może jakoś to chodzi na Powermacku ale na PC zgroza,
Jesli koniecznie chcesz mieć Protoolsa (małego) to wydaj trochę więcej i wź digi002. Miałem jedno i drugie jedno się spiepszyło drugie w miarę chodziło tylko z protoolsem ale tym 32 tracki(z Nuendo-dziwnie) ( to już chyba przesada żeby blokować ilość tracków chyba tylko digidesign tak robi) A jesli chodzi o service w Polsce to pominę milczeniem. Jesli jeszcze kiedyśbędę musial na tym pracować to tylko Protku HD i najlepiej żeby był nie moj

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 03 wrz 2006, 01:51

artfro mysle ze to bylo do mnie.....

ale sam spojrz - wymagania minimalne - pewnie sie w tym lapiesz i powienienes wiedziec ze wymagania minimalne i tak sa zawyzone.....

dlatego kazalem ci spojrzec na strone

a ty masz pretensje

wiedze musisz zdobywac sam bo nikt w kolko nie bedzie cie prowadzil za raczke czy wciskal ja na sile - co do jakosci pracy na tym sprzecie(mbox) to owszem - mozesz sie dowiedziec glownie przez forum bo na stronie beda same superlatywy.......

ODPOWIEDZ