Witam.
Mam pytanko: Czy jest możliwa regulacja wysokości (dostrojenie) dźwięku w trąbce jakoś... paszczowo? Miałem w zespole trębacza, który ma owszem dosyć kiepską trąbkę, ale gdy gra, kilka dźwięków jest albo za niskich albo za wysokich (z tego co pamiętam to za wysokie są d# i e, ale głowy nie dam, bo zespół się rozpadł dość dawno). I nie wiem, czy fałszowanie to wina trębacza, czy instrumentu. Dodam, że miał wcześniej inną trąbkę i z tego co pamiętam, to też była kiepska (za darmo z orkiestry stażackiej dostał) i fałszowała.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jest na tym forum ktoś z zadęciem... :)
Czy trąbka może fałszować?
www.myspace.com/pchelki
Re: Czy trąbka może fałszować?
...Witam.
Mam pytanko: Czy jest możliwa regulacja wysokości (dostrojenie) dźwięku w trąbce jakoś... paszczowo? Miałem w zespole trębacza, który ma owszem dosyć kiepską trąbkę, ale gdy gra, kilka dźwięków jest albo za niskich albo za wysokich (z tego co pamiętam to za wysokie są d# i e, ale głowy nie dam, bo zespół się rozpadł dość dawno). I nie wiem, czy fałszowanie to wina trębacza, czy instrumentu. Dodam, że miał wcześniej inną trąbkę i z tego co pamiętam, to też była kiepska (za darmo z orkiestry stażackiej dostał) i fałszowała.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jest na tym forum ktoś z zadęciem... :)...
Witaj,
oczywiscie,ze trabka moze falszowac. Ma na to wplyw przede wszystkim poziom opanowania techniki gry (zadęcia), a dopiero potem - wadliwy, niedokladnie wykonany/stary instrument.
Wysokość dzwieku, a co za tym idzie jego strój - zależy od slupa powietrza, jaki dostaje sie do trabki. Reguluje sie go przez odpowiednia sile zadecia i uklad ust:)
pozdrawiam
trebacz z 6letnim stażem :)
Sixtus
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jest na tym forum ktoś z zadęciem... :)...
Witaj,
oczywiscie,ze trabka moze falszowac. Ma na to wplyw przede wszystkim poziom opanowania techniki gry (zadęcia), a dopiero potem - wadliwy, niedokladnie wykonany/stary instrument.
Wysokość dzwieku, a co za tym idzie jego strój - zależy od slupa powietrza, jaki dostaje sie do trabki. Reguluje sie go przez odpowiednia sile zadecia i uklad ust:)
pozdrawiam
trebacz z 6letnim stażem :)
Sixtus
"Czy trąbka może fałszować?"
Sama - nie.
Sama - nie.
..."Czy trąbka może fałszować?"
Sama - nie....
No tak, sama nie, bo sama to nie zagra, z resztą jak każdy instrument
[addsig]
Sama - nie....
No tak, sama nie, bo sama to nie zagra, z resztą jak każdy instrument

[addsig]
gadu-gadu 4021735
...No tak, sama nie, bo sama to nie zagra, z resztą jak każdy instrument...
Siur
Siur
Dzięki Sixtus, mam już argumenty w rozmowie z trębaczem. :)
www.myspace.com/pchelki