Cubase - brak stereo?
Nawet nie wiem jak to ubrać w słowa i wpisać w wyszukiwarkę... Nagrywam obój, flet na 2 mikrofony podpięte do miksera UB802. Mikser 2 jackami podłączony do karty EMU0404. W cubasie (pomimo że na tracku zaznaczyłem opcję stereo) nie nagrywa mi stereo. Ewentualnie nagrywa na 2 kanały ten sam sound. Czyli i tak nie mam oboju tam gdzie jest ustawiony (czyli pokrętło np na godzinę 14). A najdziwniejsze jest to że kiedy klikam na RECORD w Wav Labie to nagrywa mi wtedy tak jak powinno. W cubase nie chce... Gdzie to ustawić???
P.S. To samo jest jak próbuję nagrać klawisz w stereo (2 jacki do miksera, z miksera 2 jacki do karty). Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje.
P.S. To samo jest jak próbuję nagrać klawisz w stereo (2 jacki do miksera, z miksera 2 jacki do karty). Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje.
Re: Cubase - brak stereo?
A stworzyles _slad_ stereo przed rozpoczeciem nagrywania? Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?
Poza tym nie lepiej nagrywac 2x mono (w mikserze panoramy skrajnie) a potem w Cubase ustawic panoramy? Dzieki temu zawsze masz mozliwosc zmiany tej panoramy.
Poza tym nie lepiej nagrywac 2x mono (w mikserze panoramy skrajnie) a potem w Cubase ustawic panoramy? Dzieki temu zawsze masz mozliwosc zmiany tej panoramy.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...A stworzyles _slad_ stereo przed rozpoczeciem nagrywania? Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?
Poza tym nie lepiej nagrywac 2x mono (w mikserze panoramy skrajnie) a potem w Cubase ustawic panoramy? Dzieki temu zawsze masz mozliwosc zmiany tej panoramy....
Ustawienia na mikserze skrajnie, nieskrajnie nic nie dawały. Dźwięk i tak był na środku. A potrzebowałem nagrać jednocześnie obój, flet, a swego czasu też kwartet wokalny. Mam nadzieję że to co mi napisałeś pomoże: "Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?". Bo to brzmi jakoś rozsądnie. Może mam tam naknocone coś. Poza cubase sygnał z mikserka idzie tak jak ma iść w stereo.
Poza tym nie lepiej nagrywac 2x mono (w mikserze panoramy skrajnie) a potem w Cubase ustawic panoramy? Dzieki temu zawsze masz mozliwosc zmiany tej panoramy....
Ustawienia na mikserze skrajnie, nieskrajnie nic nie dawały. Dźwięk i tak był na środku. A potrzebowałem nagrać jednocześnie obój, flet, a swego czasu też kwartet wokalny. Mam nadzieję że to co mi napisałeś pomoże: "Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?". Bo to brzmi jakoś rozsądnie. Może mam tam naknocone coś. Poza cubase sygnał z mikserka idzie tak jak ma iść w stereo.
Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?
A może krótka instrukcja jak winno być? Tam nic nie ustawiałem chyba nigdy.
A może krótka instrukcja jak winno być?
Tak na moje, to instrukcja powinna być w instrukcji. :)
Tak na moje, to instrukcja powinna być w instrukcji. :)
www.myspace.com/pchelki
...Masz prawidlowo przypisane porty karty w Cubase (F4)?
1. W zakladce input musisz stworzyc bus stereo (Add Buss, Config - stereo). Nastepnie dla lewego i prawego kanalu przypisac port karty, odpowienio lewy i prawy.
2. Teraz w projekcie utworz pusty slad stereo (Project - Add Track -Audio - Config Stereo, lub prawoklik na panel i tak sano Add Track...)
Wybierz dla tej karty _wczesniej_utworzony_port (F3 - na gorze miksera po uprzednim "rozwinieciu go" w gore lub na panelu input routing)
Teraz musi byc dobrze.
1. W zakladce input musisz stworzyc bus stereo (Add Buss, Config - stereo). Nastepnie dla lewego i prawego kanalu przypisac port karty, odpowienio lewy i prawy.
2. Teraz w projekcie utworz pusty slad stereo (Project - Add Track -Audio - Config Stereo, lub prawoklik na panel i tak sano Add Track...)
Wybierz dla tej karty _wczesniej_utworzony_port (F3 - na gorze miksera po uprzednim "rozwinieciu go" w gore lub na panelu input routing)
Teraz musi byc dobrze.
w w mikserze karty przy wejściach L/R masz ustwioną panoramę ?
...w w mikserze karty przy wejściach L/R masz ustwioną panoramę ?...
Cytat:
"Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje. "
Cytat:
"Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje. "
......w w mikserze karty przy wejściach L/R masz ustwioną panoramę ?...
Cytat:
"Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje. "...
No właśnie. Problem wydaje się leżeć w konfiguracji w cubase.
Cytat:
"Cubase nie rejestruje stereo. Wav Lab rejestruje. "...
No właśnie. Problem wydaje się leżeć w konfiguracji w cubase.
Teraz siedzę w pracy. Po powrocie do domu spróbuję tego co pisał JoachimK. Mam nadzieję że to o to chodziło....