Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
GD
Re: Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Post autor: GD » środa 09 sie 2006, 13:21

efekty gitarowe zasilane sa baretiami 9V.

ja proponuje zrobic sobie gniazdo na uziemienie w nodze. nie bedziecie musieli stac w miejscu..

gitare oddac do przegladu, wystarczylo, ze jeden kabel nie styka a juz poziom brumu mogl sie znaczaco podniesc.

odsuniecie sie od monitora niezaleznie od klasy gitary i jej technicznego stanu jest madrym pomyslem.
Amator.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » środa 09 sie 2006, 13:39

9V racja! no ale jednak kolega wyraznie napisal ze brum znika po dotknieciu reka strun lub obudowy pc wiec gitara jest 100% sprawna.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 sie 2006, 13:44

no ale jednak kolega wyraznie napisal ze brum znika po dotknieciu reka strun lub obudowy pc wiec gitara jest 100% sprawna

A ja przeczytalem w pierwszym poscie cos takiego:

słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack

i zrozumialem, ze dotykanie reka jacka (czy obudowy komputera, w pozniejszym poscie) zmniejsza zaklocenia. O dotykaniu strun nic nie bylo, czyli po dotknieciu strun brum nie znikal. Czyli ewidentnie struny nie sa polaczone z masa, a raczej powinny. Kiedys EMG przy aktywnych przystawkach swoich w instrukcji pisal, ze nie trzeba "umasiac" strun, ale zwykle kabel laczacy mostek z masa ukladu elektrycznego jest w kazdej gitarze i basie.

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 09 sie 2006, 20:19

ja proponuje zrobic sobie gniazdo na uziemienie w nodze. nie bedziecie musieli stac w miejscu..
A ja proponuję, szanowny kolego, włożyć sobie kabel w inną część ciała - i nie będzie trzeba robić gniazda w nodze
Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 09 sie 2006, 20:40

...Może niech ktoś z czcigodnych i szanowanych starszych użytkowników forum się wypowie w tej kwestii (np. MB)... ...

Każdy z nich powie (a pewnie już nie ) to samo: zajrzyj do wyszukiwarki!. Ile jeszcze można na gadać na ten temat?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » środa 09 sie 2006, 20:48

Jeżeli się nie boisz, a nie ma czego, odkręć gniazdo, odkręć pokrywę elektryki i zobacz, czy wszystkie przewody są przylutowane, czy nie dyndają (też zwróciłem uwagę, że dotykanie gniazda daje zanik brumu, a nie strun). Zdarza się, że kabelek się urywa i traci się masę. A to widać gołym okiem.
www.surogat.pl

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 09 sie 2006, 21:10

......Może niech ktoś z czcigodnych i szanowanych starszych użytkowników forum się wypowie w tej kwestii (np. MB)... ...

Każdy z nich powie (a pewnie już nie ) to samo: zajrzyj do wyszukiwarki!. Ile jeszcze można na gadać na ten temat?
...
No niby coś jest:
tutaj
Z tego się dowiedziałem, ze nie tylko ja i S. Morse stosujemy oryginalne formy usuwania szumu Ale o tym, że przez to można zostać porażonym prądem raczej nic nie ma...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 09 sie 2006, 22:01

...No niby coś jest...

peter1pl, jest tego naprawdę sporo a i bardzo konkretnie - od bolca uziemieniaw gniazdku, aż po kondycjonery. Wystarczy, że zastanowisz się chwilę o co chcesz zapytać.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » środa 09 sie 2006, 23:12

A ja proponuję, szanowny kolego, włożyć sobie kabel w inną część ciała - i nie będzie trzeba robić gniazda w nodze
Z resztą to rozwiązanie też już rozważaliśmy w tym temacie......

Alez ja najmniejszego problemu z brumami nie mam. Uziemienie dziala jak nalezy, gitara jest sprawna. Zatem dodatkowe kable w zestawie mi nie potrzebne.
Amator.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 10 sie 2006, 13:36

Witam

Jednym ze sposobów walki z tym zjawiskiem "drumienie", jest separacja galwaniczna, czyli zastosowanie transformatorka separującego giarę od komputera.
Takie rozwiązanie mozna zrealizowac za pomoca pasywnego D-Box-a, na dobry początek pozyczonego od kogoś, aby to przetestować.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

ODPOWIEDZ