Jaką polecacie lekturę na temat masteringu?
Nie, absolutnie nie biore sie za nagrywanie. Owa wiedze chcialem wykorzystac do zlozenia sampli w jedna kupe tak zeby pasma na siebie nie zachodzily(bas, gitara, vocal, perkusja) i oby calosc brzmiala ze soba jak najlepiej. Wiec jak to nazwac tak zebys sie nie naburmuszał ?...
To wciąż nie ma nic wspólnego z masteringiem. Zwracam Ci uwagę, że robisz elementarny błąd wpisując to słowo do wyszukiwarki i oczekując, że dostaniesz w odpowiedzi pozycje literatury nt. realizacji nagrań. Realizacja to nie jest mastering. A zirytować się można, bowiem dyskusja o tym była na tym forum już setki razy. Dlatego zanim zada się takie podstawowe pytanie należy koniecznie skorzystać z wyszukiwarki.
To wciąż nie ma nic wspólnego z masteringiem. Zwracam Ci uwagę, że robisz elementarny błąd wpisując to słowo do wyszukiwarki i oczekując, że dostaniesz w odpowiedzi pozycje literatury nt. realizacji nagrań. Realizacja to nie jest mastering. A zirytować się można, bowiem dyskusja o tym była na tym forum już setki razy. Dlatego zanim zada się takie podstawowe pytanie należy koniecznie skorzystać z wyszukiwarki.
Re: Jaką polecacie lekturę na temat masteringu?
To wciąż nie ma nic wspólnego z masteringiem. Zwracam Ci uwagę, że robisz elementarny błąd wpisując to słowo do wyszukiwarki i oczekując, że dostaniesz w odpowiedzi pozycje literatury nt. realizacji nagrań. Realizacja to nie jest mastering. A zirytować się można, bowiem dyskusja o tym była na tym forum już setki razy. Dlatego zanim zada się takie podstawowe pytanie należy koniecznie skorzystać z wyszukiwarki....
"Przymierzam sie do kupna jakiejs ciekawej ksiazki na temat mixowania, i masteringu." - a realizacje mozna nazwac mixem ?
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
-
Czyli jednak zainteresowanie ludzi w tym temacie musi byc dosc spore (albo naklady zbyt niskie :)) Podczas wertowania tez sie natknalem na ta ksiazke. Ale jednak problem z dostepnoscia jest, sluchaj moze jest jakas wersja elektroniczna tej ksiazki ? Ja tam neta jeszcze przefiltruje pewnie z kilka razy w poszukiwaniu czegos ciekawego na ten temat bo z tego forum sie nic nie wyniese a taka skondensowana wiedza w ksiazce to by bylo juz cos, mozna by sie wiele nauczyc. Poszukam jeszcze ksiazki "Mastering Audio, The Art And Science " w wersji elektroniczej bo tytul wyglada naprawde zachecajaco (mimo ze w jezyku angkielskim)...
Witam,
zainspirowany zapytaniem zajrzałem w pliki tekstowe dostępne w sieci EMule.okazuje się,że całkiem ich tam spora obfitość.Dość ciekawe wydają się teksty pochodzące z wydawnictwa(?)SOUND ON SOUND...polecam rzucenie okiem,jesli emule akurat w zasięgu ręki...
Książki o realizacji i masteringui w jezyku polskim nie znam, ale mogę Ci polecić "PRODUCTION MIXING AND MASTERING WITH WAVES".
To jest kilka pełnych sesji piosenek w różnych stylach. Wystarczy to tylko zaimportować np.do cubase. Każda sesja jest nagrana i szczegółowo opisana, jakie ustawienia korekcji , kompresji czy pogłosu mają być na poszczegółnych śladach. Wszystko jest po angielsku. Ale wsumie nie trzeba znać tu angielskiego bo masz gotową sesje z wszystkimi ustawieniami , więc wystarczy zaglądnąc w mikser i już wszystko wiesz. Całość ma prawie 1GB , ale warto bo zrobił to jakiś znany gość chyba z Australii
To jest kilka pełnych sesji piosenek w różnych stylach. Wystarczy to tylko zaimportować np.do cubase. Każda sesja jest nagrana i szczegółowo opisana, jakie ustawienia korekcji , kompresji czy pogłosu mają być na poszczegółnych śladach. Wszystko jest po angielsku. Ale wsumie nie trzeba znać tu angielskiego bo masz gotową sesje z wszystkimi ustawieniami , więc wystarczy zaglądnąc w mikser i już wszystko wiesz. Całość ma prawie 1GB , ale warto bo zrobił to jakiś znany gość chyba z Australii
...Kierując sie na realizacje dźwieku itp. jakie książki będą pomoagały?? Wiem ze realizacja to nie szczegółowy termin. Ale coś na sam początek. Co polecacie??
MB ty pewnie od jakiejś lektórki zaczynałeś nie?? Cóz to było??
...
Elementarz: "Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" Krzysztof Sztekmiler. Opanujesz tą ksiązke i już podstawy realizacji załapiesz. Do ksiązki dodawana jest chyba płyta CD z gotowymi przykładami. Jesli chodzi o mastering to taka pozycja w polskim języku nie istnieje.
MB ty pewnie od jakiejś lektórki zaczynałeś nie?? Cóz to było??

Elementarz: "Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" Krzysztof Sztekmiler. Opanujesz tą ksiązke i już podstawy realizacji załapiesz. Do ksiązki dodawana jest chyba płyta CD z gotowymi przykładami. Jesli chodzi o mastering to taka pozycja w polskim języku nie istnieje.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
"PRODUCTION MIXING AND MASTERING WITH WAVES".
[...] Całość ma prawie 1GB
Calosc jest znacznie wieksza, 7CD. Ostatni update plikow, jaki sciagalem dosc dawno temu z waves.com mial ponad 1,5GB.
Z kolei inny tytul tego wydawnictwa - "The Trance experience" to 5 plyt, ale DVD.
[...] Całość ma prawie 1GB
Calosc jest znacznie wieksza, 7CD. Ostatni update plikow, jaki sciagalem dosc dawno temu z waves.com mial ponad 1,5GB.
Z kolei inny tytul tego wydawnictwa - "The Trance experience" to 5 plyt, ale DVD.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...
ciekawe jak to brzmi ?

...
ciekawe jak to brzmi ?
To książki PL na te tematy które ja posiadam (o innych nie słyszałem):
"Podręcznik akustyki" F.Alton Everest - Wyd.Sonia Draga Sp.z o.o. 2004
"Dźwięk cyfrowy" Wojciech Butryn - WKŁ 2002
"Cyfrowe przetwarzanie dźwięku" Russ Haines - Mikom 2002
"Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" Krzysztof Sztekmiler - Centrum Animacji Kultury 2001
"Komputerowe przetwarzanie dźwięku" Marek Korbecki - Mikom 1999
"Magia sygnału" Wiliam von Mobius - Helion 1996
"Połączenia" Tom Butler - Mega Music LTD ?
"Cubase SX szybki start" Thad Brown - Helion 2004
"Cubase SX ćwiczenia" Piotr Chlipalski, Marcin Dzwonowski - Helion 2003
"Zostań cyfrowym DJ-em" Eliot Van Buskirk - Helion 2003
Pierwsza jest konkretna, ale akurat ona może Cię nie zainteresować. Druga też może Cię nie zainteresować. Reszta to podstawy- podstaw, że tak się wyrażę, niestety.
Najlepszym polskojęzycznym podręcznikiem, na jaki do tej pory natrafiłem, jest miesięcznik na którego forum teraz jesteśmy. Tyle, że kupuję go regularnie prawie od 1996, więc sporo mi się tego uzbierało.
Pozdrawiam
"Podręcznik akustyki" F.Alton Everest - Wyd.Sonia Draga Sp.z o.o. 2004
"Dźwięk cyfrowy" Wojciech Butryn - WKŁ 2002
"Cyfrowe przetwarzanie dźwięku" Russ Haines - Mikom 2002
"Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" Krzysztof Sztekmiler - Centrum Animacji Kultury 2001
"Komputerowe przetwarzanie dźwięku" Marek Korbecki - Mikom 1999
"Magia sygnału" Wiliam von Mobius - Helion 1996
"Połączenia" Tom Butler - Mega Music LTD ?
"Cubase SX szybki start" Thad Brown - Helion 2004
"Cubase SX ćwiczenia" Piotr Chlipalski, Marcin Dzwonowski - Helion 2003
"Zostań cyfrowym DJ-em" Eliot Van Buskirk - Helion 2003
Pierwsza jest konkretna, ale akurat ona może Cię nie zainteresować. Druga też może Cię nie zainteresować. Reszta to podstawy- podstaw, że tak się wyrażę, niestety.
Najlepszym polskojęzycznym podręcznikiem, na jaki do tej pory natrafiłem, jest miesięcznik na którego forum teraz jesteśmy. Tyle, że kupuję go regularnie prawie od 1996, więc sporo mi się tego uzbierało.
Pozdrawiam
Zapomniałem.
W książkach: "Cyfrowe przetwarzanie dźwięku", "Cubase SX szybki start" są rozdziały, które w tytule zawierają słowo "mastering", ale nie licz na wiele.
PS
Mastering w domu, przy pomocy wtyczek Cubase... Czego to ludzie nie napiszą za pieniądze
W książkach: "Cyfrowe przetwarzanie dźwięku", "Cubase SX szybki start" są rozdziały, które w tytule zawierają słowo "mastering", ale nie licz na wiele.
PS
Mastering w domu, przy pomocy wtyczek Cubase... Czego to ludzie nie napiszą za pieniądze

...Książki o realizacji i masteringui w jezyku polskim nie znam, ale mogę Ci polecić "PRODUCTION MIXING AND MASTERING WITH WAVES".
To jest kilka pełnych sesji piosenek w różnych stylach. Wystarczy to tylko zaimportować np.do cubase. Każda sesja jest nagrana i szczegółowo opisana, jakie ustawienia korekcji , kompresji czy pogłosu mają być na poszczegółnych śladach. Wszystko jest po angielsku. Ale wsumie nie trzeba znać tu angielskiego bo masz gotową sesje z wszystkimi ustawieniami , więc wystarczy zaglądnąc w mikser i już wszystko wiesz. Całość ma prawie 1GB , ale warto bo zrobił to jakiś znany gość chyba z Australii...
To jest naprade bardzo ciekawe o cyzm piszesz mozna to zassac z emule ? Jezeli tak to natychmiast biore sie za jego instalacje i zciagam. Jak to wyglada jest to projekt w cubasie gdzie sa juz pozapinane wtyczki vst z gotowymi ustawieniami ? Naprawde bardzo mnie tym zainteresowales.
To jest kilka pełnych sesji piosenek w różnych stylach. Wystarczy to tylko zaimportować np.do cubase. Każda sesja jest nagrana i szczegółowo opisana, jakie ustawienia korekcji , kompresji czy pogłosu mają być na poszczegółnych śladach. Wszystko jest po angielsku. Ale wsumie nie trzeba znać tu angielskiego bo masz gotową sesje z wszystkimi ustawieniami , więc wystarczy zaglądnąc w mikser i już wszystko wiesz. Całość ma prawie 1GB , ale warto bo zrobił to jakiś znany gość chyba z Australii...
To jest naprade bardzo ciekawe o cyzm piszesz mozna to zassac z emule ? Jezeli tak to natychmiast biore sie za jego instalacje i zciagam. Jak to wyglada jest to projekt w cubasie gdzie sa juz pozapinane wtyczki vst z gotowymi ustawieniami ? Naprawde bardzo mnie tym zainteresowales.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.