SC Compact 4 a Joemeek ThreeQ - co wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
miszkomen1
SC Compact 4 a Joemeek ThreeQ - co wybrać?

Post autor: miszkomen1 » środa 19 lip 2006, 12:11

witam. duzo czytalem na forum i nie moglem znalzc odpowiedzi na moje pytania. moim problemem jest dokonanie wyboru miedzy:
1. SC Compact 4
2. Joemeek ThreeQ
glowny cel to nagrania vokalowe w domu. zalezy mi glownie na ich jakosci ale rowniez na opcjonalnosci sprzetu.z czasem napewno skusze sie na gramofon i jakas klawiature sterujaca. do wydania ok.600zl. do tego zamiezam kupic oktave mk319. mam nadzieje ze to trafny wybor. jestem poczatkujacy w sprawach sprzetu muzycznego wiec chcialem zadac kilka pytan na ten temat a oto one:
1. czy compact4 bedzie duzo tracil na jakosci vokalu wzgledem 3q?
2. czy 3q ma wyjscie na sluchawki(glupie pytanie ale naprawde niewiem)?
3. czy do 3q moge podlaczyc bezposrednio gramofon czy bedzie do tego potrzebny przedwzmacniacz gramofonowy?
4. jakim kablem i ktorym wyjsciem z 3q i c4 laczymy je z komputerem?
5. co mozna podlaczyc do 3q do wejsc mix i insert, line ?
6. ktory ogolnie sprzet polecanie bardzie do wyzej wymienionego zastosowania ?
dziekuje z gory za odpowiedzi

Awatar użytkownika
wasyl25

Re: SC Compact 4 a Joemeek ThreeQ - co wybrać?

Post autor: wasyl25 » środa 19 lip 2006, 16:25

ja bym na twoim miejscu bral joemka. bo mixer zawsze mozesz sobie dokupic, a preamp daje ci z miejsca lepsza jakosc wokalu. Ale tak na dobra sprawe to twoj wybor. bo to zalezy od ciebie ,czy najpierw chcesz miec pream czy mixer. Niby mixer ma preampy, ale nie oszukujmy sie co to sa za preampy w tej cenie sprzetu to przeciez nie TLAudio
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » środa 19 lip 2006, 18:26

dzieki za opinie i ogolnie jestem ogolnie bardziej po stronie joemeeka jednak mam jeszcze pewne watpliwosci.
ps. moglby ktos odpowiedziec na wczesniejsze pytania ?

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » środa 19 lip 2006, 19:30

a i jeszcze jedno pytanko : czy threeq bez problemu podlacze do sb audigy(poki co taki sprzet wlasnie posiadam)?

Fant

Post autor: Fant » czwartek 20 lip 2006, 08:57

...a i jeszcze jedno pytanko : czy threeq bez problemu podlacze do sb audigy(poki co taki sprzet wlasnie posiadam)? ...
A znasz jakiś powód żeby to było niemożliwe?
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » czwartek 20 lip 2006, 10:10

hehe nie znam sie na tym poprostu temu pytam do polaczenia bedzie potrzebny kabel 2xczincz do wyjsc preampa i maly jack do wejscia karty ?

Fant

Post autor: Fant » czwartek 20 lip 2006, 10:18

...hehe nie znam sie na tym poprostu temu pytam do polaczenia bedzie potrzebny kabel 2xczincz do wyjsc preampa i maly jack do wejscia karty ?...
Z tego co wiem to ten preamp ma wyjścia jack. Zresztą wszystko znajdziesz w sieci.Troche samodzielności kolego!
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » piątek 21 lip 2006, 15:52

nie chcialem zakladac nowego tematu wiec zapytam tu
Czy ktorys z posiadaczy ThreeQ moglby przeslac mi probke nagrania woklaowego( chcialbym poznac jak to mniej wiecej brzmi ), a druga kwestia to czy za te cene moge dostac lepszy preamp?
miszko@osiedle.net.pl
dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 21 lip 2006, 16:19

jak masz jakies tam zdolnosci manualne mozesz zdzalac cos samemu, ale to jest ryzykowne jezeli nigdy nie trzymales lutownici i nic jeszcze sam nie zmajstrowales.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » piątek 21 lip 2006, 16:47

Witam,

a ja stanę w obronie zakupu compacta, ponieważ słyszałem w akcji tego joemeeka, i nie znajduje w nim nic nadzwyczajnego czego nie dałoby się wykręcić np na PSP VintgeWarmer etc.., W tej klasie cenowej wtyczki spokojnie mogą walczyć takimi sprzętami, a pozatym kiedy masz compacta to jest wieksza szansa że użyjesz go w wielu innych sytuacjach w których joemeek nie ma zastosowania. Jeśli koniecznie chcesz porzadnego joemeeka, to celuj w inna pólkę, bo ten zakup może Cię rozczarować.

JoU

ODPOWIEDZ