Moog Prodigy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
moonmadness
Moog Prodigy

Post autor: moonmadness » piątek 11 sie 2006, 08:50

Witam
Przeczytałem niedawno w EiS w recenzji Voyagera wzmiankę o Moogu Prodigy, zainteresowałem się nim i trochę poczytałem w necie. Chciałem znaleźć jakies barwy, dema i nic... Wiem że na CD zostało zamieszczone porównanie Prodigy z Voyagerem, jednak nie mam możliwości żeby tego posłuchac, gdyż pozyczyłem gazetę bez płytki. Ktoś na pewno słyszał te nagrania. Poproszę o jakies o opinie.
Już od dłuższego czasu poszukuję taniego (do 2500 zł) analoga, który będzie miał piękne ciepłe lub mięsiste leady (jak u minimooga), i bedzie jednocześnie drapieżny. Przeczytałem gdzieś opnię, że "jeśli nie stać Cię na minimooga, to kup prodigy". Jak mają się do siebie te dwa instrumenty? Myślałęm trochę o Korgu Mono poly, radzieckim polywoksie no i oczywiście Little Phatty (ciekaw jestem konfrontacji Prodigy z Little Phatty). Acha, dodam że chce grać na nim progrock (pink floyd, tangerine dream)...

abproject

Re: Moog Prodigy

Post autor: abproject » piątek 11 sie 2006, 12:05

...
Zerknij na analogia.pl ... jest tam kilka ciekawych instrumentow...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

moonmadness

Post autor: moonmadness » piątek 11 sie 2006, 22:43

a jak się ma konfrontacja prodigy i little phtty? Oba w podobnej cenie... Może ktoś grał na obu i chciałby się podzielić refleksją?
Nie stać mnie na minimooga, zatem chciałbym sprawić sobie bardzo przypominającego go analoga, o ciepłych leadach, ale też z którego da wykrzesać się "ogień". Bardzo interesują mnie też wszelkie pluski, szumy,wietrzyki, jak z rasowego VSC3.

Fant

Post autor: Fant » piątek 11 sie 2006, 23:46

...a jak się ma konfrontacja prodigy i little phtty? Oba w podobnej cenie... Może ktoś grał na obu i chciałby się podzielić refleksją?
Nie stać mnie na minimooga, zatem chciałbym sprawić sobie bardzo przypominającego go analoga, o ciepłych leadach, ale też z którego da wykrzesać się "ogień". Bardzo interesują mnie też wszelkie pluski, szumy,wietrzyki, jak z rasowego VSC3....
A co kieruje tobą do kupna akurat analoga?Legenda?Czy ważne jest dla ciebie głównie brzmienie?Czy musi ono wychodzić z analogowego smoka?
[addsig]
from one source all things depend....

moonmadness

Post autor: moonmadness » sobota 12 sie 2006, 10:15

......a jak się ma konfrontacja prodigy i little phtty? Oba w podobnej cenie... Może ktoś grał na obu i chciałby się podzielić refleksją?
Nie stać mnie na minimooga, zatem chciałbym sprawić sobie bardzo przypominającego go analoga, o ciepłych leadach, ale też z którego da wykrzesać się "ogień". Bardzo interesują mnie też wszelkie pluski, szumy,wietrzyki, jak z rasowego VSC3....
A co kieruje tobą do kupna akurat analoga?Legenda?Czy ważne jest dla ciebie głównie brzmienie?Czy musi ono wychodzić z analogowego smoka?
...
Po pierwsze, interesuje mnie brzmienie analogowe, ciepłe, mięsiste, z dużymi możliwosciami modulacji. Wirtualne symulacje to nie to samo. Po drugie, raz grałem na analogu i było to dla mnie wielką frajdą. Po trzecie potrzebuje syntezatora na koncerty. Nie mam laptopa, nie stac mnie na niego, wiec wirtualne instrumenty odpadają.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 12 sie 2006, 10:20

.........a jak się ma konfrontacja prodigy i little phtty? Oba w podobnej cenie... Może ktoś grał na obu i chciałby się podzielić refleksją?
...
Po pierwsze, interesuje mnie brzmienie analogowe, ciepłe, mięsiste, z dużymi możliwosciami modulacji. Wirtualne symulacje to nie to samo. Po drugie, raz grałem na analogu i było to dla mnie wielką frajdą. Po trzecie potrzebuje syntezatora na koncerty. Nie mam laptopa, nie stac mnie na niego, wiec wirtualne instrumenty odpadają....
To w cenie, o której wspominasz, może warto zainteresować się analogami z lat '80 - np za 2300 masz Polysixa deluxe z analogia.pl - bardzo miły instrument, wiele innych podobnych analogów można również kupić poniżej 2500 - tyle że nie będą miały magicznego znaczka 'Moog'

a może Musel MiniRock?? http://free.polbox.pl/l/lesiodl/newpage2.htm
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

moonmadness

Post autor: moonmadness » sobota 12 sie 2006, 10:30

To w cenie, o której wspominasz, może warto zainteresować się analogami z lat '80 - np za 2300 masz Polysixa deluxe z analogia.pl - bardzo miły instrument, wiele innych podobnych analogów można również kupić poniżej 2500 - tyle że nie będą miały magicznego znaczka 'Moog'

...
Właśnie grałem na polysixie, zgadzam sie, bardzo fajny instrument, ale troszkę obawiam się, że nie będzie miał takich leadów jak minimoog czy prodigy. A propos prodigy, to można chyba go czasami kupić na ebayu, nawet za 500 $. A ten Musel Minirock wygląda ładnie, ciekawe jak brzmi...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 12 sie 2006, 10:49

...To w cenie, o której wspominasz, może warto zainteresować się analogami z lat '80 - np za 2300 masz Polysixa deluxe z analogia.pl - bardzo miły instrument, wiele innych podobnych analogów można również kupić poniżej 2500 - tyle że nie będą miały magicznego znaczka 'Moog'

...
Właśnie grałem na polysixie, zgadzam sie, bardzo fajny instrument, ale troszkę obawiam się, że nie będzie miał takich leadów jak minimoog czy prodigy. A propos prodigy, to można chyba go czasami kupić na ebayu, nawet za 500 $. A ten Musel Minirock wygląda ładnie, ciekawe jak brzmi......
Na stronie głównej producenta są jakieś próbki mp3, nie wiem tylko czy dotyczą modelu MiniRock czy bardziej rozbudowanego 3M (który był testowany swego czasu w EiS i został bardzo dobrze oceniony).

moonmadness

Post autor: moonmadness » sobota 12 sie 2006, 10:52

......To w cenie, o której wspominasz, może warto zainteresować się analogami z lat '80 - np za 2300 masz Polysixa deluxe z analogia.pl - bardzo miły instrument, wiele innych podobnych analogów można również kupić poniżej 2500 - tyle że nie będą miały magicznego znaczka 'Moog'

...
Właśnie grałem na polysixie, zgadzam sie, bardzo fajny instrument, ale troszkę obawiam się, że nie będzie miał takich leadów jak minimoog czy prodigy. A propos prodigy, to można chyba go czasami kupić na ebayu, nawet za 500 $. A ten Musel Minirock wygląda ładnie, ciekawe jak brzmi......
Na stronie głównej producenta są jakieś próbki mp3, nie wiem tylko czy dotyczą modelu MiniRock czy bardziej rozbudowanego 3M (który był testowany swego czasu w EiS i został bardzo dobrze oceniony)....
wow, jeśli ich cena nie przekracza 2500 zł, to jestem zainteresowany, posłuchałem brzmień na stronie i są dobre.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 12 sie 2006, 11:45

.........To w cenie, o której wspominasz, może warto zainteresować się analogami z lat '80 - np za 2300 masz Polysixa deluxe z analogia.pl - bardzo miły instrument, wiele innych podobnych analogów można również kupić poniżej 2500 - tyle że nie będą miały magicznego znaczka 'Moog'

...
Na stronie głównej producenta są jakieś próbki mp3, nie wiem tylko czy dotyczą modelu MiniRock czy bardziej rozbudowanego 3M (który był testowany swego czasu w EiS i został bardzo dobrze oceniony)....
wow, jeśli ich cena nie przekracza 2500 zł, to jestem zainteresowany, posłuchałem brzmień na stronie i są dobre....
O cenę, to musisz chyba zamailować do producenta - bo te instrumenty są robione na zamówienie. Ale o ile pamiętam, MiniRock nie przekraczał 2,5kzł.

ODPOWIEDZ