Problem z nagrywaniem gitary

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Patyk1986
Problem z nagrywaniem gitary

Post autor: Patyk1986 » wtorek 01 sie 2006, 20:52

Witam
Niedawno zadawalem pytanie nt nagrywania gitary, poradziliscie mi zebym zmikrofonowal piec.Tak tez zrobilem i musze powiedziec ze brzmienie jest wlasnie takie jakie chce.Jednak pojawia sie problem, otoz nagranie jest za ciche.Mikrofon w ustawieniach mam na max, to samo czulosc mikrofonu.Piec mocno rozkrecony, a mimo to po nagraniu i ustawieniu glosnosci na full nadal jest za cicho.Mikrofon lezal bardzo blisko glosnika.Jak zalatwic ten problem? Aha i druga sprawa: po nagraniu pojawia sie szum.Prosze o pomoc.

drilian

Re: Problem z nagrywaniem gitary

Post autor: drilian » wtorek 01 sie 2006, 21:06

po pierwsze,jaki mikrofon urzywasz,jaki piec,na co nagrywasz,kable.zacznij od poczetku lancuch nagrania,sprawdz wszystkie polaczenia,wejscia wyjscia,ponadto szum jest zawsze,sprubuj DI box albo line
[addsig]

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » wtorek 01 sie 2006, 21:36

...Witam
Niedawno zadawalem pytanie nt nagrywania gitary, poradziliscie mi zebym zmikrofonowal piec.Tak tez zrobilem i musze powiedziec ze brzmienie jest wlasnie takie jakie chce.Jednak pojawia sie problem, otoz nagranie jest za ciche.Mikrofon w ustawieniach mam na max, to samo czulosc mikrofonu.Piec mocno rozkrecony, a mimo to po nagraniu i ustawieniu glosnosci na full nadal jest za cicho.Mikrofon lezal bardzo blisko glosnika.Jak zalatwic ten problem? Aha i druga sprawa: po nagraniu pojawia sie szum.Prosze o pomoc....
Cześć Patyk na czym ty nagrywasz gitarę, bo ja nagrywam gitarę na kompa program Sonar ,jest to chyba najlepszy program muzyczny.Tam są lub można zainstalować różne wtyczki którymi możesz robić z nagraniem gitary co ci się podoba, a także są wtyczki które imitują różne efekty lub piece lampowe itd.Polecam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Patyk1986

Post autor: Patyk1986 » wtorek 01 sie 2006, 21:37

...po pierwsze,jaki mikrofon urzywasz,jaki piec,na co nagrywasz,kable.zacznij od poczetku lancuch nagrania,sprawdz wszystkie polaczenia,wejscia wyjscia,ponadto szum jest zawsze,sprubuj DI box albo line
...

Uzywam budzetowego mikrofonu dynamicznego First, kable low noise, nowe, do tego Marshall Valvestate i paka.A czy bramka szumow pomoglaby w tym przypadku ?

drilian

Post autor: drilian » wtorek 01 sie 2006, 22:03

......po pierwsze,jaki mikrofon urzywasz,jaki piec,na co nagrywasz,kable.zacznij od poczetku lancuch nagrania,sprawdz wszystkie polaczenia,wejscia wyjscia,ponadto szum jest zawsze,sprubuj DI box albo line
...

Uzywam budzetowego mikrofonu dynamicznego First, kable low noise, nowe, do tego Marshall Valvestate i paka.A czy bramka szumow pomoglaby w tym przypadku ?
...
tak WAVES denoise ale sa bardzo droge.sprubuj ustawic microfon w polowie glosnika zdejmij trohe wysokich tonow{zawsze morzesz je dodac potem}albo nagraj gitare na CZYSTO i dodaj potem plugin-trash,amplitube,guitar rig.ja urzywam giutar amp z logica pro 7 dziala,ale terz distortion z cubase vst jast spoko.a teraz rada
;karzdy system jest tak dobry jak najtansze ogniwo w nim.ciau drilian
DI box kosztuje malo-sprubuj

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 01 sie 2006, 22:14

...
tak WAVES denoise ale sa bardzo droge.sprubuj ustawic microfon w polowie glosnika zdejmij trohe wysokich tonow{zawsze morzesz je dodac potem}albo nagraj gitare na CZYSTO i dodaj potem plugin-trash,amplitube,guitar rig.ja urzywam giutar amp z logica pro 7 dziala,ale terz distortion z cubase vst jast spoko.a teraz rada
;karzdy system jest tak dobry jak najtansze ogniwo w nim.ciau drilian
DI box kosztuje malo-sprubuj...

o co kaman????????????

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » środa 02 sie 2006, 00:32

sprubuj, microfon, trohe, morzesz, urzywam, giutar, terz, karzdy, sprubuj...

Ty lepiej popracuj nad soba a nie dajesz rady innym.

** ** ** ** **
Co do samego nagrywania:
- zobacz gdzie powstaje szum. jesli szumi wzmacniacz - nie unikniesz szumu w nagraniu.
- pokombinuj z ustawieniem mikrofonu.
- proponowalbym zapiac jakis maly mikser czy preamp miedzy mikrofon a karte - to powinno skutecznie podniesc poziom nagrania. :)

pozdrawiam.
Amator.

Fant

Post autor: Fant » środa 02 sie 2006, 08:38

program Sonar ,jest to chyba najlepszy program muzyczny

[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » środa 02 sie 2006, 09:57

.A czy bramka szumow pomoglaby w tym przypadku ?
wg mnie nie

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » środa 02 sie 2006, 09:58

...

Podejrzewam że wpinasz ten mikrofon prosto w line-in karty. Niestety, musisz mieć przedwzmacniacz mikrofonowy (preamp). Po marce mikrofonu wnoszę, że Twój budżet jest mizerny, więc może kit do samodzielnego zlutowania? Takie kosztują około 7 zł, trza tylko zlutować, dojdą gniazda i zasilacz - może być nawet taki od efektów typu Boss, plastikowa mała obudowa - też z 5 - 6 zł, jeden wieczór i masz :)

Próbowałem kiedyś używać bramki szumów - strasznie rujnuje naturalność - nie ma sensu.

ODPOWIEDZ