witam. rozwijam swoj warsztat i potrzebuje pomocy w wyborze miksera,
Jest to moj pierwszy mikser wiec jak wiekszosc z was było napczątku w takiej samej sytuacji.
Duzo czytałem na forum lecz chodzi tu o nowe modele tych producentów.
Dla nie których pytania laika moga byc smieczne wiec prosze tylko o odpowiedzi i opinie.
Miksery :
1)Tapco mix 260fx,
2) behringer xenyx 1204 fx,
3) soundcrsft EPM6\\
4) Yamaha MG-12/4
ceny sa w granicach od 750-950 zł.
gram na congach, mikrofony samsaon 3kit, potrzbuje podłączyć do miksera kompa, w celu dodania podkładów i ii nych perkusjonali oraz nagrac tro wszytsko w całość. grają ze mna jeszcze 2 osoby: bas i vokal zeminie z przeszkadzajaki.. Obsługuje reasona 2,5.
pierwsze pytanie. jaki mikser? Jak wspomniałem wczesniej jestem amatorem wiec nie potrzebuje najwyzesz klasy przedwzamnixczy, phantomów itp. Z opisu sprzetu to najbardziej posowałby mi chyba xenyx poniewaz ma juz interfejs ale sam nie chce tego oceniać.
Planuje w niedalekije przyszłość kupic zew procek fx, (lexiconmx200)
Czytałem ze wazne jest również ilość DIRECTÓW.
Mam równiez mozliwosć kupić taniej używany Spirit FOlio 8fx. który takowe posiada. Ale nie wiem do konca czy m sie przydzadzą.
Drugie pytanie. Czy jest możliość aby mikser widział kompa (reasona) np na 4 kanałach. Chodzi mi o rozbicie, ze np. mam 4 kanały miksera z reasona na mikserze zewnętrznym??
Wiem ze spirit jest najlepszy z nich ale, jaki jest następny godny polecenia?
prosze o pomoc w wyborze/
z góry wielkie dzięki
p.s.
człowiek całe życie sie uczy...
Jaki mikser - Tapco, Yamaha, Behringer, Soundcraft?
Re: Jaki mikser - Tapco, Yamaha, Behringer, Soundcraft?
Istynieje taka możliwość jeśli posiadasz 4 wyjścia w karcie audio. Ten soundcraft, raszta taka sobie. Może zastanó się nad Soundcraft Compact 8 ?
[addsig]
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Może zastanó się nad Soundcraft Compact 8 ?

chyba chodzi o compakt 10.
Pytanie jeszcze 1 , o które zapomniałem spytac. do czego służą "directy""-in,out" w mikserze.
Prosze o wytłumaczenie tak konkretniej.
Pytanie jeszcze 1 , o które zapomniałem spytac. do czego służą "directy""-in,out" w mikserze.
...chyba chodzi o compakt 10.
...
Direct In - wyobraź sobię sytuację że pracujesz na ośmiośladowym magnetofonie wpiętym w mikser też ośmiokanałowy, nagrałeś ścieżki, chcesz je teraz odsłuchać, miksować itp, wiec zamiast przełączać cokolwiek w krosownicy wciskasz poprostu "play" w magnetofonei i tyle :]
Direct Out - podobna sytuacja, chcesz nagrać ściezki na wielośladowy magnetofon, każdą osobno,więc wpinasz wyjścia direct out do magnetofonu i tyle : ]
Czasami złącz tych używa się do wysłania kanałów na drughi mikser (dajmy na to nie posiadamy splittera i robimy koncert ze stołem przodowym i monitorowym - idealna sytuacja aby wykorzystać directo out) do wysłania kanału na efekt, itp...
Prościej mówiąc - złącza direct służą do komunikacji miksera ze światem zewnętrznym.
[addsig]
...
Direct In - wyobraź sobię sytuację że pracujesz na ośmiośladowym magnetofonie wpiętym w mikser też ośmiokanałowy, nagrałeś ścieżki, chcesz je teraz odsłuchać, miksować itp, wiec zamiast przełączać cokolwiek w krosownicy wciskasz poprostu "play" w magnetofonei i tyle :]
Direct Out - podobna sytuacja, chcesz nagrać ściezki na wielośladowy magnetofon, każdą osobno,więc wpinasz wyjścia direct out do magnetofonu i tyle : ]
Czasami złącz tych używa się do wysłania kanałów na drughi mikser (dajmy na to nie posiadamy splittera i robimy koncert ze stołem przodowym i monitorowym - idealna sytuacja aby wykorzystać directo out) do wysłania kanału na efekt, itp...
Prościej mówiąc - złącza direct służą do komunikacji miksera ze światem zewnętrznym.
[addsig]
Tak chodziło mi o Compact 10 : ]
[addsig]
[addsig]
znow ten sam temat i znow o niczym - soundcraft comapct 10
tapco nic szczegolnego jak yamaha....czy beh
szukaj w necie - masa testow masa opisow - a ty masz brac to co ci sie przyda a nie to co ktos poleci
tapco nic szczegolnego jak yamaha....czy beh
szukaj w necie - masa testow masa opisow - a ty masz brac to co ci sie przyda a nie to co ktos poleci
nie dokonca jest tych arty. wielki ogrom. Poza czystymi technicznymi informacjami od producentów i potem powielanych w kazdym sklepie tych samych info wiecej "początkujący' sie nie dowie. dlatego pytam jak mogę.
Tym bardziej ze sa to nowe modele i zapewne niewiele osob z nich korzysta.
(oprócz jamaszki i spirita oczywiscie)
z góry wielkie dzieki za odpowiedzi.
pozdrofka dla "dejote"
Tym bardziej ze sa to nowe modele i zapewne niewiele osob z nich korzysta.
(oprócz jamaszki i spirita oczywiscie)
z góry wielkie dzieki za odpowiedzi.
pozdrofka dla "dejote"