Problem z panoramą w słuchawkach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Emilll
Problem z panoramą w słuchawkach

Post autor: Emilll » czwartek 10 sie 2006, 02:05

Witam!
przez ponad dwie godziny szukalem czegos na ten temat ale niestety nic nieudało mi sie znaleźc dlatego stworzyłem ten temat.

moim problemem jest to ze podczas nagrywania wokalu słysze sie tylko w jednej słuchawce. mikrofon mam podłączony do przedwzmacniacza a potem kablem jack-jack mono do wejścia line w lewy kanał.słuchawki mam podłączone do wyjscia słuchawkowego w interfejsie (edirol fa-101) . Po nagraniu wokalu przy odtwarzaniu dzwiek jest juz w dwoch słuchawkach ale przy nagrywaniu tylko w lewej. Niemoge sobie poradzic z tym problemem. chodz podejzewam ze jest to dosc proste. mam kabel stereo jack na dwa mono ale wolałbym raczej nagrywać scieżke w mono.

Bardzo mało znam sie na sprzęcie, elektronice itp dlatego nawet niejestem pewien czy powiedzialem o wszystkim co jets potrzebne do rozwiązania mojego problemu.

Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
Groch

Re: Problem z panoramą w słuchawkach

Post autor: Groch » czwartek 10 sie 2006, 02:48

Wydaje mi się, że powinieneś wejść w mikser interfejsu i tam dokonać modyfikacji panoramy monitorowania danego kanału.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 10 sie 2006, 09:24

Dzieje sie tak poniewaz podlaczyles mikrofon do stereofoniczenego toru jednego kanalu lewego. W trakcie odluchu masz jeden kanał i to zupełnie normalne, nie zmienisz tego. Podłacz mikrofon do toru mikrofonowego lub do miksera ktorego podłacz normalnie lewy i prawy do line in interfejsu.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 10 sie 2006, 10:19

Ten problem byl juz wielokrotnie dyskutowany, uzyj wyszukiwarki pod forum.
W skrocie: rozwiazaniem jest specjalny kabelek, ktory trzeba sobie samemu zlutowac.

Emilll

Post autor: Emilll » czwartek 10 sie 2006, 21:39

Hehe. Już sobie poradzilem... wystarczylo wcisnąć na interfejsie przycisk "monitoring mono" i działa :D niewiem jakim cudem przez miesiąc myslałem nad tym i tego niezauważylem :D ale wkoncu sie udało :D

dzieki za poswiecony czas. ten temat mozna usunąć.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 10 sie 2006, 22:40

dzieki za poswiecony czas. ten temat mozna usunąć.

pozdrawiam....
Usuwać nie ma sensu, bo ludzi z takimi problemami pewnie sięjeszcze znajdzie troszkę. Tylko żeby im się chciało zerknąć do archiwum forum za pomoca wyszukiwarki...

ODPOWIEDZ