Phonic Helixboard FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Phonic Helixboard FireWire

Post autor: grembo » poniedziałek 21 sie 2006, 10:25

O CO chodzi z tym RME? moglbys jakis link podeslac?

Montuno

Post autor: Montuno » poniedziałek 21 sie 2006, 11:32

...O CO chodzi z tym RME? moglbys jakis link podeslac?...
Nie bardzo i ja rozumiem, o co chodzi:) z jakimś linkiem.
Rozumiem, że nie znasz marki RME.
Link poniżej. Ciao.

www.rme-audio.com/
RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Montuno

Post autor: Montuno » poniedziałek 21 sie 2006, 11:38

Czegoś tu nie obczajam:)
I załóżmy że karte z integrowana w laptopie wyłączyłem...

CZyli generalnie pusczając mp3 badz co kolwiek innego nie powinienem nic słyszeć. Czy po podłączeniu Mackie Onyx to robi jako karta dzwiekowa... czy jak? - głupie pytanie... hmm :).

Czy też nie ma tonic wspolnego z karta.

RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 21 sie 2006, 14:56

...Czegoś tu nie obczajam:)
I załóżmy że karte z integrowana w laptopie wyłączyłem...

CZyli generalnie pusczając mp3 badz co kolwiek innego nie powinienem nic słyszeć. Czy po podłączeniu Mackie Onyx to robi jako karta dzwiekowa... czy jak? - głupie pytanie... hmm :).

Czy też nie ma tonic wspolnego z karta.
Majac Onyxa(ale z FW)niestety ja trzeba dokupic,sorry dodatkowo zaplacic za karte FW do stolu,masz interfejs tak jakbys mial np.MOTU 896 HD,tylko w MOTU masz mozliwosc wyslania OUT na kilkanascie wyjsc a w Mackie tylko na dwa wraca,czyli miks trzeba zrobic w kompie(co akurat nie uwazam za wade,jesli sie dobrze nabije sygnal).Co bedzie lepsze dla kogos,sam musi stwierdzic.Jesli nie potrzebujecie EQ przy nagraniu,to lepiej kupic ww.2xMOTU z 8 preampami i 8 phantom+adat+AES/EBU albo np.1xMOTU896 i do tego PresonusaDigiMax lub RME OctaMic i po ADAT podlaczyc do MOTU.Tak czy tak i tak wydatek czy to na ONYXa czy na interfejsy MOTU czy RME to spory wydatek,zeby nagrac 16 mikrofonow i tak trzeba wydac ok.10 000 PLN.Jak sie kupi w USA to ok.6 tys.Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 21 sie 2006, 15:07

......O CO chodzi z tym RME? moglbys jakis link podeslac?...
Nie bardzo i ja rozumiem, o co chodzi:) z jakimś linkiem.
Rozumiem, że nie znasz marki RME.
Link poniżej. Ciao.

http://www.rme-audio.com/
...

marke znam - nawet bardzo dobrze .... - ale mowisz o jakiejs Express Card - informacje uzyskales od support podobno

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 21 sie 2006, 15:45

Mikser z FW jest dobry, jak chcesz nagłaośnić koncert i i od razu go nagrać. Inna kwestia, to ile śladów da rady pociągnąć (nagrać jednocześnie) FW 400. Do studia lepiej kartę. A co do Phonica odsyłam do EiS ze stycznia tego roku (test).

Laser71

Post autor: Laser71 » wtorek 22 sie 2006, 00:46

...Mikser z FW jest dobry, jak chcesz nagłaośnić koncert i i od razu go nagrać. Inna kwestia, to ile śladów da rady pociągnąć (nagrać jednocześnie) FW 400. Do studia lepiej kartę. A co do Phonica odsyłam do EiS ze stycznia tego roku (test)....
Styczniowy EiS mam. Nie odpowiada on na moje pytanie dotyczące MIDI. Poza tym chciałem usłyszeć opinie na temat tego sprzętu.

Pozdr!
Laser
Gram na gitarze

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 22 sie 2006, 01:02

zaden z tych mikserkow nie ma midi

jak pisalem wczesniej - to firewire to zwykle directouty i suma z kompa w mikser - posiadajac karte z wieksza iloscia wejsc i wyjsc mozna duzo wiecej ukrecic - na koncert owszem niezle - mozesz zgrac sobie slady - ale w studiu raczej mizerny pozytek bo zadko nagrywa sie surowe slady - chyba ze ktos ma czas na dlubanine

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 22 sie 2006, 09:30

marke znam - nawet bardzo dobrze .... - ale mowisz o jakiejs Express Card - informacje uzyskales od support podobno...
Express Card to nowy format zamiast PCMCIA w laptopach,ta nowa ma przepustowosc ok.3Gb/s w jedna strone,sa dwie jedna 34 pinowa a druga cos 52(chyba),w MacBookach jest ta mniejsza,natomiast czytalem gdzies w necie,ze do tego drugiego gniazda mozna wlozyc 2 karty male.No i niestety ktos kto ma RME Multiface chcac kupic nowego Maca lub PC z takim slotem na ExC music kupic od RME ta karte(jak juz sie pokaze na rynku) a stara gdzies sprzedac lub wsadzic za szybke na pamiatke.Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 22 sie 2006, 09:39

[...] zadko nagrywa sie surowe slady - chyba ze ktos ma czas na dlubanine...
skąd ta pewność?

ODPOWIEDZ