Gumowa zwijana klawiatura sterująca

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Gumowa zwijana klawiatura sterująca

Post autor: mytnik » czwartek 31 sie 2006, 00:07

Te ostatnie troszkę więcej kosztują, mają we/wy MIDI (standardowe) a nawet troszkę brzmienia w GM . Taką mam i polecam z całego serca (po dwóch latach ciężkiego użytkowania).
...
A dokładniej, co to?
drummer

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 31 sie 2006, 03:03

Przecież na różnych rzeczach ludzie grają, np. na grzebieniu.

A czasami graja nawet na zębach... a co niektorzy na gumowych organkach:)
Swoja droga dobra wazona klawiatura jest nie ocenionym elementem przydajacym sie przy kreacji muzyki, nie wyobrazam sobie jak mozna to zastapic jakims gumowym swinstwem ktory mozna wsadzic do pralki. A powaznie mowiac nigdy nie mialem do czynienia z takim "cudem" i szczczerze watpie zeby mozna bylo na tym precyzyjnei wycelowac glosnosc dzwieku. Kto wie moze sie myle...
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 sie 2006, 08:56

...Swoja droga dobra wazona klawiatura jest nie ocenionym elementem przydajacym sie przy kreacji muzyki, ...

Jasne, wystarczy z niej spościć powietrze, wsadzić pod prasę, zwinąć w rulon i już można spróbować ją upchnąć (nogami?) w torbie laptopa.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 sie 2006, 09:30

...A dokładniej, co to?...
Coś takiego, tyle, że moduł elektroniki jest czarny. Nie patrz na firmę, bo te "cuda" są sprzedawane pod różnymi markami.
[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 31 sie 2006, 12:59

W klawiaturach midi jest tendencja do wypuszczania konstrukcji (sterowników midi) z coraz większą ilością kręciołek do kręcenia oraz z małą ilością klawiszy. Jeśli tendencja się utrzyma to już niedługo będziemy mieli klawiaturę-ideał:
- jeden klawisz do grania i sto kręciołek

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 sie 2006, 14:03

...jeden klawisz do grania i sto kręciołek ...
Podobne konstrukcje już istnieją (z przyciskiem note on), ale gdyby miał to być jeden klawisz, to ciekawe na co się zdecydują, na czarny czy biały
[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 31 sie 2006, 14:50

...ale gdyby miał to być jeden klawisz, to ciekawe na co się zdecydują, na czarny czy biały...
Ja obstawiam C. Biały

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 31 sie 2006, 16:20

Może strzelę małe wyjaśnienie. Klawiszowcem nie jestem i na pewno nie bedę. Z klawiatury jednak często korzystam do wprowadzania krzywych nutek, które potem i tak edytuję, więc śmiało mogę zrezygnować także z dynamiki.
W związku z powyższym guma mi wystarczy w zupełności, tym bardziej że dynamiki również nie potrzebuję.
Wniosek: jakiś tam sens istnienia jej dla mnie i nielicznej grupy innych urzytkowników ona ma.
Pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 sie 2006, 16:54

...Może strzelę małe wyjaśnienie...
Więc ja dopowiem tak:
- taka klawiatura absolutnie nie nadaje się do nauki. Wręcz przeciwnie, trzeba już dobrze klepać po sztachetach aby ją docenić i szybko okiełznąć
- jest to świetna sprawa dla kogoś, kto dużo podróżuje a wena zastaje go w najmniej oczekiwanych miejscach
- warto kupić coś droższego z oferty, w moim egzemplarzu zatarły się już prawie wszystkie napisy ale sama klawiaturka zepsuć się jakoś nie chce
- z samą dynamiką też nie jest najgorzej, choć klasycznie kształcony pianista na niej sobie od razu nie pogra, to organista lub akordeonista załapie szybciutko o co biega
- nie dam rady zliczyć fantów na jakie się załapałem na różnych imprezkach tylko przez to, że miałem ją akurat przy sobie . Stąd 5 oktaw, bo tylko wtedy da na tym radę sensownie coś ugrać na żywca
[addsig]

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 31 sie 2006, 19:34

Więc ja dopowiem tak:
- taka klawiatura absolutnie nie nadaje się do nauki. Wręcz przeciwnie, trzeba już dobrze klepać po sztachetach aby ją docenić i szybko okiełznąć
...
Ależ ja się wcale nie zamierzam na niej uczyć, dodam że jestem tylko jednoręcznym 'klawiszowcem', tzn. nie potrafię złożyć nic sensownego obiema rękami:) Poza tym mam w domu klawiaturę, a nawet dwie, ale żadnej nie wsadze do torby razem z komputerem.
Pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ