Mikrofon pojemnościowy na baterie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Marriano
Mikrofon pojemnościowy na baterie

Post autor: Marriano » czwartek 10 sie 2006, 15:27

Witam.

Czy możecie polecić mi jakiś niedrogi, lecz porządny mikrofon pojemnościowy na baterie? Chciałbym często coś zgrywać w terenie gdzie z prądem może być kłopot, a taki mikrofon w połączeniu z laptopem może dałby radę. Chciałby nim nagrywać najczęściej dźwięki otoczenia np. spadających kamieni, jadącego pociągu, czy też kroków, deszczu. Myślałem także o steroparze, ponieważ chciałbym aby te nagrania miały przestrzeń.

Możeci coś powiedzieć na ten temat?
Z góry dzięki! :)
Marriano

Marriano

Re: Mikrofon pojemnościowy na baterie

Post autor: Marriano » czwartek 10 sie 2006, 18:52

ok. Właśnie sobie poczytałem na ten temat. Ja głównie chciałbym nagrywać dźwięki z otoczenia, ale z naciskiem na "przemysł ciężki": pociągi, maszyny, urządzenia fabryczne. Dużo osób pisało już na forum o takich problemach. Czytałem o propozycjach zakupu Audio Technica ATR25. W sumie cenowo fajny, tylko nie wiem czy brzmieniem mi podejdzie. Na 100% będę chciał nagrywać otoczenie z dwóch mikrofonów. No i tu pojawia się problem, ponieważ gdybym chciał nagrywać z jednego to użyłbym MD i po krzyku. Ale do dwóch potrzebny był by chyba mikser, a co za tym idzie to żródło prądu Myślałem o jakimś akumulatorze, ale to za ciężkie... nie mam samochodu. A jakieś tam przenośne stacje do nagrywania odpadają - nie mam tyle $.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 10 sie 2006, 18:59

...Witam.

Czy możecie polecić mi jakiś niedrogi, lecz porządny mikrofon pojemnościowy na baterie? Chciałbym często coś zgrywać w terenie gdzie z prądem może być kłopot, a taki mikrofon w połączeniu z laptopem może dałby radę. Chciałby nim nagrywać najczęściej dźwięki otoczenia np. spadających kamieni, jadącego pociągu, czy też kroków, deszczu. Myślałem także o steroparze, ponieważ chciałbym aby te nagrania miały przestrzeń.

Marriano...
Hmm.... Jak już mówili w innych postach takie mikrofony są drogie(do nagrywania otoczenia) Na baterie zapewne będzie zestaw MXL'a - Desktop Recording Kit. Jest jeszcze jakiś inny mikrofon pojemnościowy z MXL'a ale nie wiem jak sie nazywa....i jest droższy

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 10 sie 2006, 19:47

mozesz sobie zrobic sam kabel, do ktorego podlaczysz dwie pojemnosciowki zasilane bateria, np akg c1000s, z jednej strony maly jack stereo, z drugiej 2x XLR i nagrywasz stereo

szczegoly jak zrobic niech ci inni powiedza, albo zapytaj montera :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Marriano

Post autor: Marriano » czwartek 10 sie 2006, 23:24

Dzięki MONTER, devil !!!

Bardzo przydatne informacje.
A możesz mi podpowiedzieć MONTER jak zrobić taki kabel, o którym pisał devil? O szczegóły/rady mi chodzi.

pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Olko

Post autor: Olko » piątek 11 sie 2006, 01:29

...Witam.

Marriano...
Polecam artykół z EiS gdzie podany był schemat zasilania mikrofonów pojemnościowych do wykonania własnoręcznie.
Koszt takiego zasilacza na 5 bateri 9v jest bardzo niewielki.
Zresztą chodzi o spolaryzowanie okładek a nie o niewiadomo jak wielki prąd.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 11 sie 2006, 10:19

Znajdziesz tu.

Awatar użytkownika
WPRZ

Post autor: WPRZ » piątek 11 sie 2006, 15:18

Ja nagrywałem w terenie SHUREM PG81 + MD i nawet nieźle to brzmiało.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » sobota 12 sie 2006, 01:38

Marriano...
Hej. Nie napisales co to dla ciebie znaczy "niedrogi".
Mikrofon Audio-Technica MB4k ma mozliwosc zasilania z baterii typu "zwykly paluszek". Daje radę. Kosztuje ok 500zł za sztuke. Ja podlaczalem do minidysku przez kabel przejsciowke 2 takie mikrofony i efekt byl bardzo pozytywny, oczywiscie to kwestia bardzo wzgledna, ale mysle ze bylbys zadowolony raczej.

Pozdrawiam

Marriano

Post autor: Marriano » sobota 12 sie 2006, 11:34

LaBomba,
Niedrogi tzn. max do 500,- za sztukę. I raczej jeśli już dojdzie do jakiś zakupów to pewnie będę zgrywał na MD, więc czy ktoś ma link do artykułu (może postów) jak zrobić kabel o którym już tu pisaliśmy? Domyślam się jak tego dokonać ale chcę mieć pewność.
JM pisał m.in. o mikrofonie MCU 53. Byłoby coś z tego. Wart jest uwagi?

ODPOWIEDZ