Długość kabla a przesunięcie fazowe?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Długość kabla a przesunięcie fazowe?

Post autor: matiz » wtorek 13 cze 2006, 20:56

No tak... ale ja mówiłem w kontekście różnicy faz między kabelkiem 7 a 10m.

To latwo policzyc - mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s. Czyli Twoje trzy metry roznicy w dlugosci kabla pokonuje w jakies 10ns - to pare rzedow wielkosci mniej, niz potrzeba

Antheck

Post autor: Antheck » wtorek 13 cze 2006, 21:11

...Informuje ze Antheck jest naciagaczem u mnie te same podstawki kosztuja 1000PLN , oczywiscie polecam tez drewniane galki do wzmacniaczy dramatycznie podnoszace jakosc i dynamike za jedyne 500PLN sztuka

Pozdrawiam ...
Chciałem zwrócić uwagę drogi kolego, że znam człowieka produkującego Twoje podstawki i wiem że oszukuje on, ponieważ drewno jest zbyt sękate, a ponadto nie jest powlekane woskiem przez indian Hopi.
))
Proszę mnie zatem nie oskarżać o naciągactwo ponieważ oferowany przeze mnie produkt jest jedynym oryginalnym i niepodważalnie najlepszym tego typu rozwiązaniem GWARANTUJĄCYM prawidłowe działanie.
)
Ja mam jedyny prawdziwy i słuszny patent na podstawki pod kable!!! )
Każdy kto próbuje sprzedawać marne półprodukty jest niestety oszustem.
pozdrawiam serdecznie!
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 13 cze 2006, 21:16

ale jest za głośno:);P

Ano

Post autor: Ano » wtorek 13 cze 2006, 21:33

To latwo policzyc - mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s...

Ale dla audiofila moze miec znaczenie, ze predkosc propagacji pradu (fali EM) w kablu ekranowanym jest duzo mniejsza od predkosci swiatla. W najlepszych kablach z piankowym dielektrykiem PE wynosi zaledwie ~0,8c a w typowym kablu ekranowanym ~0,7c. W swiatlowodzie jest jeszcze nizsza (vide wsp. skrocenia). Przy porownaniach moze sie okazac, ze fizycznie dluzszy kabel jest elektrycznie krotszy.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 13 cze 2006, 22:05

Gratuluję poczucia humoru. Tak trzymać.

A na poważniej, Matiz pisze: ... "mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s"...
Problem w tym, że tak założyć nie można, bo to nieprawda.
Prędkość przepływu prądu jest kilka rzędów wielkości mniejsza.

Pamiętam, jak w ogólniaku nauczyciel fizyki, mówiąc o prędkości przepływu prądu, dał taką ilustrację zagadnienia:
- Wy myślicie, że jak kupujemy prąd z ZSRR to oni nam sprzedają swoje, radzieckie elektrony? Nie!!! W naszych kablach płyną nasze, polskie elektrony. Oni je tylko pchają w naszą stronę.
Kiedyś to byli nauczyciele.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 13 cze 2006, 22:32

...Gratuluję poczucia humoru. Tak trzymać.

A na poważniej, Matiz pisze: ... "mozna zalozyc dla uproszczenia, ze prad w kablu ma predkosc swiatla, czyli mniej wiecej 299 792 458 m/s"...
Problem w tym, że tak założyć nie można, bo to nieprawda.
Prędkość przepływu prądu jest kilka rzędów wielkości mniejsza.

Pamiętam, jak w ogólniaku nauczyciel fizyki, mówiąc o prędkości przepływu prądu, dał taką ilustrację zagadnienia:
- Wy myślicie, że jak kupujemy prąd z ZSRR to oni nam sprzedają swoje, radzieckie elektrony? Nie!!! W naszych kablach płyną nasze, polskie elektrony. Oni je tylko pchają w naszą stronę.
Kiedyś to byli nauczyciele....
Prędkość przepływu elektronów zaiste jest dużo niższa. Tym niemniej SYGNAŁ (tzn zmiana wartości napięcia i natężenia prądu) rozchodzi się rzeczywiście z prędkością bliską prędkości światła.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Ano

Post autor: Ano » wtorek 13 cze 2006, 22:46

Tym niemniej SYGNAŁ (tzn zmiana wartości napięcia i natężenia prądu) rozchodzi się rzeczywiście z prędkością bliską prędkości światła....

Ta predkosc zalezna jest od stalej dielektrycznej osrodka w ktorym znajduja sie przewody, wiec moze sie zmieniac w duzym zakresie.
Mniej wiecej dla powietrza jest zblizona do c.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 13 cze 2006, 22:54

Nawet gdyby było to 0.7c to i tak jest wystarczająco dużo aby kilku(nasto) metrowe kabelki nie wprowadzały zauważalnych przesunięć w zakresie akustycznym. I o to nam tu chyba chodzi
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Ano

Post autor: Ano » wtorek 13 cze 2006, 23:04

No tak, ale ta swiadomosc ze tak powoli... To jakies 100 km/s wolniej niz mogloby byc!

Ano

Post autor: Ano » wtorek 13 cze 2006, 23:05

100 tys km/s

ODPOWIEDZ