Proste pytania o Pro Tools'y....

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Humbucker
Proste pytania o Pro Tools'y....

Post autor: Humbucker » sobota 30 lip 2005, 13:45

Pierwsze moje proste pytanie brzmi: jak zrobic zeby pluginy wyswietlaly sie w kolejnosci alfabetycznej a nie tak chaotycznie? (pro tools 6.1 win xp)

Druga sprawa wydaje sie tez prosta. Chodzi o ten edytor midi. Jak zagescic ta siatke GRID? Chce ulozyc w tym perke i potrzebuje czasem szybkie przejscie zrobic a tam sie nie da wcisnac w srodek tej siatki bo nuta tworzy sie na samym poczatku danej komórki. Nie wiem za bardzo jak to prosto wytlumaczyc, ale mam nadzieje ze ktos zrozumie i mi pomoze :)

Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Proste pytania o Pro Tools'y....

Post autor: Kuma » poniedziałek 01 sie 2005, 13:16

...Pierwsze moje proste pytanie brzmi: jak zrobic zeby pluginy wyswietlaly sie w kolejnosci alfabetycznej a nie tak chaotycznie? (pro tools 6.1 win xp)

Druga sprawa wydaje sie tez prosta. Chodzi o ten edytor midi. Jak zagescic ta siatke GRID? Chce ulozyc w tym perke i potrzebuje czasem szybkie przejscie zrobic a tam sie nie da wcisnac w srodek tej siatki bo nuta tworzy sie na samym poczatku danej komórki.

Z gory dzieki.

Pozdrawiam. ...

Hm, używam wersji 6.4 i tam jest tak, że u góry lekko po lewej jest pokazana wartość grid'a(z symbolem nutki), a na prawo od tego jest rozwijane menu w którym tę wartość się ustawia.

Po drugie można zaznaczyć "sleep" na przyciskach całkiem po lewej co spowoduje wyłączenie wyrównywania do siatki.

Co do pluginów, to w tej wersji (6.4) wyświetlaja się grupy typu EQ, dynamics itd. i po rozwinięciu grupy same pluginy są w kolejności alfabetycznej. Wobec powyższego nawet nie próbowałem patentu który działa w Cubase - oddzielne foldery dla każdego producenta lub np. typu wtyczki tak jak we wspomnianym PT.

A wracajac do midi, to ProTools nie jest raczej idealnym partnerem, zwłaszcza jesli chodzi o bębny. Ale oczywiście "cośtam" porobic można

pozdr
[addsig]
bębniarz

ODPOWIEDZ