Drzwi do studia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Markus
Drzwi do studia

Post autor: Markus » wtorek 20 wrz 2005, 11:55

Co radzicie?

1. Tylko gotowe rozwiązania,

np. Porta Drzwi: drzwi akustyczne 32 db - ok. 1000 zł

drzwi akustyczne 42 db - ok. 2300 zł

lub inne firmy (jesli znacie, prosze o namiar)

... trochę drogo

2. Zamówić w jakiejś mniejszej firmie.

Niestety po rozmowach z paroma stolarzami, albo nie chcą się tego podjąć, albo przewidują koszty ok. 800 zł (pokazałem im projekt takich drzwi z książki "Podręcznik akustyki" Everesta) i nie mogą zagwarantować odpowiedniej izolacji akustycznej.

Ale może ktoś z was zamawial takie drzwi ?

Ewentualnie proszę o namiary, najlepiej Trójmiasto i okolice

Wiem, że adaptacja zwykłych drzwi to pomyłka, myśląc o dobrej izolacji - i od fachowców i z własnego doświadczenia.

Proszę o porady.

Grzybass

Re: Drzwi do studia

Post autor: Grzybass » wtorek 20 wrz 2005, 12:35

Sprawdź czy w cenie jest uwzględniona futryna. Sprzedawcy często podają cenę samego skrzydła. i potem jest niezłe ździwko, jak proszą o dodatkowe kilka stówek za porządną futrynę. Ja zamawiałem drzwi u stolarza i są cacy. Fakt że rozstrzał cenowy między stolarzami dochodził do 100%. Ale za 2000 to już można u sensownego stolarza naprawdę przyzwoite drzwi zmajstrować,

Pozdrawiam,

Grzybass

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 wrz 2005, 13:39

bierzesz zwykle drzwi - obijasz je panelem z welny i dajesz drugie - robisz podwojne za 600 zeta

na futryne dajesz uszczelki i po klopocie

aha panel z welny dajesz wtedy w srodek tego calego ustrojstwa na obydwu skrzydlach(wylapie bas po zamknieciu)

nikt sie nie bawi w montaz specjalnych drzwi bo to za takiego pieniadze poprostu sie nie oplaca a efekt tez nie bedzie idealny

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 20 wrz 2005, 20:05

...Sprawdź czy w cenie jest uwzględniona futryna. Sprzedawcy często podają cenę samego skrzydła. i potem jest niezłe ździwko, jak proszą o dodatkowe kilka stówek za porządną futrynę. Ja zamawiałem drzwi u stolarza i są cacy. Fakt że rozstrzał cenowy między stolarzami dochodził do 100%. Ale za 2000 to już można u sensownego stolarza naprawdę przyzwoite drzwi zmajstrować,

Pozdrawiam,

Grzybass...

To są ceny z ościeżnicami.

Ile cię kosztowały twoje drzwi i gdzie je zamawiałeś?

Czy dobrze izolują?

2000 zł to prawie tyle co za te 40 db, z tych, które wymieniłem w poście. Chyba nie warto takich zamawiać, zwłaszcza że nie miałyby atestu.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 20 wrz 2005, 20:15

...bierzesz zwykle drzwi - obijasz je panelem z welny i dajesz drugie - robisz podwojne za 600 zeta

na futryne dajesz uszczelki i po klopocie

aha panel z welny dajesz wtedy w srodek tego calego ustrojstwa na obydwu skrzydlach(wylapie bas po zamknieciu)

nikt sie nie bawi w montaz specjalnych drzwi bo to za takiego pieniadze poprostu sie nie oplaca a efekt tez nie bedzie idealny...

No właśnie dlatego taką opcję też rozważam. Lecz podręczniki od akustyki i fachowcy od drzwi mówią, że tylko masą ( no i szczelnością) można załatwić sprawę. Dwoje zwykłych drzwi nie załatwi podobno sprawy.

Ale skoro zrobiłeś tak u siebie i działa ...

Trochę się obawiam, ze grozi to wyrzuceniem kasy w błoto w przypadku niepowodzenia. A te gotowe drzwi mają jednak atesty.

FeNoL

Post autor: FeNoL » wtorek 20 wrz 2005, 22:22

No właśnie dlatego taką opcję też rozważam. Lecz podręczniki od akustyki i fachowcy od drzwi mówią, że tylko masą ( no i szczelnością) można załatwić sprawę. Dwoje zwykłych drzwi nie załatwi podobno sprawy.

Z tą masą to prawda, ale są sztuczki zeby zrobić lepszą izolację

mniejszym kosztem.

Ważne żeby zrozumieć, że hałas się przenosi trzema drogami

Pierwsza powietrzna pokonana zostaje przez szczelność drzwi

Druga, w której drzwi stają sę drgającą membraną, wzbudzaną przez dźwięk, zostaje poważnie zlikwidowana, poprzez zastosowanie podwójnych drzwi. Dodatkowa wełna mineralna tłumi rezonanse.

Trzecia droga to wibracje konstrukcji. Jeśli jednak pomieszczenia rozdzielone są podwójną ścianą to wibracje też nie są ci zbyt straszne.

Oczywiście pozostaje kwestia wibracji podłóg, ścian i sufitu, ale to trochę inna historia

Generalnie dobrze zrobione podwójne drzwi są dobrą izolacją akustyczną. podobnie jesz z dobrą ścianą G-K która lepiej izoluje od ścian murowanych.

Pozdrawiam

FeNoL

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 21 wrz 2005, 10:30

Moje drzwi są wykonane następująco:

Ościeżnica 0k 45 cm (chwyta dwie ściany - reżyserki i studia - bo są to pomieszczenia mające osobną konstrukcję ścian) gdzieś w połowie jest rozcięta i ma ze 3mm-ą szczelinę wypełnioną sylikonem, żeby nie przenosiły się po niej niskie częstotliwości. Są dwa skrzydła z podwójnym domykiem(czy jakoś tak się to nazywa - w kazdym razie chodzi o ten uskok na obwodzie. W normalnych drzwiach jest jeden albo wcale, a tu są dwa i na każdym, na około skrzydła jest zamontowana uszczelka. Skrzydla są grube koło 6-7 cm. W jednym i drugim są szyby (klejone z trzech warstw szkła i żywicy - szyba ma ok 2cm) Każde skrzydło waży razem z szybami ok 150kg i wsi na czterech zawiasach. Drzwi i futryna wykonane są z sosny. Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie, ale wygląda to naprawdę genialnie. Zrobił mi je stolarz z pod Piotrkowa. Zamawiałem u niego jeszcze kilka innych drzwi i okien więc trudno mi określić cenę tych jednych, ale szacuję że bez szyb i klamek mogły kosztować około 2tys lub minimalnie więcej. Transport tego wszystkiego do Poznania 300PLN. W cenie był także montaż (a trochę roboty z tym było).

Jeśli chodzi o izolacyjność to myślę że jest powyżej 70 decybeli. Przy badaniach najsłabszym miejscem przez które przedostawał się dzwięk, było miejsce montażu między futryną a ścianami. Później wstrzyknęliśmy tam beton, ale już nie powtarzaliśmy pomiarów.

Pozdrowionka,

Grzybass

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 21 wrz 2005, 10:35

Ale jaja zmienił się wyraz... nie napisałem "genialnie" tylko inaczej. Tyś to sprawił Adminie?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 21 wrz 2005, 10:52

...Moje drzwi są wykonane następująco:

Ościeżnica 0k 45 cm (chwyta dwie ściany - reżyserki i studia - bo są to pomieszczenia mające osobną konstrukcję ścian) gdzieś w połowie jest rozcięta i ma ze 3mm-ą szczelinę wypełnioną sylikonem, żeby nie przenosiły się po niej niskie częstotliwości. Są dwa skrzydła z podwójnym domykiem(czy jakoś tak się to nazywa - w kazdym razie chodzi o ten uskok na obwodzie. W normalnych drzwiach jest jeden albo wcale, a tu są dwa i na każdym, na około skrzydła jest zamontowana uszczelka. Skrzydla są grube koło 6-7 cm. W jednym i drugim są szyby (klejone z trzech warstw szkła i żywicy - szyba ma ok 2cm) Każde skrzydło waży razem z szybami ok 150kg i wsi na czterech zawiasach. Drzwi i futryna wykonane są z sosny. Nie wiem czy ma to dla Ciebie znaczenie, ale wygląda to naprawdę genialnie. Zrobił mi je stolarz z pod Piotrkowa. Zamawiałem u niego jeszcze kilka innych drzwi i okien więc trudno mi określić cenę tych jednych, ale szacuję że bez szyb i klamek mogły kosztować około 2tys lub minimalnie więcej. Transport tego wszystkiego do Poznania 300PLN. W cenie był także montaż (a trochę roboty z tym było).

Jeśli chodzi o izolacyjność to myślę że jest powyżej 70 decybeli. Przy badaniach najsłabszym miejscem przez które przedostawał się dzwięk, było miejsce montażu między futryną a ścianami. Później wstrzyknęliśmy tam beton, ale już nie powtarzaliśmy pomiarów.

Pozdrowionka,

Grzybass...

Dzięki. Bardzo proszę o namiar na tego gościa.

Jaki był czas realizacji tego zamówienia?

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 21 wrz 2005, 11:47

Trochę czekałem, to zależy od tego ile ma w danym momencie zamówień. Do telefonu muszę się niestety dokopć. W ciągu dwóch dni odpowiem.

ODPOWIEDZ