Laptop Gateway i Sonar5

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
wienryk
Laptop Gateway i Sonar5

Post autor: wienryk » poniedziałek 21 sie 2006, 18:58

Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać mój problem? Jestem muzykiem często podróżującym, dlatego używam laptopa -obecnie Gateway wersja 8000, 1,73Ghz, 2GB RAM. Do tej pory używałem audiointerface Wamibox (Egosys). Chcąc sobie poprawić jakość mojej pracy kupiłem Edirol FA101 i tu się pojawił problem. Nie mogłem ustawić mojego Sonar 5 na nagrywanie 24 bitowe. Myślę – karta niekompatybilna. Jako, że miałem możliwość, więc ją po tygodniu oddałem, i wymieniłem na EMU 1212M identyczna sytuacja. Tutaj rozpocząłem intensywną korespondencję z EMU technical suport, ale korespondencja nic nie wniosła, bo proponowano mi rozwiązania typu: sprawdź czy kable są prawidłowo podłączone, itp. Po kolejnym tygodniu oddałem również i te interface. Obecnie zamówiłem wysyłkowo (już bez możliwości oddania) Presonus Firebox. No i oczywiście problem jest ten sam. Po przestawieniu w WDM jak i w ASIO na 24 bity pojawia się napis, ze Sonar odnalazł tylko kartę z możliwością nagrywania 16bit/41KHz. Próbowałem w Windows odłączyć kartę „pokładową” – Conexant AC-Link. Niestety nic to nie pomogło. Czy jest jeszcze coś, co mogę zrobić, czy tylko zamienić komputer, lub sprzedać (już nie oddać) Fireboxa?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SonicVirus
Kontakt:

Re: Laptop Gateway i Sonar5

Post autor: SonicVirus » poniedziałek 21 sie 2006, 20:17

Twoj problem powoduje karta firewire w laptopie,moze jest uszkodzona.Sam laptop nie powinien byc problemem.Zarowno Firebox jak i Edirol bez problemu dzialal na moim Dell-u Inspiron 8600(dwulatku)Centrino1.6 ghz,2 G ramuw rozdzielczosci 24/96.

Pozdrawiam.

wienryk

Post autor: wienryk » wtorek 22 sie 2006, 14:35

Twoj problem powoduje karta firewire w laptopie,moze jest uszkodzona.Sam laptop nie powinien byc problemem.Zarowno Firebox jak i Edirol bez problemu dzialal na moim Dell-u Inspiron 8600(dwulatku)Centrino1.6 ghz,2 G ramuw rozdzielczosci 24/96.
Pozdrawiam....
N apewno nie jest to problem karty firewire, bo EMU jest na PCIMC i sytuacja jest taka sama.
Pzdr

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 22 sie 2006, 15:34

Witam
Bardzo to dziwne co piszesz...ale cóż
Próbowałeś może uruchomić Sonara5 (Produder czy Studio?) na innym komputerze z tym samym interfejsem. Oczywiście w trybie 24bit?. Jeśli nie to zrób to koniecznie - w ten sposób wykluczysz kolejne ogniwo z łańcucha poszukiwań. Na razie trudno cokolwiek poradzić bo nie wiadomo co nawala..
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

wienryk

Post autor: wienryk » wtorek 22 sie 2006, 19:53

...Witam
Bardzo to dziwne co piszesz...ale cóż ....
Tez o tym pomyslalem. Problem w tym, ze jestem daleko od domu i kolegow, przez co mam utrudniony dostep do innych komputerow. Dlatego szukam pomocy "werbalnej" na forum.
Pzdr

Awatar użytkownika
izorkus

Post autor: izorkus » wtorek 22 sie 2006, 20:31

......Witam
Bardzo to dziwne co piszesz...ale cóż ....
Tez o tym pomyslalem. Problem w tym, ze jestem daleko od domu i kolegow, przez co mam utrudniony dostep do innych komputerow. Dlatego szukam pomocy "werbalnej" na forum.
Pzdr...

W podreczniku "Getting Started" dolaczonym do Sonara 5 na stronie 302 znalazlem cosik takiego: some audio device (..) can not operate in 24-bit mode unless a veriable in SONAR's AUD.INI file is set to 1. The variable is Use24BitExtensible=<0 or 1>, wchich goes in the [name of your audio device ('n' in, 'n' out)] section or in the AUD.INI file.

Moze to jest rozwiazanie problemu??

Pozdrawiam i polecam przejzecz podrecznik :)

Izorkus

wienryk

Post autor: wienryk » środa 23 sie 2006, 16:38

W podreczniku "Getting Started" ....

Dzieki Izorkus. Sprobuje ta droga, aczkolwiek nigdy tak gleboko nie zaglebialem sie we wnetrze komputera. Poza tym wydawalo mi sie, ze Sonar domyslnie przygotowany jest rowniez na prace w trybie 24bit.
Pzdr

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » środa 23 sie 2006, 17:34

......

A tu probowales? :

Option -> Global -> Audio Data --->>> ramka "File bit dephs"

wienryk

Post autor: wienryk » czwartek 24 sie 2006, 06:04

.........

A tu probowales? :

Option -> Global -> Audio Data --->>> ramka "File bit dephs"...
Jezu, chłopaki, jak się cieszę! Wszystko działa i od razu brzmienie moich muzycznych działań nabrały całkiem innego wymiaru. Dzięki Jareckyza tą poradę. Taki mały drobiazg i moja indolencja. Najbardziej mi żal, że oddałem tego Edirola. To taki dobry sprzęt i taka dobra cena ($399.-) Och, gdybym mógł to wszystko odkręcić.
Pzdr

ODPOWIEDZ