Nagrywanie głosu - początek domowego studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
woland
Nagrywanie głosu - początek domowego studia

Post autor: woland » piątek 01 wrz 2006, 11:16

Witam serdecznie,

chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie: zajmuję się edukacją i chciałbym móc nagrywać w domu i biurze teksty lektorskie do różnego rodzaju zajęć multimedialnych w bardzo dobrej jakości audio, bez szumów i zakłóceń. Chciałbym nagrać taki dźwięk, w którym nie będzie słychać "głosek wybuchowych" - p, b, t, d, czy też ć i innych. Nie jest to chwilowa fanaberia - chciałbym móc skompletować dobry sprzęt - nagrywaniem głosu będę zajmował się przez następne 4-5 lat. Oczywiście chodzi mi o taki sprzęt, który można kupić w normalnych (przystepnych) cenach.

Chciałbym zapytać, jaki sprzęt będzie mi potrzebny, aby uzyskać jakość głosu zbliżoną do studyjnej (dysponuję komputerem PC).

1. Czy powieniem mieć mikrofon dynamiczny, czy też pojemnościowy? Studyjny czy jakiś inny?
2. Czy muszę zaopatrzyć się w przedwzmacniacz mikrofonowy?
3. Czy do tego typu nagrań jest mi potrzebny efekt procesor dźwięku?
4. Jaką kartę dźwiękową powiniem mieć? PCi czy USB? Czy muszę kupić urządzenie rejestrujące dźwięk podpinane na USB?
5. Czy powinienem też kupić filtr akustyczny, żeby dźwięk zyskał jeszcze lepszą jakość?
6. Jakimi kablami należy całość połączyć?
7. Czy są potrzebne odsłuchy, czy wystarczą słuchawki - będę nagrywał wyłącznie głos.
8. Jaki program do obrabiania dźwięku muszę posiadać?
9. Jaki format jest najlepszy do nagrywania i odtwarzania głosu - czy na płytach, które chcę dodawać uczestnikom zajęć, powinienem zgrywać to jako mp3, wave czy też zastosować jakiś inny format?

Ile - w dużym przybliżeniu - pieniędzy będę potrzebował na taką inwestycję? Proszę też o info, gdzie szukać opisu tego typu sprzętu?
Warto korzystać z gotowych zestawów studyjnych do tego typu przedsięwzięć, czy może lepiej kompletować wszystko po kawałku?

Za wszystkie sugestie i porady z góry serdecznie dziękuję!!!!!!!

pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Re: Nagrywanie głosu - początek domowego studia

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 11:34

do tego celu polecam:

karta ua25 EDirol (przenosna - na USB, z preampami i z soft limiterem,phatom do mik.pojemnosciowych)) - 900pln

mikrofon oktava mk319 - 650 zeta (ladnie radzi sobie z "essami") oraz kosz do niego (100pln)

filtr (nie bedzie zglosek wybuchowych, oczywiscie i tak trzeba dbac o dykcje)

sluchawki Akg k55 (BODAJZE) - w kazdym razie zamkniete -150-200

prcesor dynamiczny (efektowych raczej sie nie uzywa przy nagraniu, chyba ze poglos w odsluchu dla wokalu) w zwiazku z limiterem nie potrzebny

wazne jeszcze jest pomieszczenie, byc moze SE REflection filter w nagraniach lektorskich wystarczy (ja czekam na zamowiony wiec sie jeszcze nie ywpowiadam)

pozniej, o ile nagrania dotyczyc beda tylko glosu - moza dokupic jakies male monitorki studyjne-aktywne (esi near5 albo behrinfery - nie znam ich, ale podobno dobre)

Awatar użytkownika
woland

Post autor: woland » piątek 01 wrz 2006, 11:40

Witam, serdecznie dziękuję za info - nie myślałem, że tak szybko czegoś się dowiem. Wiedziałem, że na tym forum zdobędę odpoweidzi na moje bolączki - jeszcze raz stokrotne dzięki :)

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » piątek 01 wrz 2006, 12:25

mikrofon oktava mk319 - 650 zeta (ladnie radzi sobie z "essami") oraz kosz do niego (100pln)

-> jak najbardziej się zagzdam ... ew. nieco tanszy mxl2006moogami ktory nadaje sie do nagran lektorskich ale jest dość "ostry"...

-> koszt k55 to ok 100-120 zl

(esi near5 albo behrinfery - nie znam ich, ale podobno dobre)...

->nearów nie polecam ... miałem je ok. roku i nie byłem z nich zadowolony ( looknij do archiwum forum tam troche jest nt. budżetowych "monitorow" )

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 12:29

raz je tylko (esi) slyszalem - ale do samych nagran lektorskich powinny wystarczyc :) natomiast jesli pojawi sie muza, to juz chyba bedzie slabo

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » piątek 01 wrz 2006, 13:07

...raz je tylko (esi) slyszalem - ale do samych nagran lektorskich powinny wystarczyc :) natomiast jesli pojawi sie muza, to juz chyba bedzie slabo...

dokladnie tak :) ... trzeba patrzec perspektywicznie ;)

Awatar użytkownika
woland

Post autor: woland » piątek 01 wrz 2006, 13:12

prcesor dynamiczny (efektowych raczej sie nie uzywa przy nagraniu, chyba ze poglos w odsluchu dla wokalu) w zwiazku z limiterem nie potrzebny

O.K. - jaki procesor dynamiczny? - czy jest połączony z kartą dźwiękową, czy też jest oddzielnym sprzętem - jaki model polecasz?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
woland

Post autor: woland » piątek 01 wrz 2006, 13:14

-> jak najbardziej się zagzdam ... ew. nieco tanszy mxl2006moogami ktory nadaje sie do nagran lektorskich ale jest dość "ostry"...

będę szukał - dzięki za info

-> koszt k55 to ok 100-120 zl

słuchawki już oglądałem - są bajer - dzięki jeszcze raz

Awatar użytkownika
woland

Post autor: woland » piątek 01 wrz 2006, 13:19

A jaki program do obróbki dźwięku sobie sprawić? Sonic Sound Forge, WaveLab, czy jakiś inny?

Pytanko jeszcze jedo - jaki format muzy, żeby było świetnie słychać, ale żeby plik nie był gigantyczny? Nagranie może być spore, ale nie zawsze będę mógł dawać komuś DVD - czasem niektórzy nie mają napędu DVD i muszę dawać im płytkę CD.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » piątek 01 wrz 2006, 14:02

...A jaki program do obróbki dźwięku sobie sprawić? Sonic Sound Forge, WaveLab, czy jakiś inny?

Do tego celu w zupełności wystarczy darmowy Audacity, zwłaszcza na początek:

http://audacity.sourceforge.net

Jedyną jego niedogodnością jaką potencjalnie widzę, są niezbyt dokładne wskaźniki poziomu nagrania. Ale przy 24-bitowej karcie to nie jest tragedia. Jeśli jednak się upierać na wydawanie pieniędzy, to za 40 USD jest już cały sekwencer z dobrymi wskaźnikami i nie tylko:

http://www.cockos.com/reaper/index.php

ODPOWIEDZ