Nagrywanie gitary akustycznej - dwa czy jeden mic?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Bartos
Nagrywanie gitary akustycznej - dwa czy jeden mic?

Post autor: Bartos » niedziela 17 lip 2005, 00:39

Witam

Pytanie niby proste - ale postanowilem je zadac, poniewaz mam dosc specyficzne warunki. Po pierwsze: dwa mikrofony. Studio Projects B1 oraz Behringera B3. Pytanie: czy warto nagrywac akustyka dwoma trosze roznymi mikrofonami, czy lepiej znalezc lepsze ustawienie z jednym? I wlasnie co do ustawienia... slyszalem, ze przy jednym mikrofonie najlepiej szukac optymalnego miejsca pomiedzy glowka a pudlem. A co z odlegloscia np? Czy bardziej doswiadczeni koledzy mogliby podzielic sie doswiadczeniami?

dzieki za wyrozumialosc i pozdrawiam serdecznie :)

Bjortos

Awatar użytkownika
DeEs

Re: Nagrywanie gitary akustycznej - dwa czy jeden mic?

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 02:19

...Witam

Pytanie niby proste - ale postanowilem je zadac, poniewaz mam dosc specyficzne warunki. Po pierwsze: dwa mikrofony. Studio Projects B1 oraz Behringera B3. Pytanie: czy warto nagrywac akustyka dwoma trosze roznymi mikrofonami, czy lepiej znalezc lepsze ustawienie z jednym? I wlasnie co do ustawienia... slyszalem, ze przy jednym mikrofonie najlepiej szukac optymalnego miejsca pomiedzy glowka a pudlem. A co z odlegloscia np? Czy bardziej doswiadczeni koledzy mogliby podzielic sie doswiadczeniami?

dzieki za wyrozumialosc i pozdrawiam serdecznie :)

Bjortos...

Jak masz dobrą akustykę pomieszczenia to jeden mikrofon na gitarę drugi na ambience pomieszczenia - a później kombinuj z proporcjami.... a tak w ogóle to skoro zadajesz takie pytania to chyba raczej jesteś na poziomie uczenia się , a w takich przypadkach im mniej mikrofonów tym mniej okazji do spartolenia czegoś.

Pozdro

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 17 lip 2005, 09:06

Jak masz dobrą akustykę pomieszczenia to jeden mikrofon na gitarę drugi na ambience pomieszczenia - a później kombinuj z proporcjami.... a tak w ogóle to skoro zadajesz takie pytania to chyba raczej jesteś na poziomie uczenia się , a w takich przypadkach im mniej mikrofonów tym mniej okazji do spartolenia czegoś.

Pozdro

...

no jasne - uczymy sie cale zycie :D Hehe - a powaznie to faktycznie pierwszy raz musze naprawde dobrze nagrac taka gitare. Narazie pojezdzilem troche mikrofonem w okol i metoda eksperymentalna ustawilismy mic`a na wysokosci polaczenia gryfu z pudlem (no.. moze bardziej w kierunku gryfu) - co zauwazylem - potwornie wazny jest kat! Nie lapiemy pod katem prostym, tylko mikrofon skierowalismy bardziej w pudlo. Aha - no i łapie Behringer.. wlasciwie ten mikrofon ma spokojniejsza gore niz B1, ale to nie jest swiadoma decyzja. Moze nagrywac na dwa i potem wybierac? :)

Akustyka nie jest dobra - raczej staram sie ja "wyeliminowac".

pozdr.

bjotros

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 17 lip 2005, 10:55

W zalezności od zastosowania - skoro masz te mikrofony eksperymentuj. Ja osobiście uważam że gitara brzmi pełniej nagrywana dwoma mikrofonami ustawionymi jeden bardziej na gryf drugi na pudło rezonansowe. Nie da się tego uzyskać dublując ściezki z jednego mikrofonu, ani poprzez chorus, a zawsze można nagrywać na osobne ścieżki a nie mieszać na jednej - pozostaje wybór co dalej z tym robić.

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 17 lip 2005, 11:47

Dobry efekt daje ustawienie mikrofonu na mostek albo troszkę na lewo od mostka (na lewo to znaczy w kierunku otworu rezonansowego).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Ryba

Post autor: Ryba » niedziela 17 lip 2005, 12:05

A ja polecam artykuł z EiS z 11.11.2002 o nagrywaniu git akustycznej .Prosto , z obrazkami ,plus pliki dźwiekowe na dołączonym cd .

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 17 lip 2005, 13:16

Ja kiedyś nagrałem trzema mikrofonami. Jeden na 12 progu a dwa w odległości 1 m po lewej i po prawej. W miksie dominował ten ze środka a te po bokach dałem ciszej i z różną korekcją. Wyszło bardzo gęsto i przestrzennie

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » niedziela 17 lip 2005, 13:21

Czy ten akustyk ma aktywny układ wzmocnienia, albo czy masz możliwość pożyczenia takowego? Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to mikrofon + linia. Ilość mikrofonów to już kwestia testów. Dzięki linii dźwięk robi się wyrazistszy, a mikrofony ładnie zbierają reakcję pomieszczenie (pamietaj, żeby nie zabijać" jej zupełnie, bo nie osiągniesz dobrego efektu. Co do technik mikrofonowych, to nawet 3 mikrofony dobrze rozstawione sprawdzają się świetnie. Reasumując dobrze by było gdybyś mógł załatwić układ aktywny jeśli nie masz, wtedy mikrofon może być bardziej zbliżony do gryfu i niwelujesz w ten sposób niechciane efekty z zewnątrz. Na mikrofonie ścinasz wszystko poniżej 130 Hz. Podobnie robisz gdy używasz dwóch mikrofonów bez linii. Behringerem możesz zebrać pudło z nastawieniem na wydatny dół i pełny środek, a SP przy gryfie całą resztę. uważać tylko na wszystkie slide'y niechciane
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » niedziela 17 lip 2005, 15:44

uważać tylko na wszystkie slide'y niechciane...

Zależy dla kogo. Ja uważam, że to co się dzieje przy palcach (slide'y i inne "przeszkadzajki") dodaje największego uroku brzmieniu gitary. Tak samo jest z innymi instrumentami, np. z fletem. Słyszałem, że niektórzy jak nagrywają flet, wkładają dodatkowy mikrofon do środka, żeby wyciągnąć to co się dzieje wewnątrz instrumentu, czyli przepływ powietrza itp.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » niedziela 17 lip 2005, 17:35

...uważać tylko na wszystkie slide'y niechciane...

Zależy dla kogo. Ja uważam, że to co się dzieje przy palcach (slide'y i inne "przeszkadzajki") dodaje największego uroku brzmieniu gitary. Tak samo jest z innymi instrumentami, np. z fletem. Słyszałem, że niektórzy jak nagrywają flet, wkładają dodatkowy mikrofon do środka, żeby wyciągnąć to co się dzieje wewnątrz instrumentu, czyli przepływ powietrza itp....

Dość istotną rolę w mojej wypowiedzi odegrał przymiotnik "niechciane". Kontrolowanie efektów takich jak slide jest bardzo trudne. Jestem raczej fanem oddawania jak najwierniejszego brzmienia instrumentów...
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

ODPOWIEDZ