Laptop na scenę
- mr-hammond
A jak wypadają laptopy dell i sony vaio ?
Miałbym możliwość zakupu w Usa a tam w cenie Icoma są modele 1.8mhz z 17 calowymi monitorami .
Jeśli miałbym tam robic zakupy to cóz wybrac?
Cena max 3200zł czyli te 1000$
pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc
Miałbym możliwość zakupu w Usa a tam w cenie Icoma są modele 1.8mhz z 17 calowymi monitorami .
Jeśli miałbym tam robic zakupy to cóz wybrac?
Cena max 3200zł czyli te 1000$
pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc
Re: Laptop na scenę
Zarówno Dell, jak i Sony Vaio mają dobrą opinię, ale jedna i druga firma produkuje tak wiele zróżnicowanych modeli, że trudno polecać lub zniechęcać niejako "na ślepo". W niektórych modelach Delli są montowane dyski 7200rpm, co oczywiście jest dosyć ciekawą opcją.
Co do Toshiby, miałem okazję zapoznać się bliżej z dwoma egzemplarzami i doświadczenia miałem raczej pozytywne, w tym żadnych kłopotów z baterią. Miałem do czynienia również z HP i też było to bardzo miłe doświadczenie
.
Co do Toshiby, miałem okazję zapoznać się bliżej z dwoma egzemplarzami i doświadczenia miałem raczej pozytywne, w tym żadnych kłopotów z baterią. Miałem do czynienia również z HP i też było to bardzo miłe doświadczenie

- mr-hammond
...Zarówno Dell, jak i Sony Vaio mają dobrą opinię, ale jedna i druga firma produkuje tak wiele zróżnicowanych modeli, że trudno polecać lub zniechęcać niejako "na ślepo". W niektórych modelach Delli są montowane dyski 7200rpm, co oczywiście jest dosyć ciekawą opcją.
....
icoma na ebay nie spotkałem ,stad moje zainteresowanie innymi komputerami bo róznica w cenie jest dosc znaczna jedynym minusem bedzie tylko serwis :(
Zainteresowałem sie Dell Inspiron e1705 1 gb ramu , 80 hdd 5400RPM:( ,intel Core Duo Processor T2300E (1.66GHz/667MHz FSB) ,
Co sądzicie o takim modelu ?

icoma na ebay nie spotkałem ,stad moje zainteresowanie innymi komputerami bo róznica w cenie jest dosc znaczna jedynym minusem bedzie tylko serwis :(
Zainteresowałem sie Dell Inspiron e1705 1 gb ramu , 80 hdd 5400RPM:( ,intel Core Duo Processor T2300E (1.66GHz/667MHz FSB) ,
Co sądzicie o takim modelu ?
jedynym minusem bedzie tylko serwis
A międzynarodowa gwarancja? Jak ta sprawa wygląda?
Co sądzicie o takim modelu ? ...
Inspirona kupuje właśnie mój znajomy, który poprzedził swoją decyzję dokładnymi konsultacjami wśród artystów korzystająćych z laptopów, więc coś w tym chyba jest
Nie martwiłbym się dyskiem 5400rpm, ponieważ na ogół napędy montowane w delach i tak są względnie szybkie (oprócz prędkości liczy się wielkość bufora, itp.). Zreszta zawsze możesz potem dokupić zewnętrzny szybki dysk.
Wykorzystanie możliwości procesora z podwójnym rdzeniem (a takim jest Core Duo) wymaga wsparcia ze strony systemu operacyjnego i odpowiedniej konstrukcji aplikacji. I tutaj, o ile wiem panują strasznie rozbieżne opinie - jedni twierdzą, że Windows kompletnie nie radzi sobie z wykorzystaniem drugiego rdzenia, inni, że radzi sobie świetnie. Gdyby ktoś mógł tą sprawę naświetlić, byłoby świetnie.
A międzynarodowa gwarancja? Jak ta sprawa wygląda?
Co sądzicie o takim modelu ? ...
Inspirona kupuje właśnie mój znajomy, który poprzedził swoją decyzję dokładnymi konsultacjami wśród artystów korzystająćych z laptopów, więc coś w tym chyba jest

Nie martwiłbym się dyskiem 5400rpm, ponieważ na ogół napędy montowane w delach i tak są względnie szybkie (oprócz prędkości liczy się wielkość bufora, itp.). Zreszta zawsze możesz potem dokupić zewnętrzny szybki dysk.
Wykorzystanie możliwości procesora z podwójnym rdzeniem (a takim jest Core Duo) wymaga wsparcia ze strony systemu operacyjnego i odpowiedniej konstrukcji aplikacji. I tutaj, o ile wiem panują strasznie rozbieżne opinie - jedni twierdzą, że Windows kompletnie nie radzi sobie z wykorzystaniem drugiego rdzenia, inni, że radzi sobie świetnie. Gdyby ktoś mógł tą sprawę naświetlić, byłoby świetnie.
- mr-hammond
...
Mnie zalezy na tym aby pracował z moca 1.6 mhz jesli bedzie wstanie podwójnie cos zrobic to sie nie obraże :)
U nas ten model znalzłem za grubo ponad 4500zł tak wiec chyba warto go z USA przyciągnąc .
Pozdrawiam

...
Mnie zalezy na tym aby pracował z moca 1.6 mhz jesli bedzie wstanie podwójnie cos zrobic to sie nie obraże :)
U nas ten model znalzłem za grubo ponad 4500zł tak wiec chyba warto go z USA przyciągnąc .
Pozdrawiam
szczerze Panstwu nie polecam i wrecz odradzam " wyroby" tejze firmy...A tzw. support nosi znamiona skandalu....
pozdrawiam szczesliwych uzytkownikow
...
Ja mam obecnie ACER 2403 WXMI Celeron M 1,5, giga ramu, nagrywarka DVD, szeroki ekran, 2 kg wagi i zapieprza jak zloto... A dalem za niego niecale 3000zl... Na razie naprawde nie mam na co narzekac... Laptop jest lekki cichy i wystarczajaco szybki... Robie na nim nawet bardzo skomplikowane miksy bez problemu...
[addsig]
pozdrawiam szczesliwych uzytkownikow

Ja mam obecnie ACER 2403 WXMI Celeron M 1,5, giga ramu, nagrywarka DVD, szeroki ekran, 2 kg wagi i zapieprza jak zloto... A dalem za niego niecale 3000zl... Na razie naprawde nie mam na co narzekac... Laptop jest lekki cichy i wystarczajaco szybki... Robie na nim nawet bardzo skomplikowane miksy bez problemu...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
...
Na poczatku tez bylem zadowolony, wszystko smigalo cudnie wrecz, ale po roku uzytkowania wyglada to inaczej. Statystycznie biorac na 5 znajomych osob z acerami, 3 uszkodzone... poza tym sprzet jest bardzo delikatny, radze uwazac, chuchac i dmuchac. Mnie obdarowalo wymiana plyty glownej, oczywiscie usterka pokazala sie pare dni po ukonczeniu gwarancji, koszt, bagatelka ok. 1500 pln... Dzis zaluje ze nie wzialem asusa czy hp, jak zamierzalem na samym poczatku...
pozdrawiam
www.osa-project.com
Miałem do czynienia również z HP i też było to bardzo miłe doświadczenie
....
Moje też, ale tylko przez początkowe pół roku użytkowania.

Moje też, ale tylko przez początkowe pół roku użytkowania.
- mr-hammond
A co powiecie na podstawową konfiguracje ibooka G4 .1.42 ghz czy za te 999$ jest on porównywalny wydajnosciowo z pc ?
nie chciałbym tutaj rozpętać burzy, tylko gołym okiem przegrywa na tzw " cyferki" jednak kusi wyglądem i okrzykniętą stabilnością , jednak czy wydajnościowo bedzie tak samo sprawny jak konkurencja pc ?
nie chciałbym tutaj rozpętać burzy, tylko gołym okiem przegrywa na tzw " cyferki" jednak kusi wyglądem i okrzykniętą stabilnością , jednak czy wydajnościowo bedzie tak samo sprawny jak konkurencja pc ?
- mr-hammond
Chcesz sobie pogadać ..spoko, ale jak dla mnie, to pytanie za 999$
jest bez ..........i tu sobie dopowiedz!
...
Tzn bardziej od jałowej gadki interesowało by mnie to dlaczego słabszy mac jest droższy od zwykłych pc czy płace za jabłuszko czy pomimo słabszych danych jest on na równi wydajnościowo. A 999$ = 3,248.52 PLN tak wiec nie wiem co Cie tak zdenerwowało .
pozdrawiam
Chcesz sobie pogadać ..spoko, ale jak dla mnie, to pytanie za 999$
jest bez ..........i tu sobie dopowiedz!

Tzn bardziej od jałowej gadki interesowało by mnie to dlaczego słabszy mac jest droższy od zwykłych pc czy płace za jabłuszko czy pomimo słabszych danych jest on na równi wydajnościowo. A 999$ = 3,248.52 PLN tak wiec nie wiem co Cie tak zdenerwowało .
pozdrawiam