Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?
-
...Mnie również wydaje się, że każdy odsłuch można przesterować ustawiając zbyt duży poziom basu.Każde monitory mają wartość graniczną w dole, poniżej której nic nie przenoszą.Dlatego właśnie, aby móc kontrolować dół podczas nagrania i miksu w małych instalacjach stosuje się dodatkowe urządzenia.Proponuje posłuchać na tych odsłuchach wzorcowo nagranej muzyki i to z zerową korekcją. Mam te odsłuchy, nagrałem na nich sporo i jestem zadowolony.Powtarzam nagrałem nie zmiksowałem.Podczas miksów poglądowych też nie miałem z nimi problemu....
Pod powyższą wypowiedzią podpisuję się rękoma i nogami.Mam m1mk2 od dwóch miesięcy i żadnych problemów.Nagrywam,miksuję i odtwarzam,często na dosyć dużych poziomach głośności-żadnych trzeszczeń,brzęków i tym podobnych.Wszystko kwestia odpowiedniej kontroli nad sygnałem.
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?
Pod powyższą wypowiedzią podpisuję się rękoma i nogami.Mam m1mk2 od dwóch miesięcy i żadnych problemów.Nagrywam,miksuję i odtwarzam,często na dosyć dużych poziomach głośności-żadnych trzeszczeń,brzęków i tym podobnych.Wszystko kwestia odpowiedniej kontroli nad sygnałem.
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?
Re: Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?
ja na roznych glosnosciach cwicze na ADAM A7 na basie, bez kompresora.
Mam wrazenie ze mam podobne efekty dzwiekowe gdy gram poza pasmem tych kolumn - na najnizszych strunach (struna B napewno jest poza ich pasmem). Efekt jest bardziej slyszalny gdy cwicze z aebersoldem , czyli powiedzmy calym bandem i jest tam stopa. Nie mowiac o podmuchach z bass-refleksu. przupuszczam ze gdyby nie on glosnik bylby biedny, bo cos z tym cisnieniem stac sie musi.
glosniki 6,5 cala
Mam wrazenie ze mam podobne efekty dzwiekowe gdy gram poza pasmem tych kolumn - na najnizszych strunach (struna B napewno jest poza ich pasmem). Efekt jest bardziej slyszalny gdy cwicze z aebersoldem , czyli powiedzmy calym bandem i jest tam stopa. Nie mowiac o podmuchach z bass-refleksu. przupuszczam ze gdyby nie on glosnik bylby biedny, bo cos z tym cisnieniem stac sie musi.
glosniki 6,5 cala
-
......Mnie również wydaje się, że każdy odsłuch można przesterować ustawiając zbyt duży poziom basu.Każde monitory mają wartość graniczną w dole, poniżej której nic nie przenoszą.Dlatego właśnie, aby móc kontrolować dół podczas nagrania i miksu w małych instalacjach stosuje się dodatkowe urządzenia.Proponuje posłuchać na tych odsłuchach wzorcowo nagranej muzyki i to z zerową korekcją. Mam te odsłuchy, nagrałem na nich sporo i jestem zadowolony.Powtarzam nagrałem nie zmiksowałem.Podczas miksów poglądowych też nie miałem z nimi problemu....
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?...
Odsluchy stoja fakt na drewnianym blacie biurka, ale owe brzeczenie bylo rowniez gdy staly na np lozku. czy kolega moglby odezwac sie do mnie na gg 8426930 i poradzic tak od siebie ? lub zostawic namiar na siebie to ja odezwe sie?? bo chcialbym to moc rozwiazac...pozdrowionka i dzieki za odpowiedzi
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?...
Odsluchy stoja fakt na drewnianym blacie biurka, ale owe brzeczenie bylo rowniez gdy staly na np lozku. czy kolega moglby odezwac sie do mnie na gg 8426930 i poradzic tak od siebie ? lub zostawic namiar na siebie to ja odezwe sie?? bo chcialbym to moc rozwiazac...pozdrowionka i dzieki za odpowiedzi
podlacz bezposrednio do kompa i daj sygnal testowy od 20 do 20k plynnie.....
ustaw go na -3dB a w moonitorach daj czulosc na minimum
jesli bedziesz dalej mial brzeczenie to wynik jest prosty - monitory te to syf
ustaw go na -3dB a w moonitorach daj czulosc na minimum
jesli bedziesz dalej mial brzeczenie to wynik jest prosty - monitory te to syf
Ja miałem problem z głośnikiem wysokotonowym. Charczał i okazało się to wadą fabryczną. Po wizycie w serwisie wszysko działa poprawnie.
Przy nieprzesterowanym sygnale nie ma mowy o jakiś pierdach i charkach.
Fakt basy to te Alesisy emitują ale 10.000 Days brzmi świetnie
Przy nieprzesterowanym sygnale nie ma mowy o jakiś pierdach i charkach.
Fakt basy to te Alesisy emitują ale 10.000 Days brzmi świetnie

-
Odsluchy stoja fakt na drewnianym blacie biurka, ale owe brzeczenie bylo rowniez gdy staly na np lozku. czy kolega moglby odezwac sie do mnie na gg 8426930 i poradzic tak od siebie ? lub zostawic namiar na siebie to ja odezwe sie?? bo chcialbym to moc rozwiazac...pozdrowionka i dzieki za odpowiedzi...
Ciekawe to wszystko,ciekaw byłbym wielce wyników testu proponowanego powyżej,z ciekawości tej chyba sam taki teścik zorganizuję...
sam również pracuję ze sprzętem ustawionym na dużych rozmiarów drewnianym blacie,ale u mnie problem odzewu podłoża rozwiązały zwykłe podkładki z grubej,gęstej pianki-swoją drogą Alesis dostarczał jeszcze całkiem niedawno takie podkładki wraz z monitorami,nie mam pojęcia dlaczego już tak nie jest....
jeśli na neutralnym podłożu monitory nadal wydają niepożądane odgłosy,a jest pewność co do właściwej jakości sygnału,to być może rzeczywiście idzie tu o wadliwy egzemplarz.jedyną drogą uzyskania pewności byłby tu test drugiego zestawu...:)
eksperta nie chcę tutaj udawać,bo nim nie jestem,ale jeśli kolega będzie mieć pytania co do tych akurat monitorów,chętnie pomogę jak tylko będę potrafił:
gg 9670948
Ciekawe to wszystko,ciekaw byłbym wielce wyników testu proponowanego powyżej,z ciekawości tej chyba sam taki teścik zorganizuję...
sam również pracuję ze sprzętem ustawionym na dużych rozmiarów drewnianym blacie,ale u mnie problem odzewu podłoża rozwiązały zwykłe podkładki z grubej,gęstej pianki-swoją drogą Alesis dostarczał jeszcze całkiem niedawno takie podkładki wraz z monitorami,nie mam pojęcia dlaczego już tak nie jest....
jeśli na neutralnym podłożu monitory nadal wydają niepożądane odgłosy,a jest pewność co do właściwej jakości sygnału,to być może rzeczywiście idzie tu o wadliwy egzemplarz.jedyną drogą uzyskania pewności byłby tu test drugiego zestawu...:)
eksperta nie chcę tutaj udawać,bo nim nie jestem,ale jeśli kolega będzie mieć pytania co do tych akurat monitorów,chętnie pomogę jak tylko będę potrafił:
gg 9670948
Mam Alesisy od ponad roku i jestem z nich zadowolony. Kiedy jednak je kupiłem w jednym głośniku mi coś brzęczało przy większych poziomach głośnośći. Odkręciłem gwizdek i okazało się że wiązka kabli dotyka do tunelu BR. Po odsunieciu kabelków nie było już żadnych problemów, charczenia, brzęczenia itp.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl
...Mam Alesisy od ponad roku i jestem z nich zadowolony. Kiedy jednak je kupiłem w jednym głośniku mi coś brzęczało przy większych poziomach głośnośći. Odkręciłem gwizdek i okazało się że wiązka kabli dotyka do tunelu BR. Po odsunieciu kabelków nie było już żadnych problemów, charczenia, brzęczenia itp....
HEHE znajomy miałe ten sam problem z Alesisami. Ogólnie zauważyłęm ze alesisy sa bardzo "problemo twórczymi" monitorami, lecz no nie ukrywam ze zapewne 70% tych problemów powstaje z winy złego użytkowania i nie stosowań sie do manuala.
HEHE znajomy miałe ten sam problem z Alesisami. Ogólnie zauważyłęm ze alesisy sa bardzo "problemo twórczymi" monitorami, lecz no nie ukrywam ze zapewne 70% tych problemów powstaje z winy złego użytkowania i nie stosowań sie do manuala.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Otoz kupuje monitory studyjne i jak narazie biore ze sklepu poszczegolne modele do domu i przesluchuje ...
Czy możesz sie podzielić informacją gdzie przed zakupem dają głośniki do domu na testy?
Sam bym tak chciał (i nie koniecznie z głośnikami)
Czy możesz sie podzielić informacją gdzie przed zakupem dają głośniki do domu na testy?
Sam bym tak chciał (i nie koniecznie z głośnikami)
Chyba padł mi jeden z wysokotonowców w tych alesisach, raz drugi, mam ochotę weje*** je przez okno jak telewizor po mundialu!!!