Proporcje wymiarów pomieszczenia - pochyły sufit

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
silver_sound
Re: Proporcje wymiarów pomieszczenia - pochyły sufit

Post autor: silver_sound » poniedziałek 01 sie 2005, 16:54

Witam

Pochyły sufit nie jest wadą , zpunktu widzenia adaptacji akustycznej, a zaletą.

Przynajmniej jedna z ewentualnych fal stojących jest już "z głowy".

Pozostaja ci do opanowania jeszcze dwie, wynikające z szerokośći i długości pomieszczenia.

To co pisze tyczy najniższych częstotliwości pasma akustycznego, bo adaptacje dla wyższych zakresów polega na wytłumieniu ścian.

Myślę , że znajdziesz dużo wiedzy na ten temat w literaturze zaproponowanej przez kolegę, przy okazji tematu z miękką płyta pilśniową, który funcjonuje "równolegle" do tego tematu na forum.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Kalamb

Post autor: Kalamb » wtorek 02 sie 2005, 01:31

...Witam!

Wiem, że w celu uzyskania optymalnych warunków odsłuchowych wymiary pomieszczenia powinny mieć odpowiednie proporcje. Informacje jakie znalazłem na ten temat traktują o pomieszczeniu o kształcie prostopadłościanu. Natomiast nie wiem jak spojrzeć na to zagadnienie w momencie gdy sufit jest pochylony pod kątem ok. 30 stopni względem podłogi. Pominąć relacje podoga - sufit i martwić się tylko o pozostałe wymiary? Mógłby ktoś przybliżyć to zagadnienie?

Pozdro...

preferowane wzorcowe proporcje 1:1.14:1.39 (dla małych pomieszczeń 10×13.9×11.4 [szer× dł× wys] podane w stopach) i 1:1.6:2.33 (dla większych pomieszczen 10×23×16 podane w stopach).

pochylony sufit wskazany pod warunkiem,że będziesz umiejscowiony przodem do spadku , konieczne zagięcie konstrukcyjne scian bocznych z przodu i scięcie narożników z tyłu

Kalamb

Post autor: Kalamb » wtorek 02 sie 2005, 02:44

......preferowane wzorcowe proporcje 1:1.14:1.39 (dla małych pomieszczeń 10×13.9×11.4 [szer× dł× wys] podane w stopach) i 1:1.6:2.33 (dla większych pomieszczen 10×23×16 podane w stopach)...

No właśnie ja to wiem. Chyba się troszkę nie zrozumieliśmy. Ja znam te proporcje. Ale one się tyczą pomieszczenia o kształcie prostopadłościanu. Ale jak mam pochylony sufit, to nie mogę określić wysokości pomieszczenia (skrajnie: 2m i 3m), przez co nie mogę stwierdzić w jakich proporcjach ma się ta wielkość do szerokości i długości. Jeśli byśmy chcieli zbudować pomieszczenie, w którym nie byłoby równoległych ścian, to jak określić jego ogólny kształt? Skoro nie moge jednoznacznie określić wysokości pomieszczenia.. a proporcje mówią 1:1.14:1.39 to mam pominąć kwestię wysokości i sprawdzić tylko czy szerokość i długość są w proporcjach 1.14:1.39? Czy może jakoś uśrednić wysokość (to wydaje się być pozbawione sensu)?...

Chyba się faktycznie nie zrozumieliśmy.Wymiary te określają proporcje pomieszczenia bez uwzględnienia geometrii ustrojów akustycznych.tzw.control room w kształcie prostopadłościanu nie ma sensu i wiadomo dlaczego.proporcje są pozycją wyjsciową do wpisania w nie dokładnie obliczonego pomieszczenia zbudowanego z ustrojow akustycznych( jednym z elementów może być odpowiednio pochylony sufit)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » wtorek 02 sie 2005, 10:10

...Witam!

Wiem, że w celu uzyskania optymalnych warunków odsłuchowych wymiary pomieszczenia powinny mieć odpowiednie proporcje. Informacje jakie znalazłem na ten temat traktują o pomieszczeniu o kształcie prostopadłościanu. Natomiast nie wiem jak spojrzeć na to zagadnienie w momencie gdy sufit jest pochylony pod kątem ok. 30 stopni względem podłogi. Pominąć relacje podoga - sufit i martwić się tylko o pozostałe wymiary? Mógłby ktoś przybliżyć to zagadnienie?

Pozdro...

Rozumiem, ze to pomieszczenie juz istnieje, wiec czemu tak absorbuje Cie temat proporcji? Jesli zamierzasz stawiac sciane, zeby dojsc do tych najlepszych, to w tym przypadku mozesz swobodnie skupic sie tylko na pozostalych wymiarach.

ODPOWIEDZ