Problem z Keystation 49e, USB i Win 2000

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
KubekWP
Problem z Keystation 49e, USB i Win 2000

Post autor: KubekWP » piątek 30 wrz 2005, 20:26

Mam problem nastepujacy.

Uzywalem od paru miesiecy klawiatury Keystation 49e podlaczonej przez USB do komputera z Win2000. Jako software'u uzywalem programu Orion. Wszystko dzialalo bez problemu. Ostatnio sie zaczelo chrzanic. Najpierw po zwyczajowym podlaczeniu system wykryl klawiature, po odpaleniu Oriona tez wszystko gralo. Chwile poklepalem w klawisze i nagle program przestal odbierac sygnal MIDI.

Postanowilem zrestartowac wszystko. I tu sie zaczela jazda. Bo teraz Win2000 nie wykrywa juz Keystation 49e tylko usilnie za kazdym razem wykrywa "USB Device". Istaluje sobie do tego "USB Device" sterownik i oczywiscie klawiatura nie dziala, bo oftware nie widzi podlaczonego urzadzenia MIDI. Probowalem instalowac ponownie zgodnie z instrukcja podana przez wsparcie techniczne M-Audio ale to nic nie daje.

Wiec zapytuje czy ktos z Was mial moze podobny problem, albo nie mial ale wie jak sobie poradzic? Czy to w ogole moze byc problem tylko z systemem, czy raczej objaw usterki klawiatury?

Kubek

KubekWP

Re: Problem z Keystation 49e, USB i Win 2000

Post autor: KubekWP » poniedziałek 03 paź 2005, 12:57

Poniewaz moj problem spotkal sie z niklym odzewem, a udalo mi sie dotrzec do jego zrodel, sam sobie odpisze. Moze komus sie przyda.

Po wnikliwych badaniach okazalo sie ze problem tkwil nie w Win2000 ale w Keystation. A dokladnie w wejsciu USB w klawiaturze. Nie mam pojecia co dokladnie tam nie dziala, cos nie styka, czy jak. W kazdym razie po odpowiednim "przygieciu" tego wejscia w jedna strone i profesjonalnym zablokowaniu agrafka ("prowizorka jest najtrwalsza forma konstrukcji"), wszystko laczy jak trzeba. Komputer wykrywa instrument i dziala jak nalezy.

zerodead

Post autor: zerodead » sobota 29 paź 2005, 16:54

tak apropos czy komunikacja keystation -> komputer odbywa się tylko i wyłącznie przez usb ? (tzn. czy mogę to to podłączyć do laptopa via usb)

mmmm?

i czy bardzo opłaca się dołożyć 300zł żeby z 49e dojść do 61 ?

(jeśli o instr. klawiszowe chodzi jestem wielce początkujący. może 49e starczy?)

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 06 kwie 2006, 01:19

heh. w końcu (dawno już w sumie) kupiłem 49e :)

ale rzecz w tym, że doczekałem się podobnej usterki.

klawiaturka poszła w odstawkę na jakiś czas (przeprowadzka).

po ponownym podpięciu dokładnie to co mówisz - wykrywa jako usb device i tyle. kontrolki się nie świecą.

sprawdzał mi ją znajomy i u niego jest tak samo.

z klawiaturą nie działo się nic, i co, że niby się 'popsuła' ?

kupiłem ją w niemczech, więc z gwarancją raczej kiepsko...

muszę pewnie sprobować 'przygiąć' gniazdo :) chyba, że ktoś wymyślił jakieś inne rozwiązanie w międzyczasie ?

Awatar użytkownika
kluczewp

Post autor: kluczewp » czwartek 08 mar 2007, 13:15

Witam , też miałem problem z keystation 49e. Komp wieszał się przy próbie odpalenia oprogramowania dołączonego na płycie :D. Na szczęście ze strony producenta ściągnąłem podobne sterowniki i działa. Pozdrawiam
Początkujący realizator, wokalista sesyjny. Pare płyt na koncie.

ODPOWIEDZ