ADAM A7 - ktoś je słyszał?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: ADAM A7 - ktoś je słyszał?

Post autor: grembo » sobota 10 cze 2006, 01:03

No w instrukcji doradzaja (w zwiazku z tym oczekiwaniem przeczytalem ja dwa razy :) zeby to byl TRS, mam EMU1212m wiec....

..dokaldnie nie wiem co mi to da, ale

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 cze 2006, 00:07

Caly dzien i nie udalo mi sie znalezc odpowiednich kabli

Wiec chinch...i odpalone

Musze przywyknac do brzmienia, sa bardzo czule na warunki akustyczne :(

Wysokie i srodek piekne - plany, panoramy ekstra!

basow jeszcze nie ocenie bo wzbudzaja sie bardzo :( zle ustawione jeszcze wszystko

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » wtorek 13 cze 2006, 00:57

...Caly dzien i nie udalo mi sie znalezc odpowiednich kabli

Wiec chinch...i odpalone

Musze przywyknac do brzmienia, sa bardzo czule na warunki akustyczne :(

Wysokie i srodek piekne - plany, panoramy ekstra!

basow jeszcze nie ocenie bo wzbudzaja sie bardzo :( zle ustawione jeszcze wszystko...
Napisz, jak możesz, w jakich warunkach dokonujesz testu oraz przy jakiej muzyce. pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 cze 2006, 10:07

Pokoj 2mx5m

ustawione wobec wezszej sciany pod oknem

1,2m odleglosc miedzy kolumnami (ARTami) na karcie EMU1212m

Niestety, jedna z kolumn mocniej basi gdyz jest w rogu. Poki co tak musi zostac. Sprobje zmienic ustawienia w pokoju, jesli to nie pomoze to skrece basy na tylnim panelu tej kolumny

Muzyka

rozrywka:
Meshell Ndegeocello
Prince - koncert 3 plyty z 2003 roku
Laurent De Wilde
Steve Swallow , John Scofield
Tord Gustavsen
Ejsbjorn and Swennson Trio
John Coltraine Expression
Bill Friesel

powazna:
Arvo Part
Requiem Mozarta pod Karajanem z lat 60tych

Wydaje sie ze optymalna pozycja do pracy to metr od glosnika.

Kolumny maja zaskakujaco duzo basow (bardzo punktualnych - wogole glosniki sa strasznie szybkie) jak na swoje rozmiary. Roznia sie bardzo brzmieniowo o NS10, srodek nie jest wyciagany - mimo to wokal jest wyrazny. To co slucham z mp3 (160-192kb) jest wyraznie gorsze (slychac "chowanie" cichszych pasm oraz spadek przy 16khz - czy to przez nature glosnika ART?)

Mowie tylko poki co o sluchanej muzie, potrwa ze 2 tygodnie zanim odwaze sie cos na nich robic samemu :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 cze 2006, 10:16

Dub8 - wspominalismy chyba o KRK - rocnice sa bardzo wyrazne miedzy tymi kolumnami. Nie to ze ktores sa lepsze. Sa rozne, gorzej jest z planami i dynamika w KRK, ale basy sa chyba lepsze (nie dla mnie ktory jako basista i tak jestem na nie wyczulony, ale dla tych ktorzy lubia potege Genelec). Poza tym najprzyjemniej sie na ADAM slucha stosunkowo rzadkich i nie przewalonych maxymizerem nagran (znaczy ze o nawet wstepnym masteringu raczej mozna zapomniec).

Do MB - chyba wiem o co Ci chodzilo z tymi intermodulacyjnymi. Jesli kolumna ma miejsce gra fajnie, ale jesli tylko jest blizej sciany czy rogu dzieja sie straszne i znane mi z poprzednich kolumn (PSB) rzeczy - niektroe pasma zaczynaja sie wywalac, robi sie mniej liniowo. Tak jakby wrazliowsc tych kolumn na ustawienie mimo bassreflex z przodu byla wyjatkowa duza.

Awatar użytkownika
benton

Post autor: benton » środa 09 sie 2006, 15:10

...Dub8 - wspominalismy chyba o KRK - rocnice sa bardzo wyrazne miedzy tymi kolumnami. Nie to ze ktores sa lepsze. Sa rozne, gorzej jest z planami i dynamika w KRK, ale basy sa chyba lepsze (nie dla mnie ktory jako basista i tak jestem na nie wyczulony, ale dla tych ktorzy lubia potege Genelec). Poza tym najprzyjemniej sie na ADAM slucha stosunkowo rzadkich i nie przewalonych maxymizerem nagran (znaczy ze o nawet wstepnym masteringu raczej mozna zapomniec).

Do MB - chyba wiem o co Ci chodzilo z tymi intermodulacyjnymi. Jesli kolumna ma miejsce gra fajnie, ale jesli tylko jest blizej sciany czy rogu dzieja sie straszne i znane mi z poprzednich kolumn (PSB) rzeczy - niektroe pasma zaczynaja sie wywalac, robi sie mniej liniowo. Tak jakby wrazliowsc tych kolumn na ustawienie mimo bassreflex z przodu byla wyjatkowa duza....
Napiszcie cos wiecej o tych monitorach mozy ty Grembo troche czasu juz minelo
dopiero sie ucze pozatym mic specjalnego

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » środa 09 sie 2006, 15:31

Mam ADAM A7 od czerwca. Podłączyłem je poprzez przetwornik Mytek DAC 24/96 do wysokiej klasy transportu CD i DVD-Audio (również do karty Juli@). Pomieszczenie 32m2.
Wniosek:
Mistrzostwo świata w tej konfiguracji.

Moje propozycje do pracy edycyjnej:

Odsłuch: ADAM A7, S-3A, MP-1
Przetworniki: Mytek Digital, Lynx 2
Komputer: Intel Core 2
DAW: Sonar albo Samplitude
Kable: Die Hard
CD, DVD: Tascam
Sampler: AKAI
Konsoleta: TL Audio M1
Procesor: Lexicon, TL-Audio

I moge umierać ..... :)

Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
benton

Post autor: benton » środa 09 sie 2006, 15:35

...Mam ADAM A7 od czerwca. Podłączyłem je poprzez przetwornik Mytek DAC 24/96 do wysokiej klasy transportu CD i DVD-Audio (również do karty Juli@). Pomieszczenie 32m2.
Wniosek:
Mistrzostwo świata w tej konfiguracji.

Moje propozycje do pracy edycyjnej:

Odsłuch: ADAM A7, S-3A, MP-1
Przetworniki: Mytek Digital, Lynx 2
Komputer: Intel Core 2
DAW: Sonar albo Samplitude
Kable: Die Hard
CD, DVD: Tascam
Sampler: AKAI
Konsoleta: TL Audio M1
Procesor: Lexicon, TL-Audio

I moge umierać ..... :)

A czy ktos ktos z was kto posiada te monitory miksowal cos na nich i czy moze chcialby podzielic sie tymi nagraniami slac mi na priva.Bede bardzo wdzieczny

...
dopiero sie ucze pozatym mic specjalnego

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 09 sie 2006, 15:56

coś tam miksowalem - ale jeszcze nie jestem usatysfakcjonowany :) ale to nie winna kolumn. Napewno szybciej sie na nich pracuje i wspomniane kwestie (plany, panoramy itd.) robi sie latwiej. Ze slow klientow wszytko brzmi lepiej.

Natomiast wybacz, ale jeszcze nie wysle ani nie pochwale sie tym co robie (myzcznie sie nie wstydze, ale realizatorsko - pracuje nad soba....)

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » środa 09 sie 2006, 18:38

A czy ktos ktos z was kto posiada te monitory miksowal cos na nich i czy moze chcialby podzielic sie tymi nagraniami slac mi na priva.Bede bardzo wdzieczny

...
Coś ci niebawem wyślę.
Pozdrowa.
Ale będą to covery.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

ODPOWIEDZ