Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Mruczasss
Re: Jaką polecacie lekturę na temat masteringu?
autor: Mruczasss » czwartek 13 lip 2006, 11:20
...Kierując sie na realizacje dźwieku itp. jakie książki będą pomoagały?? Wiem ze realizacja to nie szczegółowy termin. Ale coś na sam początek. Co polecacie??
MB ty pewnie od jakiejś lektórki zaczynałeś nie?? Cóz to było??

...
MB pewnie urodzil sie juz z ta wiedza na ten temat.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
-
MB
MB pewnie urodzil sie juz z ta wiedza na ten temat. ...
Bynajmniej. MB po prostu nie cierpi lenistwa i cwaniactwa. Bo jeśli komuś się nawet nie chce użyć wyszukiwarki, to jakim cudem ma mu starczyć cierpliwości na naukę czegokolwiek?
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » czwartek 13 lip 2006, 11:30
...To książki PL na te tematy które ja posiadam (o innych nie słyszałem):
"Podręcznik akustyki" F.Alton Everest - Wyd.Sonia Draga Sp.z o.o. 2004
"Dźwięk cyfrowy" Wojciech Butryn - WKŁ 2002
"Cyfrowe przetwarzanie dźwięku" Russ Haines - Mikom 2002
"Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" Krzysztof Sztekmiler - Centrum Animacji Kultury 2001
"Komputerowe przetwarzanie dźwięku" Marek Korbecki - Mikom 1999
"Magia sygnału" Wiliam von Mobius - Helion 1996
"Połączenia" Tom Butler - Mega Music LTD ?
"Cubase SX szybki start" Thad Brown - Helion 2004
"Cubase SX ćwiczenia" Piotr Chlipalski, Marcin Dzwonowski - Helion 2003
"Zostań cyfrowym DJ-em" Eliot Van Buskirk - Helion 2003
Pierwsza jest konkretna, ale akurat ona może Cię nie zainteresować. Druga też może Cię nie zainteresować. Reszta to podstawy- podstaw, że tak się wyrażę, niestety.
Najlepszym polskojęzycznym podręcznikiem, na jaki do tej pory natrafiłem, jest miesięcznik na którego forum teraz jesteśmy. Tyle, że kupuję go regularnie prawie od 1996, więc sporo mi się tego uzbierało.
Pozdrawiam...
Naprawde pokazna biblioteczka. Jedyne co mi sie trafilo do przeczytania to cubase sx cwiczenia, i szybki start. I tak jak mowisz podstawy podstaw. Ciekawą pozycja w tym temacie wydaje sie komputerowe przetwarzanie dzwięku. Z checia bym sie zaopatrzyl w kilka pozycji ktore masz i z pewnoscia to uczynie. Bo jak by na to nie patrzec najpierw najwazniejsza jest wiedza a dopiero potem praktyka. Co do miesieczynika eis to fakt jest tam masa ciekawych rzeczy, ale pojedyncze numery ktore zdaza mi sie kupic jednak nie wypelnia tej ogromnej luki wiedzy jakiej potrzebuje. Dziekuje za spisik ksiazek. Pozdrawiam
-
grembo
autor: grembo » czwartek 13 lip 2006, 11:31
No ale racje MB ma, to do czego potrzebujesz podrecznik to realizacja
a moze nawet wystarcza zwykle tabelki - jak ustawiac pasma dla indtrumentow, jakich polaczen instrumentow unikac (to rzadko ale tez mozna znalezc w tego typu podrecznikach, choc to raczej instrumentacja), jak stosowac kompresje, bramki szumow, jak robic plany, panoramy, co na insert-co na send etc.]
ja mam tabelki EQ, Kompresji i bramek na scianie... to mozna za darmo i uczciwie znalezc w necie. mam tez gdzies tabelki ze stolow yamahy (starych) ktore kolega uzywal przy nagraniach muzy klasycznej i malych skladow jazzowych.
a mastering to tylko suma, ktora wyspecjalizowany facet przepuszcza przez urzadzenia analogowe etc. korzystajac czesto z wyspecjalizowanych kolumn.
ew. (tu stane, o ile pamietam, w opozycji do MB) zaniesienie zmiksowanej sesji na dobry wielokanalowy DA i przepuszczenie jej czy sumowanie na dobrej konsolecie (soundandmore wynajmuje swoj stol do takich rzeczy, taniej niz sesja to kosztuje duzo)
-
grembo
autor: grembo » czwartek 13 lip 2006, 11:31
No ale racje MB ma, to do czego potrzebujesz podrecznik to realizacja
a moze nawet wystarcza zwykle tabelki - jak ustawiac pasma dla indtrumentow, jakich polaczen instrumentow unikac (to rzadko ale tez mozna znalezc w tego typu podrecznikach, choc to raczej instrumentacja), jak stosowac kompresje, bramki szumow, jak robic plany, panoramy, co na insert-co na send etc.]
ja mam tabelki EQ, Kompresji i bramek na scianie... to mozna za darmo i uczciwie znalezc w necie. mam tez gdzies tabelki ze stolow yamahy (starych) ktore kolega uzywal przy nagraniach muzy klasycznej i malych skladow jazzowych.
a mastering to tylko suma, ktora wyspecjalizowany facet przepuszcza przez urzadzenia analogowe etc. korzystajac czesto z wyspecjalizowanych kolumn.
ew. (tu stane, o ile pamietam, w opozycji do MB) zaniesienie zmiksowanej sesji na dobry wielokanalowy DA i przepuszczenie jej czy sumowanie na dobrej konsolecie (soundandmore wynajmuje swoj stol do takich rzeczy, taniej niz sesja to kosztuje duzo)
-
grembo
autor: grembo » czwartek 13 lip 2006, 11:33
Ksiazke "cyfrowe przetwarzanie dzwieku" znam i powazam, choc ma juz pare lat, o ile pamietam mastering jest w niej opisany w kwestiach zgodnosci z RED BOOK dla CD, jest troszke o kompresorach wielopasmowych i pierwszych maksymizerach
-
Sempu - Posty:46
autor: Sempu » czwartek 13 lip 2006, 11:50
...No ale racje MB ma, to do czego potrzebujesz podrecznik to realizacja
...
Czy moglbys podeslac linka do takich stron!? Ja nie moge znalesc.
Z Gory dziekuje
-->Par Excellence<--
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » czwartek 13 lip 2006, 12:00
>...No ale racje MB ma, to do czego potrzebujesz podrecznik to realizacja
Szkoda ze nie napisal tego tak jak Ty.
>a moze nawet wystarcza zwykle tabelki - jak ustawiac pasma dla indtrumentow, jakich polaczen instrumentow unikac (to rzadko ale tez mozna znalezc w tego typu podrecznikach, choc to raczej instrumentacja), jak stosowac kompresje, bramki szumow, jak robic plany, panoramy, co na insert-co na send etc.]
Mysle ze paczka wiedzy w tym temacie znacznie poprawi jakosc moich mixow. Czyli po prostu Realizacja dzwięku.
>ja mam tabelki EQ, Kompresji i bramek na scianie... to mozna za darmo i uczciwie znalezc w necie.
Jakie słowa mam wpisac w emule zeby znalezc te tabelki eq? ? Kapitalny pomysl z wieszaniem tego na scianie ;)
>a mastering to tylko suma, ktora wyspecjalizowany facet przepuszcza przez urzadzenia analogowe etc. korzystajac czesto z wyspecjalizowanych kolumn.
mysle ze ani Ja, ani Ty ani MB nie mamy wystarczajacego sprzetu by zajac sie czyms takim jak mastering. Caly czas chodzi mi mixowanie tu posluze sie od dzis dokladniejszym terminem realizacja. Dziekuje za posta.
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » czwartek 13 lip 2006, 12:08
Bynajmniej. MB po prostu nie cierpi lenistwa i cwaniactwa. Bo jeśli komuś się nawet nie chce użyć wyszukiwarki, to jakim cudem ma mu starczyć cierpliwości na naukę czegokolwiek?...
Skad ta pewnosc ze nie uzylem wyszukiwarki? I czemu myslisz ze jestem cwaniakiem? Skad te pretensje na dzien dobry do mnie?