Gramofon do samplingu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pjeciun
Re: Gramofon do samplingu

Post autor: pjeciun » wtorek 04 lip 2006, 18:13

...nie poczulem sie w zadnym wypadku urazony tak sobie napisalem, na ebayu sie rozgladalem i nic sensownego nie znalazlem [unitra oraz inne czarodziejskie nazwy], byc moze zle szukalem, czekam na rozne propozycje nie koniecznie z allegro czy ebaya szukam najlepszej opcji, ale wydaje mi sie tez ze do samego zgrywania sampli nie ma sensu kupowac niewiadomo jakiego wynalazku, wolalbym kupic starszy gramofon i jakis wypas system z wypas igla.. no planuje zajmowac sie powaznie, robie to juz trzeci rok i dlatego nie chcialbym sie zawiesc przy tym zakupie, prosze o wasze propozycje...
spytałem specjalnie bo jest zasadnicza roznica pomiedzy katem i skreczem. to o co ty pytasz jak mniemam to jest skrecz, zeby móc go zrobić potrzebujesz gramofonu o bezpośrednim napędzie zeby po cofnieciu płyty (skreczu) bezproblemowo wrócił do odtwarzania bez wrażenia chwilowego zamulenia.
a cut (sam taką technike stosuję) polega na zgraniu wybranego fragmentu, następnie wycięciu interesującego nas frgamnetu w edytorze audio np. sound forge i wstawieniu go np. do samplera soft./hard. ta właśnie technika nosi nazwe cut'n'paste i wywodzi sie o ile mi wiadomo z kręgów muzyki hiphopowej choć teraz jest obecna i w innych gatunkach.

wracając do tematu- jesli chodzi ci tylko o zgranie jakiegoś fragmentu muzycznego (jak to nazywasz "samplem") to wystarczy ci gramofon o napędzie paskowym, wiem z doswiadczenia bo sam od takiego zaczynałem ale jeśli chcesz bawić się dźwiękiem bardziej w konwencji dj-skiej to kup gramofon z bezpośrednim napędem.

powodzenia
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

mts_a4

Post autor: mts_a4 » wtorek 04 lip 2006, 19:09

hm no w sumie chodzilo o skrecza, ale no ok dzieki za rozjasnienie sprawy, jakbym chcial paskowy wlasnie to nie mialbym problemu bo pewnie bralbym jakiegos numarka do 6 stow i tyle, mimo wszystko z tego co wiem do samplingu warto miec naped bezposredni z uwagi na to ze paski nie zawsze trzymaja obroty przez co sample moga sie smiesznie zgrywac z roznymi modulacjami itd..

mts_a4

Post autor: mts_a4 » środa 05 lip 2006, 12:58

to gitara ;)

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 05 lip 2006, 13:22

...Nawet na gramofonie za 20 zł da się robić skrecze ;) Przypominam sobie, że samplowanie z tego sprzętu, nawet bez przedwzmacniacza, było całkiem spoko! ;P ...
Sory ale nie wiem jak mozna dzialac z gramofonem bez przedwzmacniacza. Zauwaz ze sygnal wychodzacy z gramofonu jest phono (czyli inaczej mowiac "troche" cichy do tego zaszumiony itd) i jak by nie patrzec to trzeba go wzmocnic "ryjkiem"(czyt. przedwzmacniacz RIAA)
A skreczowanie bez miksera dj to troche takie jest dziwne, ale sie da:P
Ja tam zaczynalem na gramofonie Unitra ADAM do tego mialem mixer własnej konstrukcji itd. Ale to bylo jakis czas temu:)
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 05 lip 2006, 14:47

A skreczowanie bez miksera dj to troche takie jest dziwne, ale sie da:P

ANO sie da i to JAK! Chodźby DJ Qbert świetnie prezentował to na swoich video-lekcjach ( imitowała cross'a ręcznie!!).
Mimo wszystko jeżeli chcesz coś pożadnie posklejać i coś konkretnego zrzeźbić musisz zainwestować, Gramofon obowiązkowo z kwarcowym napędem (Równierz do Samplingu!) i jakiś niezły system, no i jak wczesniej koledzy wspomnieli przedwzmak albo mikser.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 05 lip 2006, 15:06

ANO sie da i to JAK! Chodźby DJ Qbert świetnie prezentował to na swoich video-lekcjach ( imitowała cross'a ręcznie!!).
SAm dobrze wiesz ze Q bert do poczatkujacych nie nalezy, i on to jest juz zupelnie inna kategoria:P
A tak pozatym to moze masz wszystkie te lekcje kuberta bo ja mam tylko kilka,
a jak masz to muglbys mi je jakos przeslac??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 05 lip 2006, 23:15

...ANO sie da i to JAK! Chodźby DJ Qbert świetnie prezentował to na swoich video-lekcjach ( imitowała cross'a ręcznie!!).
SAm dobrze wiesz ze Q bert do poczatkujacych nie nalezy, i on to jest juz zupelnie inna kategoria:P
A tak pozatym to moze masz wszystkie te lekcje kuberta bo ja mam tylko kilka,
a jak masz to muglbys mi je jakos przeslac??...
FAkt FAktem Qbert to Najwyzsza półka , Lekcji Video neistety nie mam wszystkich, ba, mam zaledwie kilka, widziałem kiedyś na ebayu do kupienia, ale wyglądały dość szemranie.
Pozdrawiam
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 06 lip 2006, 12:19

FAkt FAktem Qbert to Najwyzsza półka , Lekcji Video neistety nie mam wszystkich, ba, mam zaledwie kilka, widziałem kiedyś na ebayu do kupienia, ale wyglądały dość szemranie.
Pozdrawiam...
Ja mam 8. Tylko ja osobiscie niczego zabardzo sie nie nauczylem z tych lekcji, raczej wiekszosc to sam rozpracowywalem technik, i dalej rozpracowuje bo tego sie czlowiek uczy cale zycie. Ale fakt faktem Q bert ma zajebiste pomysly. Jakisz czas temu sciagnalem ITF final France 2005 bodajze, niektuzy to tam naprawde wymiataja.
Pozdro

ODPOWIEDZ