Logic 5.51 -> Cubase SX3 - warto się przesiąść

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
ratio
Logic 5.51 -> Cubase SX3 - warto się przesiąść

Post autor: ratio » sobota 26 sie 2006, 10:38

Dodam że logica używam do robienia aranży z wykozystaniem jego wtyczek tzn. nie używam innego sowtu. Czasami dogrywam wokale i gitary i tutaj brakuje mi np. nakładania fx na slad audio, np.
strojenie graficzne autotune tak jak sie to robi w cubase.
Cubase brakuje tak świetnych wtyczek i instrumętów trzeba je dokupić. Drugie pytanie dotyczy sposobu miksowania w cubase tzn.
jeśli miksuje za pomocą miksera midi to zapięy compresor na toze audio tego instrumentu też bedzie działał w różny sposób, no chyba że bede miksował wyjsciami audio instumętów. Tego problemu niema w logic wszystko jest przejżyste cały mikser jest przejżysty.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
grembo

Re: Logic 5.51 -> Cubase SX3 - warto się przesiąść

Post autor: grembo » sobota 26 sie 2006, 11:14

Ja wybralem Cubase, ale jesli jestes zadowolony z pracy na Logicu i jestes do niego przyzwyczajony to po co chcesz zmieniac. To podobne programy, jakosciowo stoja b.wysoko.... hmmmm, ja bym zostal na Twoim miejscu przy Logic... Nie ma w LOGIC fx (jak rozumiem chodzi o wysylke send na efekt?) - az wierzyc mi sie nie chce...

....fragmentu z Autotune nie rozumiem

ratio

Post autor: ratio » sobota 26 sie 2006, 11:32

Sendy jasne że są chodzi mi o nakładanie (aplikowanie wtyczek w tym autotune na ślad audio)
Dodam że w logicu moge pracować nawet przy dużych projektach na latencji 1.5ms co pozwala mi na monitorowanie za pomocą logic. W cubase jest to niemożliwe zaraz będzie sie coś zacinało albo całkiem stanie.

Mam atlon 2000+ 1.5 mega ram waveterminal 192l 120gb hd

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 26 sie 2006, 12:22

no to pozazdroscic takiej latencji :)

ja pracuje tylko podczas nagrywania na ok.5ms - to w zupelnosci wystarczy, zreszta mam DSP na emu1212m ktrore ma poglos wystaczajacy do monitoringu dla wokalistow :)

nie wiem czy tak niska latencja to kwestia programu, moze raczej jakosci sterowników karty czy algorytmu kompensacji opóżnienia wtyczek. NI EBEZ ZNACZENIA jest rowniez fakt iz wtyczki sa produkcji LOGICA (z tego co je slyszalem naprawde sa interesujace) moze to pozwala Tobie na tak niskie latencje?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 26 sie 2006, 12:24

Mam atlon 2000+ 1.5 mega ram waveterminal 192l 120gb hd...
Przy półtorej MB ramu, sprawnie działala tylko Amiga 1200 (ktora miala nawet wiecej bo 2 MB Chip Ram) , nie wiem jak udało ci sie uruchomić Komputer

ratio

Post autor: ratio » niedziela 27 sie 2006, 11:41

...Mam atlon 2000+ 1.5 mega ram waveterminal 192l 120gb hd...
Przy półtorej MB ramu, sprawnie działala tylko Amiga 1200 (ktora miala nawet wiecej bo 2 MB Chip Ram) , nie wiem jak udało ci sie uruchomić Komputer ...
blond nie wiem jak sie pisze 1.5 gb ram

ratio

Post autor: ratio » niedziela 27 sie 2006, 11:46

...no to pozazdroscic takiej latencji :)

ja pracuje tylko podczas nagrywania na ok.5ms - to w zupelnosci wystarczy, zreszta mam DSP na emu1212m ktrore ma poglos wystaczajacy do monitoringu dla wokalistow :)

nie wiem czy tak niska latencja to kwestia programu, moze raczej jakosci sterowników karty czy algorytmu kompensacji opóżnienia wtyczek. NI EBEZ ZNACZENIA jest rowniez fakt iz wtyczki sa produkcji LOGICA (z tego co je slyszalem naprawde sa interesujace) moze to pozwala Tobie na tak niskie latencje?...
też sie dziwie ale wszystko działa bez zająknięcia spokojnie np 12 x exs24 do tego 5 sendów z fx jakies reverby chorusy delaye
na kazdym insercie eq compresor limiter.wskaznik prawie na ful ale aranz idzie super nie zacina sie.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 27 sie 2006, 12:04

moze Cie licznik latencji oszukuje? przeciez odczuwa ja sie tylko przy nagrywaniu - a nie przy playback..... 5 samplerów chodzacych na raz? o rety!

ja teraz dla wygody (niestety nie jakosci) korzystam z Edirol UA25 - mam wrazenie ze latencja pokazywana (tylko suwak, zero liczb) przez karte jest wieksza niz w rzeczywistosci, odczuwam to wgrywajac instr.perkusyjne z reki :) nie ma latencji, albo rzedu 2-3 ms - nic nie ropzumiem - poza tym komp mi niezle szaleje podczas mixdown :(

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 27 sie 2006, 13:24

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 27 sie 2006, 13:54

Takie tez mialem wrazenie, dlatego ja dziele latencje na ta ktora mi przeszkadza (zbyt duza przy nagrywaniu, zbyt mala przy playback+VST) i ta ktora mi pomaga :) i to ze jest suwak w EDIROLU jest m.in. ta wygoda dla ktorej go wybralem, nie zastanawiam sie czy to 2ms czy 5ms (moze o to chodzilo EDIROLOM przy projekcie interface do UA25 :) )

jest grupa ludzi ktora okreslam łowcami latencji, czesto sfrustrowani - a przeciez latencja wystepuje np.w stage piano :)

Wracajac do tematu:

Chcesz sie przesiasc z Logic 5.5 bo jest "technologicznie" starszy niz SX3? i dlatego ze emagic jako czesc f-my MAC nie rozwija Logica na PC....

Moj kolega mimo ze ma licenccje na Cubase SE, nadal w awaryjnych sytuacjach (trzeba cos zrobic szybko) korzysta z Cubasisa czy Cubase VST. Ceni wygode i doswiadczenie w sofcie, nad nowinkami i wielkimi mozliwosciami - to chyba kwestia wyboru i prirytetów (produkcja muzyki na szybkle zamowienia), a nie softu :)

ODPOWIEDZ