Jak edytować arpeggia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
breakbeat_famillia
Jak edytować arpeggia?

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 10:47

Witam,

Mam pytanie czy w Cubase SX albo jakim kolwiek innym mozna rozbić aprpegie tak aby mozna bylo ja edytowac w pianoroll-u ? Chodzi mi o cos podobnego do tego co robi się w FL z jednego dlugiego dzwieku.

Chcial bym muc usunąc pewne nuty z arpegii natomiast grajac ja z VSt czy z Virusa zapisuje sie ona jako odpowiednio dlugi dzwiek z arpegia, ale nie jest to zapis takeij arpegii ktora mogl bym np okroic z polowy nut. moze ja chce zrobic cos niemozliwego, to prosze mnie wyprostowac lagodnie :) Czy funkcja Disolve Part z cubase sx moze to osiagnac? czy nie da rady. Jak ewentualnie edytowac taka arpegie innaczej niz z instrumentu.
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Re: Jak edytować arpeggia?

Post autor: Foxter » czwartek 03 sie 2006, 11:04

...Witam,

Mam pytanie czy w Cubase SX albo jakim kolwiek innym mozna rozbić aprpegie tak aby mozna bylo ja edytowac w pianoroll-u ? Chodzi mi o cos podobnego do tego co robi się w FL z jednego dlugiego dzwieku.

Chcial bym muc usunąc pewne nuty z arpegii natomiast grajac ja z VSt czy z Virusa zapisuje sie ona jako odpowiednio dlugi dzwiek z arpegia, ale nie jest to zapis takeij arpegii ktora mogl bym np okroic z polowy nut. moze ja chce zrobic cos niemozliwego, to prosze mnie wyprostowac lagodnie :) Czy funkcja Disolve Part z cubase sx moze to osiagnac? czy nie da rady. Jak ewentualnie edytowac taka arpegie innaczej niz z instrumentu....
co do cubase to nie wiem..ale w virusie ustaw "arpp note send" na "ON" i to powinno zapisywac to co slychac nie jednym dzwiekiem a wlasnie poszczegolnymi...a jesli masz TI to pobaw sie w VC w robienie wlasnych arpp.
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 03 sie 2006, 11:05

...Witam,

Chcial bym muc usunąc pewne nuty z arpegii natomiast grajac ja z VSt czy z Virusa zapisuje sie ona jako odpowiednio dlugi dzwiek z arpegia, ale nie jest to zapis takeij arpegii ktora mogl bym np okroic z polowy nut. moze ja chce zrobic cos niemozliwego, to prosze mnie wyprostowac lagodnie :) Czy funkcja Disolve Part z cubase sx moze to osiagnac? czy nie da rady. Jak ewentualnie edytowac taka arpegie innaczej niz z instrumentu....
Jezeli nie widzisz zapisu nutowego , czy tez piano roll . to ... moge sie myslic .. ale instrument nie wysyła Apr, jako zapis nutowy , jak to sie dzieje np , w przypadku JP 8000 , czy innych instrumentów , gdzie kazda nuta apr, jest wysyłana , a wysyła jako jednen sygnał , ale sam odczytuje to jako Arp... na danm patch-u , tak ma np. E-mu extreme lead . wiec wyciecie tej nuty przez edycje w programie jest nie mozliwe, musisz edytowac arp w instrumencie, to jest .. czesto bardzo pracochłonne

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 11:13

Jestem ciekaw jak moj TI bedzie "ON SYNC" jak mu wlacze ten zapis nut arpegii :) az jestem ciekaw z ktorej czesci sie zadymi :) Szkoda ze nie ma takiej funkcji w wiekszosc VST.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 11:16

A jeszcze pytanie co do nut w pianorollu, czy w cubase sx mozna zmutowac takie poszczegolne nuty i widziec ze sa zmutowane ? nie chcial bym np usuwac ich ewentualnie po zakonczeniu sciezki...

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » czwartek 03 sie 2006, 11:18

Jezeli nie widzisz zapisu nutowego , czy tez piano roll . to ... moge sie myslic .. ale instrument nie wysyła Apr, jako zapis nutowy , jak to sie dzieje np , w przypadku JP 8000 , czy innych instrumentów , gdzie kazda nuta apr, jest wysyłana , a wysyła jako jednen sygnał , ale sam odczytuje to jako Arp... na danm patch-u , tak ma np. E-mu extreme lead . wiec wyciecie tej nuty przez edycje w programie jest nie mozliwe, musisz edytowac arp w instrumencie, to jest .. czesto bardzo pracochłonne...

No niestety kolego mylisz sie...wiekszosc dzisiejszych synhtow ma ta opcje.Nie powielaj tej opini.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 03 sie 2006, 11:20

...Jestem ciekaw jak moj TI bedzie "ON SYNC" jak mu wlacze ten zapis nut arpegii :) az jestem ciekaw z ktorej czesci sie zadymi :) Szkoda ze nie ma takiej funkcji w wiekszosc VST....
Czy w Virusie TI , mozna działac przez MIDI i USB , jednoczesnie, tzn , cz łatwo jest przechodzic z jednego ""STANU"" w drugi , czy np, wymaga to jakis kosmicznych działan ?

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 11:21

...Jezeli nie widzisz zapisu nutowego , czy tez piano roll . to ... moge sie myslic .. ale instrument nie wysyła Apr, jako zapis nutowy , jak to sie dzieje np , w przypadku JP 8000 , czy innych instrumentów , gdzie kazda nuta apr, jest wysyłana , a wysyła jako jednen sygnał , ale sam odczytuje to jako Arp... na danm patch-u , tak ma np. E-mu extreme lead . wiec wyciecie tej nuty przez edycje w programie jest nie mozliwe, musisz edytowac arp w instrumencie, to jest .. czesto bardzo pracochłonne...

No niestety kolego mylisz sie...wiekszosc dzisiejszych synhtow ma ta opcje.Nie powielaj tej opini....
Jestem w wielu wtyczkach jeszcze laikiem, ale np Hypersonic 2, tez ma taka opcje ? bo z niego czesto korzystam.

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » czwartek 03 sie 2006, 11:23

......Jestem ciekaw jak moj TI bedzie "ON SYNC" jak mu wlacze ten zapis nut arpegii :) az jestem ciekaw z ktorej czesci sie zadymi :) Szkoda ze nie ma takiej funkcji w wiekszosc VST....
Czy w Virusie TI , mozna działac przez MIDI i USB , jednoczesnie, tzn , cz łatwo jest przechodzic z jednego ""STANU"" w drugi , czy np, wymaga to jakis kosmicznych działan ? ...

Jesli chodzi ci o dwa kable na raz to NIE...aczkolwiek przekaz danych przez USB w przypadku TI tez zawiera sygnaly MIDI.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 03 sie 2006, 11:27

.........Jestem ciekaw jak moj TI bedzie "ON SYNC" jak mu wlacze ten zapis nut arpegii :) az jestem ciekaw z ktorej czesci sie zadymi :) Szkoda ze nie ma takiej funkcji w wiekszosc VST....
Czy w Virusie TI , mozna działac przez MIDI i USB , jednoczesnie, tzn , cz łatwo jest przechodzic z jednego ""STANU"" w drugi , czy np, wymaga to jakis kosmicznych działan ? ...

Jesli chodzi ci o dwa kable na raz to NIE...aczkolwiek przekaz danych przez USB w przypadku TI tez zawiera sygnaly MIDI.
...

Nie miałem okazji tego sprawdzic jescze bo działam tylko na USB zarówno klawiatura jak i Virus, ale czy ta opinia ze podlaczone USB do virusa powoduje jego brudy w dzwieku jest prawdziwa ? czy gdybym np skozystal z kabli MIDI i S/PDIF to byl by dzwiek potezniejszy jak to pisza na virusti forum ?

ODPOWIEDZ