Czy można usunąć fale stojące?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Boluś
Czy można usunąć fale stojące?

Post autor: Boluś » wtorek 23 sie 2005, 17:23

Czy mozna usunac Fale Stojace po przez Eqalizacje pomieszczenia ? jesli tak, to jak to zrobic ? jak je najłatwiej " zlokalizowac " ?

Zasil

Re: Czy można usunąć fale stojące?

Post autor: Zasil » wtorek 23 sie 2005, 20:38

...Czy mozna usunac Fale Stojace po przez Eqalizacje pomieszczenia ? jesli tak, to jak to zrobic ? jak je najłatwiej " zlokalizowac " ? ...

a co rozumiesz poprzez określenie "eqalizacji pomieszczenia"? bo jeśli chodzi Ci o wyrównanie charakterystyki przeniesienia poprzez korekcję, to odpowiedź brzmi tak, jednak byłoby to bardzo skomplikowane i działałoby tylko w punkcie, w którym dokonano optymalizacji parametrów odsłuchu. Jednym słowem nie warto się za to brać. Już łatwiej dokonać adaptacji akustycznej pomieszczenia.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » wtorek 23 sie 2005, 21:11

poprzez eq to chyba wrecz niemozliwe (?) - szczegolnie, jesli nasza glowa jest w srodu wezla. Zwiekszanie amplitudy nie spowoduje przesuniecia tego punktu, tylko wzmocnienie ampitudy w strzalce.

Prawde mowiac sam mam powazny problem - pomieszczenie prawie z kazdej strony oblozone jest materacami, kocami, jest polka z ksiazkami... Wszystko jest fajnie (glucho) - w zakresie wyzszych czestotliwosci. Ale aby posluchac basow musze niestety wstac z krzesla i przejsc sie w strone drzwi :/

ehh ..... any ideas? Prawde mowiac nie za bardzo mam pomysl co z tym fantem zrobic. Czy ktos moglby podpowiedziec gdzie poczytac, co pozmieniac (polapki basowe?)? Narazie probowalem przestawiac kolumny, ale- to nie pomaga (stoja dosc daleko od scian - w 1/3 dlugosci pokoju).

pozdr!

bjortos

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 23 sie 2005, 21:30

...poprzez eq to chyba wrecz niemozliwe (?) - szczegolnie, jesli nasza glowa jest w srodu wezla. Zwiekszanie amplitudy nie spowoduje przesuniecia tego punktu, tylko wzmocnienie ampitudy w strzalce.

Prawde mowiac sam mam powazny problem - pomieszczenie prawie z kazdej strony oblozone jest materacami, kocami, jest polka z ksiazkami... Wszystko jest fajnie (glucho) - w zakresie wyzszych czestotliwosci. Ale aby posluchac basow musze niestety wstac z krzesla i przejsc sie w strone drzwi :/

ehh ..... any ideas? Prawde mowiac nie za bardzo mam pomysl co z tym fantem zrobic. Czy ktos moglby podpowiedziec gdzie poczytac, co pozmieniac (polapki basowe?)? Narazie probowalem przestawiac kolumny, ale- to nie pomaga (stoja dosc daleko od scian - w 1/3 dlugosci pokoju).

pozdr!

bjortos...

W bodajże przedostatnim EiS był opisywany fajny programik pomagający w adaptacji akustycznej pomieszczenia, nie pamiętam w tej chwili nazwy, ale jeśli jesteś czytelnikiem to na pewno wiesz o czym mowa. Nie jest drogi (100 albo 200zł bodajże), a bardzo pomaga.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » wtorek 23 sie 2005, 23:32

...Czy mozna usunac Fale Stojace po przez Eqalizacje pomieszczenia ? jesli tak, to jak to zrobic ? jak je najłatwiej " zlokalizowac " ? ...

Korektor niewiele pomoze w pozbyciu sie fal stojacych. Sciszysz czestotliwosc, ale ona dalej bedzie buczec - tyle ze ciszej. Trzeba miec sporo szczescia, zeby pomoglo poobkladanie pomieszczenia materacami - szczescie polegaloby na tym, ze trafisz akurat z czestotliwoscia tlumienia zastosowanym materialem tlumiacym. Ale nawet wtedy nie jest to dobre rozwiazanie, bo polega na wytlumieniu pewnego pasma czestotliwosci i powstaje dziura, a nie o to przeciez chodzi. Najlepszym rozwiazaniem jest postawienie nierownoleglych scian. Jesli budowlanka nie wchodzi w gre, mozna zastosowac twarde deflektory, czyli nietlumiace ekrany, "zaslaniajace" rownolegle sciany.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » wtorek 23 sie 2005, 23:46

pomieszczenie prawie z kazdej strony oblozone jest materacami, kocami, jest polka z ksiazkami... Wszystko jest fajnie (glucho) - w zakresie wyzszych czestotliwosci. Ale aby posluchac basow musze niestety wstac z krzesla i przejsc sie w strone drzwi :/

e**********************

Moje pomieszczenie jest tak wytłumione ze przy zamknietych dzwiach i oknie ktos kto nigdy nie był w tym pomieszczeniu zle sie czuje , nie wiem czy nie przetłumione własnie , robiłem testy Ultra -Curwe 2496, sytuacja wygla tak, ze przed głosnikami ( 1 metr) bas sie znosi , a pojawia sie dalej , Wyczytałem na jakims zagranicznym forum ze w takich sytuacjach moze pomoc Subwoofer, poniewaz głosniki beda miały odciaty dół , a gosnoscia basu reguluje sie tak aby uzyskac pozadany efekt. Zastanawiam sie tylko czy to aby napewno dobre rozwiazanie , ?

Awatar użytkownika
modest

Post autor: modest » środa 24 sie 2005, 00:18

......poprzez eq to chyba wrecz niemozliwe (?) - szczegolnie, jesli nasza glowa jest w srodu wezla. Zwiekszanie amplitudy nie spowoduje przesuniecia tego punktu, tylko wzmocnienie ampitudy w strzalce.

pozdr!

bjortos...

W bodajże przedostatnim EiS był opisywany fajny programik pomagający w adaptacji akustycznej pomieszczenia, nie pamiętam w tej chwili nazwy, ale jeśli jesteś czytelnikiem to na pewno wiesz o czym mowa. Nie jest drogi (100 albo 200zł bodajże), a bardzo pomaga....

Cara

pzdr.

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 24 sie 2005, 00:30

Jeśli chodzi o program do symulacji zjawisk akustycznych w pomieszczeniu i wspomniany w EiS to chodzi o „Cara”. Tyle, że on nie wskaże czy jest fala stojąca, a poda jaki jest czas pogłosu (i to kilkoma metodami). Pozwoli tez zoptymalizować położenie kolumn w pomieszczeniu.

Co do niskich częstotliwości, a tym samym fal stojących, to rozwiązaniem może być płyta (sklejka) uformowana na kształt wycinka walca. Tak przygotowaną płytę mocuje się do ściany po wcześniejszym wypełnieniu jej materiałem dźwiękochłonnym.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 24 sie 2005, 00:34

Czy mozna usunac Fale Stojace po przez Eqalizacje pomieszczenia ? jesli tak, to jak to zrobic ?

Fale stojace mozna zlikwidowac chyba tylko przy pomocy zmian wymiarow pomieszczenia . Zdecydowanie pomagaja pulapki basowe.

jak je najłatwiej " zlokalizowac " ?

To akurat jest dosc latwe - generator przestrajany i mikrofon - w sumie dowolny, byle cos tam przenosil, bo przeciez nie chodzi o pomiary. Jak sie nagra przestrajany generator na jeden slad, to po obwiedni dosc dobrze widac, "gdzie".

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » środa 24 sie 2005, 07:04

To akurat jest dosc latwe - generator przestrajany i mikrofon - w sumie dowolny, byle cos tam przenosil, bo przeciez nie chodzi o pomiary. Jak sie nagra przestrajany generator na jeden slad, to po obwiedni dosc dobrze widac, "gdzie"....

Mozesz to objasnic troche jasniej ........ dziekuje :)

ODPOWIEDZ