Jak edytować arpeggia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
breakbeat_famillia
Re: Jak edytować arpeggia?

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 12:11

Przyznaje sie bez bicia ze nie...nie mam takiej potrzeby, z tego co pisza (nie zawsze sie to zgadza :P ) to virus jako karta sprawdza sie w sumie ok, tylko pewnie wiekszosc ludzi ma juz jakies karty bo juz wczesniej zajmowali sie muzyka i nie uzywa go w ten sposob wielu... tak jak juz pisalem to TI wprowadzil ta mozliwosc uzywania instrumentu jako karty dzwiekowej(przynajmniej tak mi sie wydaje).Jesli masz mnostwo kasy to kup sobie jakas "fajna" karte, a jak nie to sproboj uzyc virusa jako karty i zainwestuj w jakies monitory do dzwieku...chyba ze juz masz, sadze ze one znacznie lepiej wplyna na to jak bedzie ciebie slychac...:P...

Obecnie moja konfiguracja od dluzszego czasu to Maya 44 i alesis m1 active mk2, wiec budzetowo, chcial bym cos co bedzei dobre do procesu produkcji, bo o masteringu mam raczej mgliste pojecie. Dlugo szukalem optymalnego rozwiazania za w maire przystepna cene i zauwazylem Adamy P11A, nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie, nie mam pewnosci, nie mam jak przesluchac bo wszedzie te monitory sa na zamowienie. Alesisy kupilem w ciemno i bylem zadowolony ale teraz chcial bym cos bardziej czytelniejszego w dolnym pasmie, nie musi miec tyle basu co alesis ale zeby to bylo wszystko liniowe bez dziur i klarowne.
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 09:25

co do cubase to nie wiem..ale w virusie ustaw "arpp note send" na "ON" i to powinno zapisywac to co slychac nie jednym dzwiekiem a wlasnie poszczegolnymi...a jesli masz TI to pobaw sie w VC w robienie wlasnych arpp....

cos nie dziala ta funkcja o ktorej piszesz. Włączylem ja i niestety, probowalem wlaczac filtr midi - note ale te nie nagrywa tak. No nie wiem...

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » piątek 04 sie 2006, 10:46

cos nie dziala ta funkcja o ktorej piszesz. Włączylem ja i niestety, probowalem wlaczac filtr midi - note ale te nie nagrywa tak. No nie wiem...

...

http://virusti.com/forum/

ostatnio tez ktos mial taki probem...:P
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 10:52

Hehe, no ale co z tego ze koles tak radzi jak ja to wlasnie robie i nic sie nie nagrywa...

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » piątek 04 sie 2006, 11:08

...Hehe, no ale co z tego ze koles tak radzi jak ja to wlasnie robie i nic sie nie nagrywa......
moze To jest własnie to o czym pisałem wczesniej ,,, wszystkie stare instrumenty wysyłaja Arp, jako zapis nutowy .... Nowe nie koniecznie , ale Virus Ti ma przeciez Edycje Arp, via USB ..

Drruga sprawa , według mnie TI jest w sumie bardzo ogranicznony , masz do wyboru ... Albo korzystasz z Virusa TI , jako wtyczka VST ( wczoraj testowałem ) pierdzi pryka , zawiesił sie kilka razy ,,, co prawda testowałem go na nie pierwszej młodosci MAC-u ... albo korzystasz z wyjsc wirusa ale wtedy Virus jest karta dzwiekowa ... przynajmaniej tak twierdził człowiek ktory mi pokazywał ten instrument.... w sklepie

moze o czyms nie wiedział.. czy jest mozliwosc
korzystania z Virusa jako wtyczki , ale tak aby Dzwieki Virusa wychodziły wyjsciami Virusa , reszta kanałow normalnie poprzez karte dzwiekowa ,
ktois kto mi prezetował ten instrument powiedział ze takiej opcji niema, ..
wiem ze jak sie odłaczy kabel USB , to Virus działa jako normalny instrument, ale w tym przypadku nie działa jako VST .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 04 sie 2006, 11:17

http://virusti.com/forum/

ostatnio tez ktos mial taki probem...:P...

Tak to jest jak ktos myli KOMPLETNIE pojecia ... zastanawiam sie ,, CO MA PIERNIK DO WIATRAKA ??

Jesli ustawisz w programie " arpp note send" na "ON" to jak sama nazwa wskazuje uruchamiasz tą opcje w programie, co oznacza ze to program bedzie emitował nuty apregiatora. Cubase podobnie jak i Logic ma sam w sobie opcje AREGIATORA , w przypadku Logica to kiepski bardzo prosty apregiator , ale to niema nic wspolnego z apregiatorem w instrumencie ... aby zapisac nuty z apregiatora Instrumentu , musisz taka opcje uruchomic w instrumencie np. Virus ( jesli w ogole takowa posiada ) w innym wypadku nic nie zobaczysz

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 11:26

Tak to jest jak ktos myli KOMPLETNIE pojecia ... zastanawiam sie ,, CO MA PIERNIK DO WIATRAKA ?

Jesli ustawisz w programie " arpp note send" na "ON" to jak sama nazwa wskazuje uruchamiasz tą opcje w programie, co oznacza ze to program bedzie emitował nuty apregiatora. Cubase podobnie jak i Logic ma sam w sobie opcje AREGIATORA , w przypadku Logica to kiepski bardzo prosty apregiator , ale to niema nic wspolnego z apregiatorem w instrumencie ... aby zapisac nuty z apregiatora Instrumentu , musisz taka opcje uruchomic w instrumencie np. Virus ( jesli w ogole takowa posiada ) w innym wypadku nic nie zobaczysz ...

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi w zwiazku z moim postem, ale w manualu jest wyraznie napisane ze Virus ma wlasnie opcje wysylania nut swojego arpegiatora, walczam ja i albo cos zle rozumiem ale zapisuje sie jedynie nuta zagrana z klawaitury midi. Osobiscie chcial bym aby działo się tak, że zaczynam grac jakis klawisz i od tego miejsca grana jest arpegia ale z zapisem poszczegolnych nut, a nie jednej z arpegia z virusa ! Wlaczanie czy wylaczanie opcji "Arp Note Send" w moim przypadku nic nie powoduje, dalej nagrywa jak nagrywal. Nie wiem czy to nie dziala przez USB czy jak ...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 04 sie 2006, 11:30

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi w zwiazku z moim postem, ale w manualu jest wyraznie napisane ze Virus ma wlasnie opcje wysylania nut swojego arpegiatora, walczam ja i albo cos zle rozumiem ale zapisuje sie jedynie nuta zagrana z klawaitury midi. Osobiscie chcial bym aby działo się tak, że zaczynam grac jakis klawisz i od tego miejsca grana jest arpegia ale z zapisem poszczegolnych nut, a nie jednej z arpegia z virusa ! Wlaczanie czy wylaczanie opcji "Arp Note Send" w moim przypadku nic nie powoduje, dalej nagrywa jak nagrywal. Nie wiem czy to nie dziala przez USB czy jak ......

gdzie właczasz opcje "arpp note send" ?

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 11:38

......Hehe, no ale co z tego ze koles tak radzi jak ja to wlasnie robie i nic sie nie nagrywa......
moze To jest własnie to o czym pisałem wczesniej ,,, wszystkie stare instrumenty wysyłaja Arp, jako zapis nutowy .... Nowe nie koniecznie , ale Virus Ti ma przeciez Edycje Arp, via USB ..

Drruga sprawa , według mnie TI jest w sumie bardzo ogranicznony , masz do wyboru ... Albo korzystasz z Virusa TI , jako wtyczka VST ( wczoraj testowałem ) pierdzi pryka , zawiesił sie kilka razy ,,, co prawda testowałem go na nie pierwszej młodosci MAC-u ... albo korzystasz z wyjsc wirusa ale wtedy Virus jest karta dzwiekowa ... przynajmaniej tak twierdził człowiek ktory mi pokazywał ten instrument.... w sklepie

moze o czyms nie wiedział.. czy jest mozliwosc
korzystania z Virusa jako wtyczki , ale tak aby Dzwieki Virusa wychodziły wyjsciami Virusa , reszta kanałow normalnie poprzez karte dzwiekowa ,
ktois kto mi prezetował ten instrument powiedział ze takiej opcji niema, ..
wiem ze jak sie odłaczy kabel USB , to Virus działa jako normalny instrument, ale w tym przypadku nie działa jako VST ....

Virus ma owszem bardzo fajny edytor Arpa'a, wszystko super ale ja nie chce poslugiwac sie tym edytorem w nim , bo wole to co oferuje cubase wiec chce miec te nuty arpegiatora w pianorollu a nie jedna ktora stanowi ta arpegie, poza tym jak juz np wykozystasz gotowa arpegie z tych ktore oferuje virus to nie masz mozliwosci jej programowania poza ustawieniem ilosci oktaw, rodzaju arpegi, krokowosc. Mi zalezy zeby nie wklepywac, rysowac arpegii, tylko skorzystac z tego ze virus wysyla nuty do pliku midi ze swojego arpegiatora..Jaka ja mam mozliwosc edycji midi takeigo arpa jesli musze to robic w jakims wtyczkowym edytorze -biedne bylo by to rozwiazanie....Jesli chodzi o to co ci mowili o virusie ze jak odlaczysz USB to staje sie on karta dzwiekowa , heheh to jest to bzdura, owszem mozesz skozystac z jego karty i sterownika Virus Asio ale to sie ma nijak do wyjsc, kazdy kanal mozesz skeirowac praktycznie gdzie ci sie podoba , a nawet ustawic proporcje miedzy dwoma alternatywnymi wyjsciami...

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 04 sie 2006, 11:39

...
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi w zwiazku z moim postem, ale w manualu jest wyraznie napisane ze Virus ma wlasnie opcje wysylania nut swojego arpegiatora, walczam ja i albo cos zle rozumiem ale zapisuje sie jedynie nuta zagrana z klawaitury midi. Osobiscie chcial bym aby działo się tak, że zaczynam grac jakis klawisz i od tego miejsca grana jest arpegia ale z zapisem poszczegolnych nut, a nie jednej z arpegia z virusa ! Wlaczanie czy wylaczanie opcji "Arp Note Send" w moim przypadku nic nie powoduje, dalej nagrywa jak nagrywal. Nie wiem czy to nie dziala przez USB czy jak ......

gdzie właczasz opcje "arpp note send" ? ...

W konfiguracji virusa w samym sprzecie, nie pamietam strony menu bo nie mam go teraz przed soba, ale obok tej funkcji jest jeszcze jak ma sie synchronizowac internal/external i cos jeszcze no i midi volume, ale w kazdym badz razie wlaczam ta opcje w sercu virusa :) nie w tym jego vst bo tam takiej opcji chyba sie nie doszukalem.

ODPOWIEDZ