Podłączenie 2 klawiatur MIDI
Witam,
być może gdzieś już padła odpowiedź na takie pytanie , ale nie mogłem się doszukać.
Chciałbym podłączyć 2 klawiatury sterujące pod komputer , obie są wyposażone jedynie w port MIDI OUT (Proste tanie stare klawki)
Każda z nich miała by sterować oddzielnym soft synthem.
I teraz główne pytanie , czy potrzebny do tego będzie interfejs z dwoma portami Midi In, czy też można to rozwiązać również w inny sposób?
Jeżeli istnieje inna metoda będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
być może gdzieś już padła odpowiedź na takie pytanie , ale nie mogłem się doszukać.
Chciałbym podłączyć 2 klawiatury sterujące pod komputer , obie są wyposażone jedynie w port MIDI OUT (Proste tanie stare klawki)
I teraz główne pytanie , czy potrzebny do tego będzie interfejs z dwoma portami Midi In, czy też można to rozwiązać również w inny sposób?
Re: Podłączenie 2 klawiatur MIDI
...Każda z nich miała by sterować oddzielnym soft synthem.
I teraz główne pytanie , czy potrzebny do tego będzie interfejs z dwoma portami Midi In, czy też można to rozwiązać również w inny sposób?...
Interfejs 2x MIDI In only
I teraz główne pytanie , czy potrzebny do tego będzie interfejs z dwoma portami Midi In, czy też można to rozwiązać również w inny sposób?...
Interfejs 2x MIDI In only

Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
MIDI Merge Box (np. Midiman) pozwala na sumowanie komunikatów z więcej niż jednego urządzenia. Ale jeżeli masz komputer to prawdopodobnie masz Game Port na płycie i drugi port w karcie audio... Zawsze to taniej niż wspomniany MIDI Merge Box. A jak nie - to tak jak wspomniał mój przedmówca, interfejs z dwoma portami MIDI (np. na USB).
Jacek
MIDI Merge Box (np. Midiman) pozwala na sumowanie komunikatów z więcej niż jednego urządzenia. Ale jeżeli masz komputer to prawdopodobnie masz Game Port na płycie i drugi port w karcie audio... Zawsze to taniej niż wspomniany MIDI Merge Box. A jak nie - to tak jak wspomniał mój przedmówca, interfejs z dwoma portami MIDI (np. na USB).
Jacek
Ale jeżeli masz komputer to prawdopodobnie masz Game Port na płycie i drugi port w karcie audio...
Chyba naj(tańsze)lepsze rozwiazanie.. u mnie chodzi całkiem bezproblemowo.. albo dodaj jakąś drugą najzwyczajniejszą karta.. pozdr:)
Chyba naj(tańsze)lepsze rozwiazanie.. u mnie chodzi całkiem bezproblemowo.. albo dodaj jakąś drugą najzwyczajniejszą karta.. pozdr:)
Podłączę się ze swoim problemem.
Problem tkwi... od poczatku:klawiatury sterującej nie używałem od jakiegoś miesiąca,w międzyczasie zaginął mi kabel za pomocą którego podłączalem ją do komputera din--> port joysticka.Ostatnio kupiłem nowy kabel,podłączam i nic.Klawiatura nie działa!Nie chodzi tu braku wysyłania komunikatów midi tylko o brak zasilania w klawiaturze która zasilana jest z kompa.Pogrzebałem w kompie-zero rezultatów,organoleptycznie sprawdziłem wtyczkę din czy podaje napiecie z kompa-coś wyczuwam
(klawiatura zasilana napięciem 9V),czy rzeczywiście jest tam 9 V nie wiem bo nie mam miernika
Rozkręciłem wreszcie klawiaturę i nie widzę żadnych uszkodzeń... już sam nie wiem
Nie mam zasilacza pod ręką,żeby sprawdzić czy to wina komputera czy może klawiatury.Tak na wszelki wypadek pytam Was drodzy koledzy.Mająć Xp pro,stery kx pominąłem może jakąś opcje jeśli chodzi o ustawienia w sytemie?Od ostatniego razu gdy jej używałem nic nie "zmieniałem" preferencjach.Jak Wy to widzicie?
[addsig]
Problem tkwi... od poczatku:klawiatury sterującej nie używałem od jakiegoś miesiąca,w międzyczasie zaginął mi kabel za pomocą którego podłączalem ją do komputera din--> port joysticka.Ostatnio kupiłem nowy kabel,podłączam i nic.Klawiatura nie działa!Nie chodzi tu braku wysyłania komunikatów midi tylko o brak zasilania w klawiaturze która zasilana jest z kompa.Pogrzebałem w kompie-zero rezultatów,organoleptycznie sprawdziłem wtyczkę din czy podaje napiecie z kompa-coś wyczuwam

[addsig]
-->play your reason system<--
Walnęło koledze na czajnik? Od kiedy to zasila się cokolwiek przez standardowe łącze MIDI? A czy to tak ciężko przy okazji napisać co to za klawiatura? Chyba, że kolega myśli, iż wszyscy mają takie same? A skoro tak, to zwracam honoryzację. Normalnie czeski cyrk

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...Walnęło koledze na czajnik? Od kiedy to zasila się cokolwiek przez standardowe łącze MIDI? A czy to tak ciężko przy okazji napisać co to za klawiatura? Chyba, że kolega myśli, iż wszyscy mają takie same? A skoro tak, to zwracam honoryzację. Normalnie czeski cyrk
...
...być może i walnęło...
Klawiatura nie gra roli bo to leciwy model mało znany...
[addsig]

...być może i walnęło...

[addsig]
mysza, obawiam się, że popełniasz zasadniczy błąd. tradycyjny kabel midi podłączany do portu joysticka to tylko kabel sygnałowy. Nie ma prawa być nim przesyłane żadne zasilanie, co więcej cała transmisja powinna być izolowana optycznie (w takim kabelku jest optoizolator) - takie są bezwzględne wymogi specyfikacji MIDI. Wprawdzie w gniazdku joysticka występuje napięcie stałe, ale ono nie jest w żaden sposób przekazywane do portu MIDI. Można sobie wyobrazić klawiaturę zailaną z portu joysticka, ale takie coś wymaga specjalnej konstrukcji kabla. Jeśli taki dedykowany kabel miałeś razem ze swoją klawiaturą i zgubiłeś go, to klops.
Z innej beczki - dziękuj opatrzności, że jeszcze żyjesz. Zasilacz komputera nie ma izolacji galwanicznej od sieci energetycznej i w zasadzie na obwodach wewnętrznych może występować potencjał fazy. Dotykanie językiem jakichkolwiek kabli podłączonych do komputera to ryzykowanie zgonem w trybie natychmiastowym
Z innej beczki - dziękuj opatrzności, że jeszcze żyjesz. Zasilacz komputera nie ma izolacji galwanicznej od sieci energetycznej i w zasadzie na obwodach wewnętrznych może występować potencjał fazy. Dotykanie językiem jakichkolwiek kabli podłączonych do komputera to ryzykowanie zgonem w trybie natychmiastowym
...Klawiatura nie gra roli bo to leciwy model mało znany...
I ja też nie z tych co im się wylewało z pampersów na DX7. Ponawiam pytanie, co to za klawisz? Może pomogiem.
I ja też nie z tych co im się wylewało z pampersów na DX7. Ponawiam pytanie, co to za klawisz? Może pomogiem.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...mysza, obawiam się, że popełniasz zasadniczy błąd. tradycyjny kabel midi podłączany do portu joysticka to tylko kabel sygnałowy. Nie ma prawa być nim przesyłane żadne zasilanie, co więcej cała transmisja powinna być izolowana optycznie (w takim kabelku jest optoizolator) - takie są bezwzględne wymogi specyfikacji MIDI. Wprawdzie w gniazdku joysticka występuje napięcie stałe, ale ono nie jest w żaden sposób przekazywane do portu MIDI. Można sobie wyobrazić klawiaturę zailaną z portu joysticka, ale takie coś wymaga specjalnej konstrukcji kabla. Jeśli taki dedykowany kabel miałeś razem ze swoją klawiaturą i zgubiłeś go, to klops.
Z innej beczki - dziękuj opatrzności, że jeszcze żyjesz. Zasilacz komputera nie ma izolacji galwanicznej od sieci energetycznej i w zasadzie na obwodach wewnętrznych może występować potencjał fazy. Dotykanie językiem jakichkolwiek kabli podłączonych do komputera to ryzykowanie zgonem w trybie natychmiastowym...
Takiej odpowiedzi oczekiwałem!Nie wziąłem pod uwagę tego,że ten kabel był właśnie dedykowany do tej klawiatury.A jeśli chodzi o sprawdzanie językiem napięcia, to byłem juz tak zdenerwowany,że nie brałem tego pod uwagę(wiedząc o tym)
Dla zaspokojenia ciekawości Pewu podam,że ta klawiatura to Target Sound Line MK149.
[addsig]
Z innej beczki - dziękuj opatrzności, że jeszcze żyjesz. Zasilacz komputera nie ma izolacji galwanicznej od sieci energetycznej i w zasadzie na obwodach wewnętrznych może występować potencjał fazy. Dotykanie językiem jakichkolwiek kabli podłączonych do komputera to ryzykowanie zgonem w trybie natychmiastowym...
Takiej odpowiedzi oczekiwałem!Nie wziąłem pod uwagę tego,że ten kabel był właśnie dedykowany do tej klawiatury.A jeśli chodzi o sprawdzanie językiem napięcia, to byłem juz tak zdenerwowany,że nie brałem tego pod uwagę(wiedząc o tym)

Dla zaspokojenia ciekawości Pewu podam,że ta klawiatura to Target Sound Line MK149.

[addsig]