Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Elfuello
Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Post autor: Elfuello » czwartek 03 sie 2006, 09:00

....bo to chyba o to chodzi. Gdy podłączę do komputera do wejścia liniowego to słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack. Nie wiem co z tym zrobić......bo w karcie wszystko OK - sprawdziłem. Pozostała kwestia gitary i nie wiem co się mogło zepsuć, ale mam problem, bo nie mogę nic wgrywać, bo jest nieznośne brzęczenie w tle. Jeśli ktoś jest z Łodzi to może zna punkt naprawy gitar?
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Re: Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Post autor: Jurek1971 » czwartek 03 sie 2006, 09:44

Napisz normalnymi słowami co słychać. Bo akurat przy zwarciu byłaby cisza.

Pytania pomocnicze:

1) Jaka to gitara?

2) Czy podłączałeś ją wcześniej gdziekolwiek?

3) Jakiego kabla użyłeś?

4) Masz monitor CRT czy LCD?

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » czwartek 03 sie 2006, 09:53

.......bo to chyba o to chodzi. Gdy podłączę do komputera do wejścia liniowego to słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack. Nie wiem co z tym zrobić......bo w karcie wszystko OK - sprawdziłem. Pozostała kwestia gitary i nie wiem co się mogło zepsuć, ale mam problem, bo nie mogę nic wgrywać, bo jest nieznośne brzęczenie w tle. Jeśli ktoś jest z Łodzi to może zna punkt naprawy gitar?
...
Twoja gitara jest 100% OK, po pierwsze calkiem mozliwe ze to wina minitora CRT (odsun sie od niego po prostu albo trzymajgitare pod kątem 90 stopni do monitora, moze pomoze), po drugie KAZDA gitara wpieta wprost do karty muzycznej bedzie szumiec zwlaszcza gdy jest to karta typu SBLive czy Audigy lub co gorsza zintegrowana na plycie, po trzecie: czy podlaczyles gitare do LineIn czy MicIn ? jezeli MicIn to nie zapomnij wylaczyc preampa na karcie bo ten dodatkowo dodaje cos od siebie do szumow (zwlaszcza jezeli karta jest z tych tanszych), po czwarte dochodzi uziemienie PC, po piate? Sam juz nie wiem sporo tego jest, w kazdym badz razie Twoja gitara nie jest zepsuta.

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 03 sie 2006, 11:57

.......bo to chyba o to chodzi. Gdy podłączę do komputera do wejścia liniowego to słychać normalne zwarcie w tle. Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack. Nie wiem co z tym zrobić......bo w karcie wszystko OK - sprawdziłem. Pozostała kwestia gitary i nie wiem co się mogło zepsuć, ale mam problem, bo nie mogę nic wgrywać, bo jest nieznośne brzęczenie w tle. Jeśli ktoś jest z Łodzi to może zna punkt naprawy gitar?
...
Popytaj (np. w sklepie muzycznym) o jakiegoś lutnika w Łodzi. Można to zapewne tanio i szybko zrobić.
Jesli zaś jest to przydzwięk który częsciowo znika przy dotknięciu metalowej części gitary, można sobie poradzić w taki sposób: wziąć drucik albo zwykły kabel np. mały jack-mały jack, jedną jego końcówkę połączyć z metalową częscią gitary (np mostek) a na drugiej stanąć bosą nogą. ("patent" Steve'a Morse )
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 03 sie 2006, 12:22

Zostaje ono wyeliminowane w jakimś stopniu, gdy dotknę metalowej części przy wejściu jack....
Spróbuj połączyć jakimś przewodem tę metalową część gitary ze śrubą w obudowie komputera .
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » czwartek 03 sie 2006, 15:23

Jaki lutnik? Jaki kabelek podlaczony do nogi? Gram na gitarze elektrycznej chyba z 15 lat i nigdy nie widzialem zeby ktos podlaczyl sobie kabel do... Kazda gitara szumi, bez wyjatku, na poziom tego szumu sklada sie typ oraz jakosc przetwornikow, jezeli na prawde chcecie sie pozbyc tego szumu to trzeba polecic przetworiki aktywne a nie kabelek wpiety w dowolna czesc ciala czlowieka, no i oczywiscie wzmacniacz (komputer) powinien byc podlaczony do uziemionego gniazdka , nie mam pojecia co by tam lutnik mogl wsadzic w ta gitare zeby przestala szumiec, moze noge Steve Morse'a?

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » czwartek 03 sie 2006, 16:46

...
Jeżeli masz tańszą kartę ten problem będzie istniał ale... kiedyś miałem to samo przy SB live a gitara Fender i to lepszy model ,nagrywałem gitarę a wszelkie szumy eliminowałem wtyczkami dało się słuchać
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

peter1pl

Post autor: peter1pl » czwartek 03 sie 2006, 19:32

...Jaki lutnik? Jaki kabelek podlaczony do nogi? Gram na gitarze elektrycznej chyba z 15 lat i nigdy nie widzialem zeby ktos podlaczyl sobie kabel do...
To niestety mało widziałeś. Co do kabla i szumu: oczywiście możesz sobie go włozyć w inną część ciała - i efekt pewnie będzie podobny - nie próbowałem..
Nie wiem jak Ty, ale ja spotkałem się z sytuacjami w których albo po oderwaniu ręki od strun szum wzrastał zbyt mocno aby to zakceptować, albo przy dotykaniu strun pojawiały się trzaski. To jest lekarstwo właśnie na takie rzeczy.

Odsyłam do artykułu: S. Morse - "Cleaning up your act" w miesięczniku "Guitar", marzec 1998, s. 145.

nie mam pojecia co by tam lutnik mogl wsadzic w ta gitare zeby przestala szumiec, moze noge Steve Morse'a? ...
Lutnik może sprawdzić czy wszystko z elektroniką OK i ewentualnie wyekranować gitarę.
[addsig]
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » czwartek 03 sie 2006, 20:00

......Jaki lutnik? Jaki kabelek podlaczony do nogi? Gram na gitarze elektrycznej chyba z 15 lat i nigdy nie widzialem zeby ktos podlaczyl sobie kabel do...
To niestety mało widziałeś. Co do kabla i szumu: oczywiście możesz sobie go włozyć w inną część ciała - i efekt pewnie będzie podobny - nie próbowałem..
Nie wiem jak Ty, ale ja spotkałem się z sytuacjami w których albo po oderwaniu ręki od strun szum wzrastał zbyt mocno aby to zakceptować, albo przy dotykaniu strun pojawiały się trzaski. To jest lekarstwo właśnie na takie rzeczy.

Odsyłam do artykułu: S. Morse - "Cleaning up your act" w miesięczniku "Guitar", marzec 1998, s. 145.

nie mam pojecia co by tam lutnik mogl wsadzic w ta gitare zeby przestala szumiec, moze noge Steve Morse'a? ...
Lutnik może sprawdzić czy wszystko z elektroniką OK i ewentualnie wyekranować gitarę.
...
**********************Ja gram na Fenderze piec Marshall lampa kable mam dobre i drogie i czasem szumi czasem nie i też trzymam rękę na strunach ,spróbujcie podpiąć stabilizator napięcia też pomaga
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 03 sie 2006, 22:32

Może odpowiem tak: do tego samego komputera, do prof. karty muzycznej, dobrym kablem.....i ta sama gitara grała OK.....wszystko było OK. Nie mówię o szumach itp. bo to normalne przy nei za drogim sprzęcie.....ale chodzi mi o to, że wszystko było OK. Nagle podłączam gitarkę, chcę zarejestrować nowe pomysły.....i jeb....słyszę chamskie "zzzz" w tle.....które słabnie przy dotyku metalu przy wejściu JACK.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

ODPOWIEDZ