Jaką kostkę gitarową dla brzmienia new-metal?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR
Re: Jaką kostkę gitarową dla brzmienia new-metal?

Post autor: OYCIECPIOTR » piątek 30 cze 2006, 13:31

...OYCIECPIOTR miało być... sorrki ...
eee tam... bycie fratrem dziś to już żadna nobilitacja... kiedyś, to byli mistycy, panie... Taki Swedenborg, który najpierw spędził czas z wszetecznicą, potem zamówił sobie do pokoju całą kaczkę i dzban wina, zjadł to z apetytem a wtedy pojawił się za nim anioł i rzekł:

-ZANADTO SIĘ OBJADASZ...

taka mała dygresja...

wracając do rzeczywistości: Nie podoba mi się ten pomysł, bo IMO symulacja kolumny właśnie jest odpowiedzialna za porażkę większości symulatorów brzmień gitarowych. Sprawdzałem wielokrotnie i zawsze potem brzmienie okazywało się rozmyte, niekonkretne... Kiedyś zrobiłem jeszcze tak, że z pieca (niestety tranzystor) puściłem sygnał liniowo i deesserem wyciąłem dużo góry w OneQ Joemeeka. Można i tak, ale nie brzmiało to blisko oryginału (robiłem parodię wiking metalu).

Bardzo mnie ciekawiło, jak się spisuje ten SEII Groove Tubes, ale na razie jest podobno nieosiągalny, a próbek w sieci za dużo nie znalazłem.
Tutaj jest kilka przykładów zastosowania symulacji made in Palmer(sprawdź które, bo część to POD):

http://www.thinlizzy.de/Sounds/EINSTEIN.MP3

Przester brzmi nieco sterylnie, ale ma już w sobie dużo autentycznego czadu.

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » sobota 01 lip 2006, 10:13

...Nie stać mnie na prawdziwy samochód sportowy, ale powiedzcie proszę, jaki spojler przykleić do malucha żebym się czuł jak w Ferrari ... Najbardziej interesowało by mnie utrzymanie się na zakręcie przy 200 km/h ...

...
wszystko na temat... zeby uzyskac dobr sound trzeba miec po pierwsze dobrze zaaranzowany kawałek, a nie mega kostki bo nie tedy droga! kiedy perkusja twozy ten mocny puls ze stopa artykułowana zgodnie z riffem , bass jedzie riff gitarowy robiac miecho, a gitara tworzy całą energie i przestrzen wtedy mozemy zaczac tak naprawde zabawe ze sprzetem. do riffowania najlepsza sprawa sa piece messy+preamp, lub rivera! do tego musi byc sygnał czyli wiosło z dobrym układem najlepiej chyba 2xh-b. co do strojenia to nie do konca sie zgadzam! wiszace struny na gitarze zabieraja mnustwo ekspresji! naturalnie mozna pojehac z E na D ale robienie na H albo C to juz jest przesadyzm, jak dla mnie! na tych czestotliwosci pracujegitara basowa, i kolejny raz wróce do aranzowania;) zwróccie uwage ze te wszystkie hity new metalowe grane sa w tej samej pozycji, tonacji i wiadomo maja podobna głębie! to sa moje subiektywne spostrzezenia i naturalnie ktos moze miec inne zdanie.

pozdrawiam serdecznie
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » sobota 01 lip 2006, 10:55

zeby uzyskac dobr sound trzeba miec po pierwsze dobrze zaaranzowany kawałek, a nie mega kostki bo nie tedy droga!
Nie do końca się zgodzę.sound można uzykać grająć jeden akord.Równie dobrze można zbudować sobie sound i zabierać się za komponowanie.

co do strojenia to nie do konca sie zgadzam! wiszace struny na gitarze zabieraja mnustwo ekspresji! naturalnie mozna pojehac z E na D ale robienie na H albo C to juz jest przesadyzm, jak dla mnie!
ciężki sound lub podciąganie strun, to jest wybór. Grube struny nie wiszą.

na tych czestotliwosci pracujegitara basowa, i kolejny raz wróce do aranzowania;)
w tym momencie basówka schodzi do podziemi:-)

zwróccie uwage ze te wszystkie hity new metalowe grane sa w tej samej pozycji, tonacji i wiadomo maja podobna głębie!
generalnie 7 progów by im starczyło. Ale czy to jest złe? Co kto lubi.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ