help!
czy ktos ma pomysl jak zmusic klawiature midi do pracy z mikrotonami. wyobrazmy sobie to tak : zapomnijmy ze mamy jakies biale i czarne klawisze ;) wybieram sobie powiedzmy podzial oktawy na 31 interwalow albo 53 albo jakkolwiek (interwalow rownych lub nie rownych - ja wiem ze to sa niby nieslyszalne roznice) ... i teraz niech kolejne
klawisze powiedzmy od poczatku klawiatury da sie jakos przypisac do tych interwalow - tak by przyspieszyc sobie prace z zapisem mikrotonow - w tej chwili to nie mam pojecia jak mialbym to robic w praktyce .. recznie odstrajac instrumenty od poltonow??
najlepiej jakby istnial taki program lub plugin w ktorym mozna ustalic
podzial oktawy na iles tam czesci i kolejne ustalone interwaly przypisac do wybranych klawiszy. a dalej sterowac tym jakis syntezator.
pozdrawiam
nelson
Mikrotony a klawiatura MIDI
:muzyka introwertyczna:
Re: Mikrotony a klawiatura MIDI
odpowiedz miales kilka dni temu na prmb;
pluginu takiego nie ma i raczej nie bedzie, musialby to byc zwykly pitch shifter i nic wiecej - inaczej tego sie nie da rozwiazac, plugin przeciez nie zaingeruje w algorytmy instrumentu VSTi, a tym bardziej w 'zywy' instrument
pluginu takiego nie ma i raczej nie bedzie, musialby to byc zwykly pitch shifter i nic wiecej - inaczej tego sie nie da rozwiazac, plugin przeciez nie zaingeruje w algorytmy instrumentu VSTi, a tym bardziej w 'zywy' instrument
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Protokół MIDI wysyła jedynie numery klawiszy, a nie częstotliwość, więc to pytanie jest źle zaadresowane - kwestia stroju rozstrzyga się na poziomie źródła dźwięku, a nie informacji sterującej. Jednym słowem nie ma co szukać w klawiaturze MIDI, musisz zainteresować się instrumentami (rzeczywistymi bądź wirtualnymi) pozwalającymi na microtuning.
wlasnie znalazlem cos takiego http://www.tobybear.de/p_midibag.html i tam zabawka o nazwie MicroTuner .. wlasnie tak sobie to wyobrazalem w teorii. teraz pozostaje mi sprawdzic czy rowniez w dzialaniu.
:muzyka introwertyczna:
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że pitch bend, którym posługuje się ta wtyczka w celu uzyskania odstrojenia działa globalnie na cały instrument (odstraja równocześnie wszystkie głosy). Nie ma więc możliwości budowania mikrotonalnych współbrzmień, chyba że rozbijesz głosy polifonii na poszczególne ślady sekwencera i niezależne instrumenty. Z klawiaturą MIDI i to w czasie rzeczywistym to się raczej nie uda.
Mam Rolanda EM-50. On ma funckję odstrajania poszczególnych klawiszy.
Znakomita większość półprofesjonalnych syntezatorów ma opcje podziału klawiszy na prawie dowolne interwały. Powinien się zatem znaleźć i taki syntezator programowy. Ale klawiatura juz nie jest istotna - istotne jest jak zinterpretuje to program.
I coś mi sie wydaje ze jak dobrze poszukasz to na pewno znajdziesz.
I coś mi sie wydaje ze jak dobrze poszukasz to na pewno znajdziesz.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.
W syntezatorach można odstrajać tony, ale i tak w oktawie będzie 12 kroków. Myślę, że lepiej zrobić jakiś bank do samplera i przypisać próbki z mokrotonami do ilu się chce klawiszy. Można wszystkie 127 dać do jednej oktawy albo nawet półtonu.
W syntezatorach można odstrajać tony, ale i tak w oktawie będzie 12 kroków
...a pozniej zrobic split i z kilku kawalkow zlozyc cala klawiature
...a pozniej zrobic split i z kilku kawalkow zlozyc cala klawiature
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!