Problem z filtrem drabinkowym Mooga - brak rezonansu
Witam. Właśnie jestem w trakcie uruchamiania rzeczonego VCF (tzn wykonanej przeze mnie kopii - schemat wg Rene Schmitza: http://www.uni-bonn.de/~uzs159/rsmoog.png , wzmacniacz wyjściowy oraz skrajne pary drabinki i źródło prądowe na dole zrealizowane na układach CA3046, a właściwie UL1111 ). Wszystko pięknie, sekcja filtrująca działa jak trzeba, filtr się ładnie przestraja, wzmacniacz różnicowy na wyjściu również OK, tylko jest jeden problem - nie działa rezonans. Zwiększanie głębokości sprzężenia zwrotnego zamiast oczekiwanego podbicia w okolicy częstotliwości odcięcia (i ewentualnej samooscylacji) powoduje obniżanie częstotliwości odcięcia i wzrost zniekształceń aż do zaniku sygnału. Symulacja tego układu działa prawidłowo, zatem podejrzewam jakiś problem na płytce. Męczę się z tym już kilkanaście godzin i nic, w związku z czym prosiłbym o jakieś sugestie, gdzie szukać usterek - bo wszystko wydaje się być OK, poza tym, że nie działa...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Re: Problem z filtrem drabinkowym Mooga - brak rezonansu
...prosiłbym o jakieś sugestie, gdzie szukać usterek - bo wszystko wydaje się być OK, poza tym, że nie działa...
Moze kondensator C10 jest uszkodzony i przepuszcza skladowa stala? Sprobuj go wymienic.
Moze kondensator C10 jest uszkodzony i przepuszcza skladowa stala? Sprobuj go wymienic.
......prosiłbym o jakieś sugestie, gdzie szukać usterek - bo wszystko wydaje się być OK, poza tym, że nie działa...
Moze kondensator C10 jest uszkodzony i przepuszcza skladowa stala? Sprobuj go wymienic....
Kondensator niby jest ok (omomierz zwarcia nie wykazuje), ale po podmianie jest to samo... Tym niemniej słuszny jest trop ze składową stałą - pomimo kondensatora faktycznie jakaś przełazi i przy zmniejszaniu rezystancji w sprzężeniu przesuwa punkt pracy drabinki w kosmos :-/ Czy przyczyną może być fakt, że ów C10 to elektrolit??
Moze kondensator C10 jest uszkodzony i przepuszcza skladowa stala? Sprobuj go wymienic....
Kondensator niby jest ok (omomierz zwarcia nie wykazuje), ale po podmianie jest to samo... Tym niemniej słuszny jest trop ze składową stałą - pomimo kondensatora faktycznie jakaś przełazi i przy zmniejszaniu rezystancji w sprzężeniu przesuwa punkt pracy drabinki w kosmos :-/ Czy przyczyną może być fakt, że ów C10 to elektrolit??
elektrolit 10nF ?
UPDATE:
Problem rozwiązany!! Podczas montażu korzystałem z innego schematu, na którym ów elektrolit miał odwróconą polaryzację - nic dziwnego że puszczał składową stałą... Po odwróceniu filtr rezonuje i oscyluje, aż miło
Problem rozwiązany!! Podczas montażu korzystałem z innego schematu, na którym ów elektrolit miał odwróconą polaryzację - nic dziwnego że puszczał składową stałą... Po odwróceniu filtr rezonuje i oscyluje, aż miło

...elektrolit 10nF ?...
10uF. na tym schemacie zamiast uF piszą mF co może wyglądać podobnie do nF.
10uF. na tym schemacie zamiast uF piszą mF co może wyglądać podobnie do nF.
Chyba za szybko napisałem. Wydaje mi się, że oznaczenie na schemacie jest 10mF, co należy odczytywać "10 microfarad" (odpowiednik naszego 10uF). W ogóle ten schemat jest podejrzany - wartości kondensatorów w poprzeczkach drabinka oznaczone 0.22 mogłyby sugerować, że chodzi o 0,22uF czyli 220nF, ale pod spodem jest komentarz, że zostały zmienione z 68nF na 22nF. Coś tu zdecydowanie nie gra.
Czy próbowałeś innej implementacji? Na przykład tutaj albo tu
Czy próbowałeś innej implementacji? Na przykład tutaj albo tu
...Chyba za szybko napisałem. Wydaje mi się, że oznaczenie na schemacie jest 10mF, co należy odczytywać "10 microfarad" (odpowiednik naszego 10uF). W ogóle ten schemat jest podejrzany - wartości kondensatorów w poprzeczkach drabinka oznaczone 0.22 mogłyby sugerować, że chodzi o 0,22uF czyli 220nF, ale pod spodem jest komentarz, że zostały zmienione z 68nF na 22nF. Coś tu zdecydowanie nie gra.
Czy próbowałeś innej implementacji? Na przykład tutaj albo tu...
te 22nF są oznaczone jako 0.022uF czyli wszystko się zgadza. U mnie siedzą 47nF. Po odwróceniu owego nieszczęsnego elektrolitu wszystko ładnie chodzi, łącznie ze wzbudzeniem przy maksymalnym rezonansie.
Czy próbowałeś innej implementacji? Na przykład tutaj albo tu...
te 22nF są oznaczone jako 0.022uF czyli wszystko się zgadza. U mnie siedzą 47nF. Po odwróceniu owego nieszczęsnego elektrolitu wszystko ładnie chodzi, łącznie ze wzbudzeniem przy maksymalnym rezonansie.
Zobacz, na tym schemacie kondensatory mają mniejsze wartości. Ale oczywiście nie to jest problemem (ewentualnie miałoby wpływ na zakres częstotliwości pracy).
Mam zasadnicze pytanie: JAK regulujesz głębokość sprzężenia zwrotnego? Mam nadzieję, że potencjometrem szeregowym 47k, a nie tym trymerkiem oznaczonym R73 (1k) ?
Mam zasadnicze pytanie: JAK regulujesz głębokość sprzężenia zwrotnego? Mam nadzieję, że potencjometrem szeregowym 47k, a nie tym trymerkiem oznaczonym R73 (1k) ?
...Zobacz, na tym schemacie kondensatory mają mniejsze wartości. Ale oczywiście nie to jest problemem (ewentualnie miałoby wpływ na zakres częstotliwości pracy).
Mam zasadnicze pytanie: JAK regulujesz głębokość sprzężenia zwrotnego? Mam nadzieję, że potencjometrem szeregowym 47k, a nie tym trymerkiem oznaczonym R73 (1k) ?...
Oczywiście, że potencjometrem szeregowym. Ale ponieważ ma to być część instrumentu polifonicznego, docelowo będzie VCA.
Mam zasadnicze pytanie: JAK regulujesz głębokość sprzężenia zwrotnego? Mam nadzieję, że potencjometrem szeregowym 47k, a nie tym trymerkiem oznaczonym R73 (1k) ?...
Oczywiście, że potencjometrem szeregowym. Ale ponieważ ma to być część instrumentu polifonicznego, docelowo będzie VCA.