Project Samplitude -> Nuendo
Witam!
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwośc zapisania projektu w Samplitude tak aby go otworzyć w Nuendo? I jak przekonwertować nagrane traki w sammplitude z 96 kHz do 44.1 kHz? Niestety zupełnie nie znam tego programu a mam do zmiksowania projekt zapisany właśnie w tym programie bodajże w wersji 8.
Z góry dziękuję z pomoc.
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwośc zapisania projektu w Samplitude tak aby go otworzyć w Nuendo? I jak przekonwertować nagrane traki w sammplitude z 96 kHz do 44.1 kHz? Niestety zupełnie nie znam tego programu a mam do zmiksowania projekt zapisany właśnie w tym programie bodajże w wersji 8.
Z góry dziękuję z pomoc.
czarna muza dobry sound Quincy Jones
Re: Project Samplitude -> Nuendo
Nigdy nie robielm czegoś takiego, ale podejrzewam że bedzie to raczej nieykonalne. Jedny sposob jaki moge ci polecic w tej chwili to z mixdown'nować każdy slad osobno w parametrach ciebie interesujących (24 bit/44.1 khz) i zaimortowac do Nuendo. Oczywiscie stracisz możliwość zmiany parametrów procesorów uzytych w sesji w Samplitude, ale inaczej nie da rady. Jedne co mozesz jeszcze zrobić to zapisac ich parametry do plików i w ten sam sposob je powczytywać do obiektów czy sladów w Nuendo. Wydaje mi się że taki kowerter ktory przeniusłby wszytskie parametry idelanie raczej nie istnieje, choćby ze wględu na zupełnie inne algorytmy pracy edytora i zupelnie innych procesorów wbudowanych w sam program. Tak wiec , poki co zrób mixdown kazdego sladu.
Nie pracowałem z Samplitude od bardzo dawna i nie pamiętam czy ma funkcję eksportu do któregoś popularnego formatu - EDL/AES31/OpenTL/OMF itp. Jeżeli tak to sprawdź tą drogą. Powinno się udać, oczywiście przeniesiesz ślady, cięcia, czasem fade'y, panoramy, głośności, ale ustawień wtyczek niestety nie.
Jacek
Jacek
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwośc zapisania projektu w Samplitude tak aby go otworzyć w Nuendo?
Nie pamietam, czy w Samplitude masz eksport do OMF albo OpenTL. Jesli jest - to w ten sposob. Z kolei od strony Nuendo import OMF czy OpenTL nie powinien byc klopotem. Mi dziala, choc czytalem na zachodnich forach, ze zdarzaja sie wpadki.
P.S. Inna droga to skorzystanie ze specjalnego oprogramowania do konwersji najrozniejszych formatow EDL, jak np. MM-EDL, ale to niestety troche kosztuje.
Najprosciej bedzie wygenerowac gotowe slady o identycznej dlugosci, ale stracisz mozliwosc edycji nagladek, crossfades itd, co z kolei w np. OMF jest mozliwe.
Nie pamietam, czy w Samplitude masz eksport do OMF albo OpenTL. Jesli jest - to w ten sposob. Z kolei od strony Nuendo import OMF czy OpenTL nie powinien byc klopotem. Mi dziala, choc czytalem na zachodnich forach, ze zdarzaja sie wpadki.
P.S. Inna droga to skorzystanie ze specjalnego oprogramowania do konwersji najrozniejszych formatow EDL, jak np. MM-EDL, ale to niestety troche kosztuje.
Najprosciej bedzie wygenerowac gotowe slady o identycznej dlugosci, ale stracisz mozliwosc edycji nagladek, crossfades itd, co z kolei w np. OMF jest mozliwe.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
zdaje się tylko że kiedy robi się sesje w formacie OMF program poinformuje nas że zamieni wszystkie traki na na 16 bitowe.
W każdym razie kiedy jest odwrotnie tzn. w nuendo chce się zrobić export sesji w OMF pojawia się informacja że wszystko zostanie zamienione na 16 bit. Szczerze polecam mixdown poszczegolnych trakow z zaczepieniem w punkcie 0 , najlepiej bez korekcji (lepiej sobie ręcznie zanotować choćby na kartce) to samo zrobić z pluginami ,poprostu zapisać czasy i typy poglosow, ustawienia delay itd, jesli będziemy robić na plagach tej samej firmy to jesteśmy w domu bo wlaściwie po ręcznym wprowadzeniu parametrów otrzymamy ten sam efekt wlaściwie, oczywiście roboty jest znacznie więcej ale skoro robimy taką operację przeniesienia na życzenie klienta to wrto się potrudzić za jego wdzięczność i pieniądze.
W każdym razie kiedy jest odwrotnie tzn. w nuendo chce się zrobić export sesji w OMF pojawia się informacja że wszystko zostanie zamienione na 16 bit. Szczerze polecam mixdown poszczegolnych trakow z zaczepieniem w punkcie 0 , najlepiej bez korekcji (lepiej sobie ręcznie zanotować choćby na kartce) to samo zrobić z pluginami ,poprostu zapisać czasy i typy poglosow, ustawienia delay itd, jesli będziemy robić na plagach tej samej firmy to jesteśmy w domu bo wlaściwie po ręcznym wprowadzeniu parametrów otrzymamy ten sam efekt wlaściwie, oczywiście roboty jest znacznie więcej ale skoro robimy taką operację przeniesienia na życzenie klienta to wrto się potrudzić za jego wdzięczność i pieniądze.
Szczerze polecam mixdown poszczegolnych trakow z zaczepieniem w punkcie 0....
Nie trzeba koniecznie pilnować sie "punktu zero" jeśli regiony będą wyekspotrowane w formacie Broadcast Wave (BWF). BeWueFy wrzuca się gdziekolwiek do projektu w Nuendo, zaznacza i wybiera funkcję "Move to Origin" - automatycznie wskakują na właściwe miejsce w czasie.
Nie trzeba koniecznie pilnować sie "punktu zero" jeśli regiony będą wyekspotrowane w formacie Broadcast Wave (BWF). BeWueFy wrzuca się gdziekolwiek do projektu w Nuendo, zaznacza i wybiera funkcję "Move to Origin" - automatycznie wskakują na właściwe miejsce w czasie.
Jestem przystojny i młody
czyz to nie piekne? hehe
minusem omf jest to ze procz ustawienia w czasie nie da sie wyeksportowac nic wiecej - a przydaloby sie chociaz ustawienie glosnosci i panoramy
minusem omf jest to ze procz ustawienia w czasie nie da sie wyeksportowac nic wiecej - a przydaloby sie chociaz ustawienie glosnosci i panoramy
Dzięki wszystkim za pomoc.Z tego co zdążyłem zauważyć w Samplitude nie ma możliwości zapisania sesji jako OMF czu openTL natomiast jest EDL i tu chyba jest jedyna szansa, z góry powiem że nie zależy mi na żadnych wtyczkach chcę tylko przerzucic projekt do Nuendo żeby wszystkie traki były na swoim miejscu.Na czym polega konwersja EDL?Jakie programy to robią? I czy na pewno zobaczy to Nuendo?Jeśli jest to pytanie z gatunku trywialno-głupich to sory 

czarna muza dobry sound Quincy Jones
Eeeee... akurat glosnosc i panorama sie eksportuja...
Eeeee... akurat glosnosc i panorama sie eksportuja...
serio?
to musze sprawdzic sam bo jak narazie na kilkanascie sesji jakie dostalem w omf zadna nie miala tych dwoch ustawien.....
to musze sprawdzic sam bo jak narazie na kilkanascie sesji jakie dostalem w omf zadna nie miala tych dwoch ustawien.....