Roland JUNO-D - problem z MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
TheCICHY
Roland JUNO-D - problem z MIDI

Post autor: TheCICHY » poniedziałek 25 lip 2005, 17:16

Witam!

Jakiś czas temu nabyłem Rolanda JUNO-D. Od razu chciałem go podłączyć do komputera jednak udało się to w połowie. Mianowicie syntezator otrzymuje wszystkie rozkazy i ładnie wygrywa pliki MIDI (w Windowsie jak i w programie Sonar). Nie działa to natomiast w drugą stronę, syntezator nic nie wysyła (albo komputer nic nie odbiera), w Sonarze nie miga nawet dioda aktywności MIDI Input (Output miga jak leci jakiś mid). Sprawdzałem już wszystkie ustawienia kanałów Recieve i Transmit w syntezatorze, oraz podłączałem rożne kable MIDI (w komputerze mam kartę Sound Blaster PCI128 a kabel z transoptorem firmy Vivanco, nowy). Jakikolwiek program do obsługi MIDI nie otrzymuje sygnału od syntezatora... Co mam zrobić? Może ktoś się zetknął z tym problemem... Pomóżcie!

--

TheCICHY

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Roland JUNO-D - problem z MIDI

Post autor: Groover » poniedziałek 25 lip 2005, 18:51

...Witam!

Jakiś czas temu nabyłem Rolanda JUNO-D. Od razu chciałem go podłączyć do komputera jednak udało się to w połowie. Mianowicie syntezator otrzymuje wszystkie rozkazy i ładnie wygrywa pliki MIDI (w Windowsie jak i w programie Sonar). Nie działa to natomiast w drugą stronę, syntezator nic nie wysyła (albo komputer nic nie odbiera), w Sonarze nie miga nawet dioda aktywności MIDI Input (Output miga jak leci jakiś mid). Sprawdzałem już wszystkie ustawienia kanałów Recieve i Transmit w syntezatorze, oraz podłączałem rożne kable MIDI (w komputerze mam kartę Sound Blaster PCI128 a kabel z transoptorem firmy Vivanco, nowy). Jakikolwiek program do obsługi MIDI nie otrzymuje sygnału od syntezatora... Co mam zrobić? Może ktoś się zetknął z tym problemem... Pomóżcie!

--

TheCICHY...

Jak rozumiem, ustawiasz odpowiedni port MIDI IN w programie? Zapewne tak - stawiam więc na "walnięty" kabelek. Postaraj się pożyczyć skądś inny, a najlepiej wypożycz interfejs MIDI na USB. Z tymi "firmowymi" przejściówkami zdarzają się problemy. Niestety.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ