Usuwanie szumów
prosze, podpowiedzcie mi jak moge usunac szumy stereo z nagrania ktore ma swoje wlasciwe informacje w centralnej czesci panoramy?
Re: Usuwanie szumów
...prosze, podpowiedzcie mi jak moge usunac szumy stereo z nagrania ktore ma swoje wlasciwe informacje w centralnej czesci panoramy?...
Przeprszam, domyślam się, że czegoś jeszcze nie wiem/nie rozumiem, bo czy to jest różnica przy odszumianiu, gdzie w panoramie znajduje się dźwięk? Czy do wycinania takiego szumu używa się innych urządzeń niż noise gate/noise reduction?
Przeprszam, domyślam się, że czegoś jeszcze nie wiem/nie rozumiem, bo czy to jest różnica przy odszumianiu, gdzie w panoramie znajduje się dźwięk? Czy do wycinania takiego szumu używa się innych urządzeń niż noise gate/noise reduction?
...prosze, podpowiedzcie mi jak moge usunac szumy stereo z nagrania ktore ma swoje wlasciwe informacje w centralnej czesci panoramy?...
Najlepiej byłoby gdybyś miał wzór tego szumu (sam szum, bez właściwego nagrania). Odpalasz wtedy jakąś wtyczkę z serii Noise Reduction
i najpierw każesz wtyczce skorzystać ze wzoru szumu (w Sound Forge w tym pluginie nazywa się to Capture Noiseprint - analizuje zaznaczony fragment i traktuje ten fragment jako szum). Dalej to już kwestia "kręcenia gałkami" w DeNoiserze 
Najlepiej byłoby gdybyś miał wzór tego szumu (sam szum, bez właściwego nagrania). Odpalasz wtedy jakąś wtyczkę z serii Noise Reduction

Pozdrawiam
...najpierw każesz wtyczce skorzystać ze wzoru szumu...
W CoolEditPro jest to funkcja Noise Rediction. Zaznaczasz kawałek samego szumu (np. na początku ścieżki), wciskasz "Get profil from selection", zaznaczasz całą ścieżkę i ok.
W CoolEditPro jest to funkcja Noise Rediction. Zaznaczasz kawałek samego szumu (np. na początku ścieżki), wciskasz "Get profil from selection", zaznaczasz całą ścieżkę i ok.
dzięki wszystkim. myslałem ze istnieje bardziej sprytna metoda.
z nagrania bez problemu moge wyciac wokal (jest to nagranie samego głosu w plenerze) odwracając faze w jednym ze śladów. Być moze odwrotnie też się da?
hmm
z nagrania bez problemu moge wyciac wokal (jest to nagranie samego głosu w plenerze) odwracając faze w jednym ze śladów. Być moze odwrotnie też się da?
hmm
...dzięki wszystkim. myslałem ze istnieje bardziej sprytna metoda.
hmm...
Tak, tylko ze odwracanie fazy w przypadku wokalu dziala, bo wokal jest najczesciej na srodku. A szum przeciez jest wszedzie, tak samo w prawym jak i lewym kanale, prawda?
hmm...
Tak, tylko ze odwracanie fazy w przypadku wokalu dziala, bo wokal jest najczesciej na srodku. A szum przeciez jest wszedzie, tak samo w prawym jak i lewym kanale, prawda?
Tak, tylko ze odwracanie fazy w przypadku wokalu dziala, bo wokal jest najczesciej na srodku. A szum przeciez jest wszedzie, tak samo w prawym jak i lewym kanale, prawda?...
To nie ma nic do rzeczy. Szum jest nieregularny, a co za tym idzie kierunek myslenia z odwracaniem fazy czy faktem, ze jest wszedzie, a nie na srodku bazy stereo jest z gory bledny. Mozliwosci to:
- bramka/expander
- dynamiczny filtr
- wyzej wspomniane algorytmy bazujace na probce szumu
Zadne odwracanie fazy tu nie pomoze
To nie ma nic do rzeczy. Szum jest nieregularny, a co za tym idzie kierunek myslenia z odwracaniem fazy czy faktem, ze jest wszedzie, a nie na srodku bazy stereo jest z gory bledny. Mozliwosci to:
- bramka/expander
- dynamiczny filtr
- wyzej wspomniane algorytmy bazujace na probce szumu
Zadne odwracanie fazy tu nie pomoze
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Tak, tylko ze odwracanie fazy w przypadku wokalu dziala, bo wokal jest najczesciej na srodku. A szum przeciez jest wszedzie, tak samo w prawym jak i lewym kanale, prawda?...
To nie ma nic do rzeczy. Szum jest nieregularny, a co za tym idzie kierunek myslenia z odwracaniem fazy czy faktem, ze jest wszedzie, a nie na srodku bazy stereo jest z gory bledny. (...)
Zadne odwracanie fazy tu nie pomoze...
A co ja napisalem? Chyba wyraznie, ze odwracanie fazy dziala w przypadku, gdy dotyczy elementu znajdujacego sie dokladnie na srodku. Szumu, ktory jest wszedzie, wlasnie z tego powodu nie da sie wyeliminowac za pomoca odwrocenia fazy. Cos nie tak?
To nie ma nic do rzeczy. Szum jest nieregularny, a co za tym idzie kierunek myslenia z odwracaniem fazy czy faktem, ze jest wszedzie, a nie na srodku bazy stereo jest z gory bledny. (...)
Zadne odwracanie fazy tu nie pomoze...
A co ja napisalem? Chyba wyraznie, ze odwracanie fazy dziala w przypadku, gdy dotyczy elementu znajdujacego sie dokladnie na srodku. Szumu, ktory jest wszedzie, wlasnie z tego powodu nie da sie wyeliminowac za pomoca odwrocenia fazy. Cos nie tak?
Jesli chodzi o to CZYM usunąc takie szumy, to jeśli jest możliwość wyseparowania choćby mikroskopijnego fragmentu z samym szumem - idealnie sprawdzi się X-noise Waves'a. Zresztą można nim też powalczyć bez próbkowania szumu z niezłym skutkiem. Paru moich kolegów twierdzi, że Redunoise Voxengo jest jeszcze lepszy od Waves'a. Nie sprawdzałem..
pozdr
pozdr
bębniarz
Nie tak. To nie ma nic wspolnego z tym, czy szum jest na lewo, prawo czy wszedzie. Szum jest nieregularny w domenie czasu
Nie tak. To nie ma nic wspolnego z tym, czy szum jest na lewo, prawo czy wszedzie. Szum jest nieregularny w domenie czasu
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!