Problem z przedwzmacniaczem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Petey
Re: Problem z przedwzmacniaczem

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 19:30

Nigdy sie tego nie dowiesz jak nie zdiagnozujesz, masz jakiś schemat tego urządzenia?
...
niestety nie mam. Ale rozkręciłem go i nie widziałem zeby przewody były popalone albo coś nie tak. Wszystko było tak jak na początku. Skoro pontecjometr GAIN nie kontroluje wzmocnienia to być może on jest uszkodzony.Ale naprawde nie mam pojecia z jakiej mogłoby być to przyczyny.
Wątpie zeby udało mi sie to naprawić
Dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie tematem

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sie 2006, 19:38

moze jest jakies proste rozwiazanie - w rodzaju uszkodzone kable?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sie 2006, 19:42

wiem ze brzmi banalnie - ale czesto jakas drobna rzecz potrafi skopsac calosc.
Czesto jest tak ze w momencie uszkodzenia krecisz wszystkim i po naprawie nie jestes w stanie wrocic do poprzednich ustawien etc.

KIEDYS 3 dni walczylem z siecia - formaty, protokoly - a okazalo sie ze podczas sprzatania kabel lekko (tak prawie niezauwazalnie z nawet malej odleglosci) wysunal sie z gniazdka sieciowego - coz z tego, czekal mnie jeszcze jeden format, bo tak nagrzebalem w ustawieniach sieci ze nie dalo sie przywrocic :)

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 19:50

KIEDYS 3 dni walczylem z siecia - formaty, protokoly - a okazalo sie ze podczas sprzatania kabel lekko (tak prawie niezauwazalnie z nawet malej odleglosci) wysunal sie z gniazdka sieciowego - coz z tego, czekal mnie jeszcze jeden format, bo tak nagrzebalem w ustawieniach sieci ze nie dalo sie przywrocic :)...
heh oby tak było z moim preampem. Cóz ma juz swoje lata. Nawiet nie pytam ile kosztuje nowy bo to napewno nie na moją kieszeń. Zresztą mikrofon dynamiczny + komputer też da sie coś na tym nagrać

pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 12 sie 2006, 20:00

...heh oby tak było z moim preampem. Cóz ma juz swoje lata. Nawiet nie pytam ile kosztuje nowy bo to napewno nie na moją kieszeń...

Spokojnie .
Jeśli masz taką możliwość, to daj swój preamp komuś z elektroników, kto ma generator i oscyloskop (wcześniej o to spytaj ). Jeśli będzie tym dysponował (czyli jest 70% szansy na prawidłowa, szybką diagnozę a przy tym i na naprawę) to kto wie, może okazać się, iż jest to jakiś banał za parę groszy . Czego z całego serca Ci życzę.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 20:12

Dzięki preceli. Coś z tym zrobie jak będę miał czas. A narazie zostaje mi bezpośrednie połączenie mikrofon-->karta.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi...temat chyba do zamknięcia

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 21:04

Aha. Chciałbym jeszcze spytać czy istnieje przejściówka z XLR na mini jacka. Bo skoro nie mam preampa to musze jakośto połączyć. Nie zabardzo chciałbym kożystać z XLR-Jack i potem z Jack-mini jack. Może to zakłucic nagranie. Czy wiec istnieje coś takiego?? XLR-->mini jack??

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sie 2006, 21:27

istnieje :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 13 sie 2006, 01:05

jesli to ma tylko gain to czy nie jest to jakis skladak za 15 zeta z avt?

szkoda zachodu w takim razie(jak jest) - kup nowy.......

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 13 sie 2006, 11:40

...jesli to ma tylko gain to czy nie jest to jakis skladak za 15 zeta z avt?
W RAGTIME widziałem podobny za 100zł. wiec raczej nie będzie za 15zł. Ale może kupie ten za 15 jak będzie

ODPOWIEDZ