Vocoder z kompa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zgred
Vocoder z kompa

Post autor: zgred » niedziela 28 sie 2005, 12:06

Witam, mam SB live ( wiem żadna rewelacja ) jednak mam pytanie, co by tu kupić aby przepuszczać vokal przez Wave laba (program plug-in orange Vocoder) i mieć jak najmniejsze opóźnienie ( na sblive jest ~1sek. ) . Ogólnie mówiąc chcę zrobić vocoder z kompa , i niewiem czy investując niewielką kasę do 400 zł mogę taki efect uzyskać . Poradźcie panowie coś,
mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Vocoder z kompa

Post autor: cichydd » niedziela 28 sie 2005, 12:27

...Witam, mam SB live ( wiem żadna rewelacja ) jednak mam pytanie, co by tu kupić aby przepuszczać vokal przez Wave laba (program plug-in orange Vocoder) i mieć jak najmniejsze opóźnienie ( na sblive jest ~1sek. ) . Ogólnie mówiąc chcę zrobić vocoder z kompa , i niewiem czy investując niewielką kasę do 400 zł mogę taki efect uzyskać . Poradźcie panowie coś,...

Ale co ty chcesz kupować ? Bo żeby uzyskać to co Cię interesuje musisz tylko zainstalować sterowniki ASIO - kX Drivers. Od razu uprzedzam - nie pytaj o nie tylko pogrzeb na forum i w google.

Awatar użytkownika
zgred

Post autor: zgred » niedziela 28 sie 2005, 12:33

ok . kiedyś o nich słyszałem - zobaczymy może pomogą

mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni

Karol

Post autor: Karol » niedziela 28 sie 2005, 12:59

Jak zainstalujesz ni vokator to nie musisz odpalać nawet wavelaba bo on może działać jako wtyczka i jako samodzielny program. A przy okazji vokator jest super

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 sie 2005, 13:35

Kupienie Vokatora nie rozwiązuje problemu, bo kolega ma już programowy wokoder, a problemem jest latencja karty. Po co wydawać dodatkowe pieniądze, skoro wszystko co potrzebne jest w zasięgu ręki?

Nie musisz nic kupować, wystarczą odpowiednie sterowniki - o tym już napisali koledzy. Jeśli chodzi o oprogramowanie, to wykorzystywanie Wavelaba do odpalania wtyczki VST w czasie rzeczywistym jest niewygodne i nieefektywne. Warto zainteresować się programami-hostami przeznaczonymi do pracy na żywo. To są małe lekkie programiki, do których możesz bezpośrednio wpiąć takie wtyczki jak Orange, a nawet kilka wtyczek w szeregu lub równolegle. Polecam gorąco Xlutop Chainer - program typu shareware, bez rejestracji ma tylko takie ograniczenie, że nie pozwala zapisywać ustawień, ale działa znakomicie.

Awatar użytkownika
zgred

Post autor: zgred » niedziela 28 sie 2005, 13:48

MB dzięki za wypowiedź ponieważ jestem stałym waszym czytelnikiem tylko twoje wypowiedzi są bardziej profesjonalne - to nie znaczy że reszta się nie zna - i zrozumiałe dla każdego

jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

Karol

Post autor: Karol » niedziela 28 sie 2005, 14:19

Nie pisałem o asio i kx-ach do sb live bo już ktoś przede mną to opisał. Natomiast chodziło mi o to że vokator to właśnie taki wygodny programik do wykorzystania bez potrzeby odpalania wavelaba czy innego hosta

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 sie 2005, 15:47

...Nie pisałem o asio i kx-ach do sb live bo już ktoś przede mną to opisał. Natomiast chodziło mi o to że vokator to właśnie taki wygodny programik do wykorzystania bez potrzeby odpalania wavelaba czy innego hosta...

Ale przecież kXy nie mają wejścia ASIO! Przynajmniej u mnie... A jeżeli kolega chce używać wokodera, to wejście byłoby niezbędne.

Jeżeli mylę się co do wejścia w kXach, to będę wdzięczny za wyjaśnienia (wiem, że o tym było duuuużo, ale na informację o BRAKU lub ISTNIENIU wejśc się nie natknąłem nigdzie)

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 28 sie 2005, 16:34

......Nie pisałem o asio i kx-ach do sb live bo już ktoś przede mną to opisał. Natomiast chodziło mi o to że vokator to właśnie taki wygodny programik do wykorzystania bez potrzeby odpalania wavelaba czy innego hosta...

Ale przecież kXy nie mają wejścia ASIO! Przynajmniej u mnie... A jeżeli kolega chce używać wokodera, to wejście byłoby niezbędne.

Jeżeli mylę się co do wejścia w kXach, to będę wdzięczny za wyjaśnienia (wiem, że o tym było duuuużo, ale na informację o BRAKU lub ISTNIENIU wejśc się nie natknąłem nigdzie)

Pozdrawiam...

Jeżeli nie kx to powinno też zadziałać ASIO4ALL.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 sie 2005, 16:47

Jeżeli nie kx to powinno też zadziałać ASIO4ALL....

Tak, ale starowniki ASIO4ALL mają niestety dużą latencję, co uniemożliwia wykorzystanie ich live (najwyżej przy realizacji/miksie)
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ