Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?
efekty gitarowe zasilane sa baretiami 9V.
ja proponuje zrobic sobie gniazdo na uziemienie w nodze. nie bedziecie musieli stac w miejscu..
gitare oddac do przegladu, wystarczylo, ze jeden kabel nie styka a juz poziom brumu mogl sie znaczaco podniesc.
odsuniecie sie od monitora niezaleznie od klasy gitary i jej technicznego stanu jest madrym pomyslem.
ja proponuje zrobic sobie gniazdo na uziemienie w nodze. nie bedziecie musieli stac w miejscu..
gitare oddac do przegladu, wystarczylo, ze jeden kabel nie styka a juz poziom brumu mogl sie znaczaco podniesc.
odsuniecie sie od monitora niezaleznie od klasy gitary i jej technicznego stanu jest madrym pomyslem.
Amator.
Re: Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?
9V racja! no ale jednak kolega wyraznie napisal ze brum znika po dotknieciu reka strun lub obudowy pc wiec gitara jest 100% sprawna.
no ale jednak kolega wyraznie napisal ze brum znika po dotknieciu reka strun lub obudowy pc wiec gitara jest 100% sprawna
A ja przeczytalem w pierwszym poscie cos takiego:
słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack
i zrozumialem, ze dotykanie reka jacka (czy obudowy komputera, w pozniejszym poscie) zmniejsza zaklocenia. O dotykaniu strun nic nie bylo, czyli po dotknieciu strun brum nie znikal. Czyli ewidentnie struny nie sa polaczone z masa, a raczej powinny. Kiedys EMG przy aktywnych przystawkach swoich w instrukcji pisal, ze nie trzeba "umasiac" strun, ale zwykle kabel laczacy mostek z masa ukladu elektrycznego jest w kazdej gitarze i basie.
A ja przeczytalem w pierwszym poscie cos takiego:
słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack
i zrozumialem, ze dotykanie reka jacka (czy obudowy komputera, w pozniejszym poscie) zmniejsza zaklocenia. O dotykaniu strun nic nie bylo, czyli po dotknieciu strun brum nie znikal. Czyli ewidentnie struny nie sa polaczone z masa, a raczej powinny. Kiedys EMG przy aktywnych przystawkach swoich w instrukcji pisal, ze nie trzeba "umasiac" strun, ale zwykle kabel laczacy mostek z masa ukladu elektrycznego jest w kazdej gitarze i basie.
A ja proponuję, szanowny kolego, włożyć sobie kabel w inną część ciała - i nie będzie trzeba robić gniazda w nodze
Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie...
A ja proponuję, szanowny kolego, włożyć sobie kabel w inną część ciała - i nie będzie trzeba robić gniazda w nodze

Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
...Może niech ktoś z czcigodnych i szanowanych starszych użytkowników forum się wypowie w tej kwestii (np. MB)... ...
Każdy z nich powie (a pewnie już nie
) to samo: zajrzyj do wyszukiwarki!. Ile jeszcze można na gadać na ten temat?
[addsig]

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Jeżeli się nie boisz, a nie ma czego, odkręć gniazdo, odkręć pokrywę elektryki i zobacz, czy wszystkie przewody są przylutowane, czy nie dyndają (też zwróciłem uwagę, że dotykanie gniazda daje zanik brumu, a nie strun). Zdarza się, że kabelek się urywa i traci się masę. A to widać gołym okiem.
www.surogat.pl
......Może niech ktoś z czcigodnych i szanowanych starszych użytkowników forum się wypowie w tej kwestii (np. MB)... ...
) to samo: zajrzyj do wyszukiwarki!. Ile jeszcze można na gadać na ten temat?
...
No niby coś jest:
tutaj
Z tego się dowiedziałem, ze nie tylko ja i S. Morse stosujemy oryginalne formy usuwania szumu
Ale o tym, że przez to można zostać porażonym prądem raczej nic nie ma...

...
No niby coś jest:
tutaj
Z tego się dowiedziałem, ze nie tylko ja i S. Morse stosujemy oryginalne formy usuwania szumu

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
...No niby coś jest...
peter1pl, jest tego naprawdę sporo a i bardzo konkretnie - od bolca uziemieniaw gniazdku, aż po kondycjonery. Wystarczy, że zastanowisz się chwilę o co chcesz zapytać.
[addsig]
peter1pl, jest tego naprawdę sporo a i bardzo konkretnie - od bolca uziemieniaw gniazdku, aż po kondycjonery. Wystarczy, że zastanowisz się chwilę o co chcesz zapytać.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie......
Alez ja najmniejszego problemu z brumami nie mam. Uziemienie dziala jak nalezy, gitara jest sprawna. Zatem dodatkowe kable w zestawie mi nie potrzebne.

Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie......
Alez ja najmniejszego problemu z brumami nie mam. Uziemienie dziala jak nalezy, gitara jest sprawna. Zatem dodatkowe kable w zestawie mi nie potrzebne.
Amator.
-
Witam
Jednym ze sposobów walki z tym zjawiskiem "drumienie", jest separacja galwaniczna, czyli zastosowanie transformatorka separującego giarę od komputera.
Takie rozwiązanie mozna zrealizowac za pomoca pasywnego D-Box-a, na dobry początek pozyczonego od kogoś, aby to przetestować.
jk
Jednym ze sposobów walki z tym zjawiskiem "drumienie", jest separacja galwaniczna, czyli zastosowanie transformatorka separującego giarę od komputera.
Takie rozwiązanie mozna zrealizowac za pomoca pasywnego D-Box-a, na dobry początek pozyczonego od kogoś, aby to przetestować.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.