Zrób sobie mikrofon

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Zrób sobie mikrofon

Post autor: JoachimK » poniedziałek 17 lip 2006, 11:34

...>>To nie tak. Mikrofonow NIGDY nie jest za wiele!
Widzisz, tu doszliśmy do sedna sprawy. Nie ma mikrofonów uniwersalnych.

>>Baaaardzo bym chcial miec takiego podrabianego U47.
Nic prostszego, tylko sobie zrobić... Choć nie jest to może aż tak tanie, jak mogłoby się wydawać. Suma cen poszczególnych elementów, wraz zasilaczem to około 1400zł. Można mieć za to już całkiem niezły mikrofon..

Jesli za 1400zl mialbym miec mikrofon lepszy od np. RODE NTK, to jestem calkiem zainteresowany :)

Jeżeli chcesz, to chętnie wpadnę do Ciebie na testy mojego mikrofonu. Mam nadzieję ze nie mieszkasz nad morzem...

Nie (choc tam bywam nader czesto). A na testy zapraszam do Poznania
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 17 lip 2006, 13:00

>>A na testy zapraszam do Poznania

Czyli widzę, Joachim, że Cie jednak przekonałem, hehe. Na prawdę nie chciałem.
Coż.. do Poznania mam dość daleko z Katowic. Może jakoś sie dogadamy na priv i wyśle Ci mój mikrofon...? Sam jestem ciekaw porównania z AKG C12.
________
igs@o2.pl
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » poniedziałek 17 lip 2006, 13:58

A ja podchodzę praktycznie. Właśnie skończyłem mikrofon lampowy wg projektów z netu. Nie całkiem skończony mikrofon, jeszcze przed malowaniem mam akurat na fotce:

http://www.yousendit.com/

Kapsuła nie jest chińska tylko zrobiona w USA. Próbowałem go również z kapsułą z mojego Neumana U87. Korpus wykonany jest z... nogi od stołu zakupionej w Ikea za 15 zł Reszta elektroniki to betka.

Zachęcam wszystkich do wykonania takiego mikrofonu. Za stosunkowo małe pieniądze można mieć sprzęt klasy U47 lub AKG C12.

...

Witam.

… igs, bardzo zainteresował mnie Twój projekt, sam czasem dłubię w elektronice, na razie nie są to cuda techniki hehe, ale spokojnie, z czasem może coś wyjdzie . Sam posiadam MXL 990 i powiem, że złożyłbym sobie coś podobnego do Twojego mikrofonu . Czy mógłbyś podesłać mi schemat z którego składałeś ten mikrofon ? i gdzie zakupiłeś kapsułę do niego ? Jak da rade to napisz, podeślę meila. Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 17 lip 2006, 14:27

… igs, bardzo zainteresował mnie Twój projekt, ...Czy mógłbyś podesłać mi schemat z którego składałeś ten mikrofon ? i gdzie zakupiłeś kapsułę do niego ?
Zainteresowanych może być więcej dlatego napisze tu.

Wszystkie potrzebne schematy i dodatkowe wskazówki znajdziesz na stronach podanych przez założyciela tematu.
Kapsułę kupiłem na amerykańskim Ebayu, niestety linka do aukcji nie podam bo Admin i tak skasuje. Strona producenta kapsuły jest tu:

http://www.pelusomicrophonelab.com/capsnmnts.html

Kupiłem te pierwszą z góry za ok. 200$ z przesyłką. Paczka szła 4 dni
Rure kupisz w Ikea lub Castoramie jako noga od stołu. Grill - to sitko do klusek, transformator wyjściowy kupisz w Szwecji u Lundahla. Cała reszta - w każdym lepszym sklepie elektronicznym.

Dla zachęty jeszcze dodam, że popularne, chińskie mikrofony brzmią przy nim jak zepsute. Testowałem sam.
Jutro postaram się wrzucić najnowsze foty na moją strone.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 17 lip 2006, 18:04

Do IGS. Mam takie pytanie, ile cenisz sie za te preampy, i czy mozesz podesłac jakies probki nagrane przy pomocy tych konstrukcji?? Pozdrawiam
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 17 lip 2006, 19:21

...Do IGS. Mam takie pytanie, ile cenisz sie za te preampy, i czy mozesz podesłac jakies probki nagrane przy pomocy tych konstrukcji?? Pozdrawiam...
Niestety, takich tematów poruszać tu nie można. Napisz do mnie na priv: igs@o2.pl.
Oczywiście, próbki mam. Nawet całe gigabajty próbek...
Używam moich preampów od około 3 lat.
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 17 lip 2006, 21:09

Czyli widzę, Joachim, że Cie jednak przekonałem, hehe.

Oj, ja tam sceptyk jestem, ale za to ciekawy zycia! Bardzo chetnie sprawdze Twoj mikrofon

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 18 lip 2006, 13:15

Jeszcze jedno pytanie:
Na ile mozna polegac na wiarygodnosci co do powtarzalnosci wykonania wysylanych kapsul? Inaczej mowiac - na ile mozna byc pewnym, ze wykonujac dwa takie mikrofony sprawdza sie one _dobrze_ jako para stereo?

(pomijam oczywiscie kwestie niedokladnosci wzmacniacza itp.)

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 18 lip 2006, 14:13

(pomijam oczywiscie kwestie niedokladnosci wzmacniacza itp.)...
Odnośnie wykonania kapsuł - trudno mi cokolwiek powiedzieć. Być może da się zamówić parowane kapsuły o zbliżonych parametrach.
Co do powtarzalności całego mikrofonu wydaje mi się, że najważniejszą rolę odgrywa tutaj sama lampa. Tu rozrzuty parametrów i wzmocnienia mogą być znaczne. Oczywiście, lampy również można parować.
W chwili obecnej traktuję to jako temat "na przyszłość" bo zrobiłem dopiero jeden taki mikrofon i nie mam z czym parować

Tak jak obiecałem wczoraj, wrzuciłem aktualną fotkę mikrofonu na moją stronę.

http://www.doperacja.pl/igs/img/IGS_MIC1.jpg

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 19 lip 2006, 12:01

tak czytajac te posty chyba sie skusze, na wlasnoreczne wykonanie takiego cudaka, mam nadzieje ze bedzie brzmial porazajaco:P
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

ODPOWIEDZ