Korg Legacy Collection - opinie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek
Korg Legacy Collection - opinie?

Post autor: mlodyGrzesiek » poniedziałek 14 sie 2006, 11:51

Witam

poszukuje opini ludzi ktorzy uzywaja, badz uzywali tego sprzetu/softu.
co mozecie o nim powiedziec? jakie wrazenia? jakie wady? jak sprawuje sie kontroler i najwazniejsze: jak brzmi?

szukam konkretnych opini, gdyz powaznie zastanawiem sie nad kupnem tego zestawu wraz z kotrolerem..

pozdrawiam
mlodyGrzech

Zbynia

Re: Korg Legacy Collection - opinie?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 sie 2006, 12:11

kontroler to miniaturka ms20 ale daje rade i frajde obcowania z tym instrumentem :))) - niestety nie pogralem bo nie mialem na to czasu

co do reszty to bardzo fajne instrumenty - polecam ci jednak wersje bo posiada swietny korg m1(masa brzmien,mozna z nich tworzyc warstwy itp)....tylko nie jestem pewien czy czegos nie zabrali w stosunku do zwyklego legacy...
niestety m1 jak i wavestation(tez calkiem spoko) maja spore wymagania co do mocy procesora
polysix brzmi bardzo dobrze - mialem mozliwosc porownania z oryginalem(choc hardware mial specyficzny syf w dzwieku - coz stara technika:)))
mozna przyporzadkowywac komunikaty do pokretel wiec juz jest jakas fajna opcja

minusem zauwazonym przy wspolpracy z flstudio jest to ze podczas exportu brzmienia z korga sa opoznione podobnie jak spectrasonic - trzeba na to wziasc poprawke

ale i tak polecam - jeden z ciekawszych instrumentow na rynku

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 14 sie 2006, 18:39

pozdrawiam
mlodyGrzech...
Nie mam tego osobiście,ale byłem wzywany do kolesia który to miał i miał z nim problem.Szybkie sekwencje muzyczne grały nie równo , mimo różnych działań problem ten się powtarzał,komputer miał AMD nieźle rozbudowany.Szukałem wszędzie wiadomości na temat tego problemu,
dopiero po jakimś czasie dowiedzałem się, choć tego nie sprawdzałem
że problemy znikają w Intel Pentium 4 .Pozdro
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Andżei

Post autor: Andżei » poniedziałek 14 sie 2006, 23:09

...pozdrawiam
mlodyGrzech...
Nie mam tego osobiście,ale byłem wzywany do kolesia który to miał i miał z nim problem.Szybkie sekwencje muzyczne grały nie równo , mimo różnych działań problem ten się powtarzał,komputer miał AMD nieźle rozbudowany.Szukałem wszędzie wiadomości na temat tego problemu,
dopiero po jakimś czasie dowiedzałem się, choć tego nie sprawdzałem
że problemy znikają w Intel Pentium 4 .Pozdro...
Mam do czynienia z korg collection
brzmienie m1 w tym programie jest ciekawe udało sie korgowi zachować pewną miarę tego ciepłego syntezatora dobra jakość procesora efektów
nie tylko w M1 ale tez w wavestation i Mde-x tagże legacy cell fajne możliwośc poprzez procesory insertowe można ubarwnić i uczynić jeszcze mięsiste i przestrzenne
brzmienie korga ms-20 i polysix.
wady:
Wydaje mi się że próbki w korg wavestaion są ciut mniej dynamiczne niż w M1
Pozatym to dziwne ale w wersij wavestation razem z M1 a drugiej wersj
gdzie występuje on razem z ms-20 i polysix,legacycell to
przy tej pierwszej brzmi cieplej
co ciekawe na przykladzie barwy voxcontrete kiedy w chodze w edycje
a potem chce zapisać odtwarzanie pozniej zapisanej prze zemnie barwy
brzmi tak samo ale juz nie tak ciepło
niewiem czy też ktoś sie z tym spodkał
Moze to wynika ze musze pobrac nowszą wersje(??poprawioną??)
sam niewiem
Ogólnie:Polecam korg digital collection napewno bedzie przez ciebie używany w śród mnóstwa plug-inów VST

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 15 sie 2006, 18:04

Kontroler - klawiatura zbędna, zupełnie nieużywalna. Gałki za to bardzo fajne, bo logicznie rozmieszczone, co stawia to wyżej od klasycznych ''macierzy'' gałkowych. Wada - sztywność konfiguracyjna, należy używać zewnętrznych ''przeliczników'' komunikatów, także do sumowania sygnałów midi z normalnej klawiatury. Druciki - bajer, ale w sumie nieprzydatny, na ekranie jest szybciej.
Bardzo duży brak - kontrolerem pokręcisz tylko w MS20, w innych aplikacji z zestawu działania są przypadkowe (tzn. implementacja kontrolera nie pokrywa się z implementacją syntezatorów, potrzeba programu ''patchującego'').

MS20 - no... taki klasyk średnio rozbudowany, zrobi sie tam wszystko co typowe dla takich grajków. Duży apetyt na moc.
Polysix - jak oryginał, używalne, apetyt nieco mniejszy. Może tam mniej albo bardziej szumi od oryginału, mnie takie pierdoły na poziomie cząsteczkowym nie interesują.
Wavestation - fajne, można tym obcykać materiał filmowy itp. Bardzo ciężko jednak coś tam postawić od zera. Praktycznie można sobie dodać filtra itp, ale praca będzie sie opierać o modyfikacje presetów, których jest dużo. Zaleta - da się grać nawet na notebooku PIII550 z all4asio.
Legacycell = ms&polysix z efektami, czyli fajne, bardzo żre moc.

Podsumowując - praktycznie w cenie kontrolera fajne syntezatory o orientacji... legacy :)
Gdyby Korg zrobił w kontrolerze midi i jakąś pamięć konfiguracji, a zrezygnował z klawiatury (albo zrobił jakąś z jajami) to byłby hit. Tak to jest... też fajnie jest ;)
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 15 sie 2006, 21:23

Ja czesto używam samych pogłosów, i innych efektów, z brzmień mniej jestem zadowolony chociaż są przyzwoite i charakterystyczne.

imho - ciekawe brzmienia są też w kolekcji PlugSound (PS-01 do PS-05)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » środa 16 sie 2006, 12:12

Dzieki za odpowiedzi, sytuacja sie klaruje powoli, zobaczymy co sie jeszcze urodzi:))

pozdrawiam i czekam na dalsze opinie:)

Hilevel

Post autor: Hilevel » środa 16 sie 2006, 13:52

KORG JEST DE BEST

I FX
I INSTRUMenty 1sza klasa
[addsig]
Muzyk od 15 lat, oświecony od roku

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 16 sie 2006, 15:27

polysix - prosty, przejrzysty, uzyteczny, szczegolnie do basow i leadow.. latwo na nim cokolwiek wykrecic!!

ms20 - mniej przejrzysty i jak dla mnie malo przydatny, chociazby ze wzgledu na zachlannosc na CPU!!

wavestation - ciekawy, skomplikowana architektura, trudny w edycji..

m1 - klasyk, barwy bardzo charakterystyczne co nie bedzie zawsze zaleta - co jakis czas powraca moda na oldschoolowy sound tego typu - raz jest, raz jej nie ma.. generalnie sprzet do sastosowan specjalnych.. ze zwgledu na charakterystycznosc brzmienia, raczej malo uniwersalny..

lageacy cell - kombajn, oprocz zbioru gotowych presetow, ktore sa calkiem fajne - nic rewelacyjnego..

pozdrawiam!!
the Sun Personality

abproject

Post autor: abproject » niedziela 24 wrz 2006, 23:19

...problemy znikają w Intel Pentium 4 .Pozdro...
Nie zgadzam sie... wlasnie wgrałem bank brzmien z vengeance.., piekne brzmienia... ale przy niektorych wykorzystanie cpu pokazuje 80-90 %... Mam P4 3.0 1 Gb ram ... nie wiem co jest grane...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

ODPOWIEDZ