Problem z filtrem drabinkowym Mooga - brak rezonansu

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
ast
Re: Problem z filtrem drabinkowym Mooga - brak rezonansu

Post autor: ast » czwartek 06 lip 2006, 21:05

...Zobacz, na tym schemacie ...
Właśnie z tego schematu korzystałem przy montażu. I na nim elektrolit w sprzężeniu ma odwróconą polaryzację, co było źródłem opisywanego na początku problemu :-/ Ponadto dziwna jest wartość R52 - 5k6; na wszystkich innych schematach jest 150R.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 06 lip 2006, 21:07

Kolejny błąd to użycie na dole w źródle prądowym tranzystora [6;7;8] z CA3046, podczas gdy powinien tam siedzieć [12;13;14] bo nóżka 13 musi być podłączona do najniższego potencjału... kosztowało mnie to przy uruchamianiu cięcie ścieżek i dokładanie kabelków...

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » piątek 07 lip 2006, 01:21

wzmacniacz wyjściowy oraz skrajne pary drabinki i źródło prądowe na dole zrealizowane na układach CA3046, a właściwie UL1111 ).

pamietam moje problemy sprzed lat ze scalakiem UL1111.
te piec tranzystorkow nie jest calkowicie od siebie odizolowanych !
przy połączeniu emterow do masy nie bylo problemow,ale w innych konfiguracjach byly klopoty! Po wstawieniu osobnych tranzystorów do ukladu problemy wszelkie znikały.
(moze mialem jakąś wadliwą serie UL 1111)?
pozdr.
synt
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 lip 2006, 01:41

tak, to prawda - wspólne podłoże tych tranzystorów z jednej strony pozwala zachować identyczną temperaturę, zatem i uzyskać ten sam punkt pracy, ale z drugiej strony bywa przyczyną kłopotów (najprostsza sprawa: sprzężenia pojemnościowe). A trzeba jeszcze dodać, że parametry tych tranzystorów są mizerne: wysoki rbe, kiepskie h21e.

Filtr drabinkowy Mooga wymaga dobrej zgodności dwóch najwyższych i dwóch najniższych tranzystorów. Można tam użyć dyskretnych elementów (tak zresztą jest w większości konstrukcji Mooga, poza Micro i Prodigy), tylko trzeba je sparować. Ba, widziałem krążący po sieci schemacik prostego układu dra Moooga, który służy do odpowiedniego dobierania par. Mogę poszukać, jakby co.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 07 lip 2006, 09:24

pamietam moje problemy sprzed lat ze scalakiem UL1111.
te piec tranzystorkow nie jest calkowicie od siebie odizolowanych !
przy połączeniu emterow do masy nie bylo problemow,ale w innych konfiguracjach byly klopoty! Po wstawieniu osobnych tranzystorów do ukladu problemy wszelkie znikały.
(moze mialem jakąś wadliwą serie UL 1111)?
pozdr.
synt
...
Pierwotnie, gdy zmontowałem układ wg schematu z linku podanego przez MB również były problemy - filtr wogóle nie działał. Przyczyną był fakt, że podłoże (nóżka 13) było na wysokim potencjale, gdyż ten tranzystor pracował w górnej parze. Po zamianie go z dolnym źródłem prądowym - czyli podłączeniu podłoża do masy, również wszelkie problemy zniknęły.

Filtr drabinkowy Mooga wymaga dobrej zgodności dwóch najwyższych i dwóch najniższych tranzystorów.
A czym się (akustycznie) objawia niezgodność tych tranzystorów, ewentualnie ich marne parametry? Bo póki co, 'na ucho' filtr na tych UL1111 i BC547 w drabince działa poprawnie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 lip 2006, 10:39

A czym się (akustycznie) objawia niezgodność tych tranzystorów, ewentualnie ich marne parametry? Bo póki co, 'na ucho' filtr na tych UL1111 i BC547 w drabince działa poprawnie....
przede wszystkim ograniczonym zakresem przestrajania Fc, oraz rozjeżdżaniem się częstotliwości biegunów, co się przekłada na nieostro zarysowany pik rezonansowy

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 07 lip 2006, 14:37

...A czym się (akustycznie) objawia niezgodność tych tranzystorów, ewentualnie ich marne parametry? Bo póki co, 'na ucho' filtr na tych UL1111 i BC547 w drabince działa poprawnie....
przede wszystkim ograniczonym zakresem przestrajania Fc, oraz rozjeżdżaniem się częstotliwości biegunów, co się przekłada na nieostro zarysowany pik rezonansowy...
Zakres przestrajania mam OK (tzn pełne pasmo akustyczne), natomiast co do ostrości rezonansu to musiałbym pomierzyć.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 lip 2006, 14:51

Zakres przestrajania mam OK (tzn pełne pasmo akustyczne), natomiast co do ostrości rezonansu to musiałbym pomierzyć. ...
a czy raz ustawiony poziom rezonansu (np. na granicy wzbudzenia) utrzymuje się w całym zakresie przestrajania?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 07 lip 2006, 15:50

...Zakres przestrajania mam OK (tzn pełne pasmo akustyczne), natomiast co do ostrości rezonansu to musiałbym pomierzyć. ...
a czy raz ustawiony poziom rezonansu (np. na granicy wzbudzenia) utrzymuje się w całym zakresie przestrajania?...
Nie. Im wyższa częstotliwość odcięcia tym łatwiej o wzbudzenie. Aczkolwiek gdzieś na Synth-Diy wyczytałem, że ten filtr tak ma, i że owo osłabienie rezonansu dla niższych częstotilwości wynika ze sprzężenia zmiennoprądowego (kondensatory) między drabinką a wzmacniaczem wyjściowym. Aczkolwiek nie wiem, czy powinno to występować aż w takim stopniu. I jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem przed chwilą przy pomiarach - przy sterowaniu szumem białym i zwiększaniu rezonansu w momencie wzbudzenia obniża się nieco częstotliwość odcięcia - np pik rezonansowy jest na 2kHz, a oscylacje pojawiają się np na 1,95kHz...

ODPOWIEDZ