Jak zabezpieczyć demo?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
loonar1
Jak zabezpieczyć demo?

Post autor: loonar1 » poniedziałek 14 sie 2006, 14:57

Mamy już prawie gotowe demo, chcemy rozesłać je po wytwórniach. Czy można w jakiś sposób zajerestrować materiał żeby w razie wykorzystania naszych materiałów bez zgody móc to udowodnić? Czy ktoś miał już może z taką sytuacją do czynienia?

Awatar użytkownika
netes

Re: Jak zabezpieczyć demo?

Post autor: netes » poniedziałek 14 sie 2006, 15:20

...Mamy już prawie gotowe demo, chcemy rozesłać je po wytwórniach. Czy można w jakiś sposób zajerestrować materiał żeby w razie wykorzystania naszych materiałów bez zgody móc to udowodnić? Czy ktoś miał już może z taką sytuacją do czynienia?...
Na forum było już wiele postów na temat zabezpieczenia własnych nagrań, wystarczy poszukać.
Jednym ze sposobów jest np. dodanie 2-3 sekundowych "beepów" powiedzmy co 20 sekund.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 14 sie 2006, 15:22

Witam,nagraj co poltorej minuty teks na muzyce ze jest to egzemplarz promocyjny zespolu....XXX...pod nim lekko scisz muzyke po czym powroc z glosnoscia po zakonczeniu textu i tyle,gwarantuje,ze nikt tego nie wrzuci do neta czy wyda bez twojej zgody,sam slyszalem tak zrobiana plyte Katatonii.
[addsig]

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 14 sie 2006, 19:20

Nie spotkałem się z sytuacją żeby wytwórnia wydała/udostępniłą materiał bez zgody kapeli. Co najwyżej zdarzają się dziennikarze którzy wrzucaja demówki do netu, ale to już inna sprawa...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 14 sie 2006, 19:49

ktoś miał już może z taką sytuacją do czynienia?...
Na ten problem to tylko ZAIKS.Miałem ten problem 9 lat temu,dziwnym trafem zaginęły adaty z moją muzą w jednym takim miejscu.Nie słyszałem nigdy całej mojej kompozycji ale sprtnie wkomponowane fragmenty w innych utworach,nie chodzi tytaj o 2-3 takty lecz o zwrotkę lub refren ,nawet czasami nie zmieniony tekst.Obecnie grana jest jedna moja muza przez jedną znaną kapelę, utwór był grany wczesniej przez moja kapelę,podziękpwania na CD miałem po imeniu i nazwisku, ale przez nieuwagę i zaufanie straciłem prawa do utworu.
Pozdro i uwazaj
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 14 sie 2006, 20:19

Na ten problem to tylko ZAIKS.Miałem ten problem 9 lat temu,dziwnym trafem zaginęły adaty z moją muzą w jednym takim miejscu.Nie słyszałem nigdy całej mojej kompozycji ale sprtnie wkomponowane fragmenty w innych utworach,nie chodzi tytaj o 2-3 takty lecz o zwrotkę lub refren ,nawet czasami nie zmieniony tekst.Obecnie grana jest jedna moja muza przez jedną znaną kapelę, utwór był grany wczesniej przez moja kapelę,podziękpwania na CD miałem po imeniu i nazwisku, ale przez nieuwagę i zaufanie straciłem prawa do utworu.
Pozdro i uwazaj...
Marnujesz się chłopie. Cały kraj gwiżdze przy goleniu twoje utwory. Gwiazdy kradna Ci refreny a Ty siedzisz ciagle w podziemiu.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 sie 2006, 21:25

Na ten problem to tylko ZAIKS.
nic podobnego. ZAIKS nie zajmuje się ochroną praw autorskich. Wielką naiwnością jest liczenie na to, że ZAIKS będzie za kogoś walczył.

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 14 sie 2006, 21:40

Marnujesz się chłopie. Cały kraj gwiżdze przy goleniu twoje utwory. Gwiazdy kradna Ci refreny a Ty siedzisz ciagle w podziemiu....
Co ty piii.... wiesz o zabijaniu , może jesteś jednym z takich talentów co nabijają innych a sami nic nie potrafią, ja na takich gwiżdżę przy goleniu
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 14 sie 2006, 21:43

...Wielką naiwnością jest liczenie na to, że ZAIKS będzie za kogoś walczył....

I pewnie dlatego też "wszyscy" grają jego utwory, a co gorsza jeszcze wygwizdują... A tyle już było o tym tu mowy
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 14 sie 2006, 22:40

Co ty piii.... wiesz o zabijaniu , może jesteś jednym z takich talentów co nabijają innych a sami nic nie potrafią, ja na takich gwiżdżę przy goleniu ...
Ej, nie chce mi się wierzyć, że juz zarost masz.

ODPOWIEDZ