Jaki mikser cyfrowy do RME Multiface?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
BassFun
Re: Jaki mikser cyfrowy do RME Multiface?

Post autor: BassFun » czwartek 24 sie 2006, 20:19

...Przepraszam, ale uwaga od czapy. sam marze o Duende - ale jak ma sie to do cyfrowego zewnetrznego miksera, wyposazonego w preampy i byc moze automatyke?...
W tym przypadku - jak zrozumialem - miks utworow z komputera - preampy sa niepotrzebne. A automatyke masz w hoscie - raz wgrywasz sesje - i wszystko dziala, - a z uzyciem zewnetrznego miksera - trzeba jeszcze wgrac preset do miksera i zsynchronizowac np. z MTC. I zgrac w czasie rzeczywistym znowu do komputera. Dla mnie wygodniejsze jest to pierwsze host + duende lub inny DSP - a za reszte pieniedzy mozna kupic np. macbooka i np. LogicPro...
...
NO OK.
Wiem ze Duende moze okazac sie bardzo pomocne w miksowaniu ale powiedzcie mi co jest lepsze?
Z pomoca czego uzyska sie lepszy miks?

Deunde+Daw
czy
mikser zewnetrzny + daw

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 24 sie 2006, 21:46

Wiem ze Duende moze okazac sie bardzo pomocne w miksowaniu ale powiedzcie mi co jest lepsze?
Z pomoca czego uzyska sie lepszy miks?

Deunde+Daw
czy
mikser zewnetrzny + daw

Z Duende, PoCo czy UADem albo bez - wszystko jedno, lepszy miks uzyska sie, jak sie lepiej zmiksuje. Po co ma byc ten mikser? Czy po to tylko:

Hmmm.....jakby mial prosecory dynamiczne,korektory to tez bym sie nie obraził.

Przeciez to ma kazdy DAW, nawet bez kart DSP. Z karty masz 16-18 wyjsc, wiec i tak bedziesz musial cos z czyms zmieszac w komputerze. Za mikserem wbudowanym w DAW oprocz synchronizacji przemawiaja:
- latwiejsze zapamietywanie wszystkiego
- latwiejsza automatyka wszystkiego
- wieksza dokladnosc ustawiania poziomow (nie zawsze potrzebna, ale w dobie nabitych na maksa nagran ulamki decybela sa slyszalne)
- lepsza jakosc kompresorow i korektorow, a przynajmniej potencjalnie lepsza, mozliwosc dobrania odpowiednich narzedzi do odpowiedniego celu
- lepsze i wieksza ilosc efektow - niby mozna miksowac na zewnatrz a efekty wykorzystwac z komputera, ale...
- mozliwosc zgran off-line (czasem sie przydaje, choc nie kazdy program to potrafi) i przede wszystkim latwosc zgran w ogole - z miksera musisz jakos wrocic do komputera...
Przeciw - tylko brak ruszajacych sie suwaczkow, zreszta w interesujacej nas klasie cenowej albo firmy na B albo o dlugosci 60mm
Stol Tascam 3500 szumi jak Niagara

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 24 sie 2006, 21:49

...Wiem ze Duende moze okazac sie bardzo pomocne w miksowaniu ale powiedzcie mi co jest lepsze?...

Co lepsze, brrr...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » czwartek 24 sie 2006, 22:12

OK

Wpozycze jakies dobre miksery analogowe czy konsole cyfrowe porobie testy ,porownam co mi najbardziej pasi i koniec tematu.

Jezeli mix ktory został zrobiony na zewnetrznym mikserze czy stole bedzie mi bardziej odpowiadał ni miks zrobiony na samym cubase to se kupie ten mikser i juz.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 24 sie 2006, 22:28

Jezeli mix ktory został zrobiony na zewnetrznym mikserze czy stole bedzie mi bardziej odpowiadał ni miks zrobiony na samym cubase to se kupie ten mikser i juz.

A ze tak glupio spytam - efekty skad beda? Z kontowni?

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » piątek 25 sie 2006, 00:04

Polecam Tascama 3200 do tego karte firewire , za ta cene nic lepszego nie kupisz http://www.musicstore.de/en/global/0_0_G_0_REC0003567-000/0/0/0/detail/musicstore.html
Poszukaj tez DM-24 ktory jest tanszy bo sam takiego posiadam moze gdzies jeszcze sprzedaja.

ODPOWIEDZ