Wejście - wyjścia cyfrowe
W karcie dzwiękowej mam dwie pary optyczne 2, i drugie coaxial
chciałbym wiedzieć czy jeżeli zrezygnuje z optycznego a bede korzystał z tego drugiego to zdegraduje mi w jakis sposób sygnał czy niema to żadnej różnicy z którego się korzysta. Jakiego kabla trzeba użyć aby móc korzystać z tego drugiego (wygląda to na cinch) ale domyslam się że to jest co innego, jak to się nazywa.
chciałbym wiedzieć czy jeżeli zrezygnuje z optycznego a bede korzystał z tego drugiego to zdegraduje mi w jakis sposób sygnał czy niema to żadnej różnicy z którego się korzysta. Jakiego kabla trzeba użyć aby móc korzystać z tego drugiego (wygląda to na cinch) ale domyslam się że to jest co innego, jak to się nazywa.
Re: Wejście - wyjścia cyfrowe
To się chyba źle domyślasz.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
...To się chyba źle domyślasz....
Chciało ci się tego posta pisać?
Chciało ci się tego posta pisać?
Dlatego mi sie wydaje że to niemoże być czinch bo czinche zawsze w sereo są dwie a tu jedna jest out druga in i niemoge sobie wyobrazić jak sygnał stereo może pójść pojedyńczą czinchą i wrócić.
Czy ktoś pomoże?
Czy ktoś pomoże?
Ja Tobie pomogłem a Ty mnie jeszcze opieprzasz! ;) Po prostu to jest sygnał cyfrowy i można kabelkiem przesłać nawet 6 kanałów. Jak nie możesz tego zrozumieć to podam coś w miarę "analogicznego" - przez zwykły kabelek analogowo można przesłać tylko 1 rozmowę, a przez światłowód niewyobrażalną ich ilość. :)
Pozdrawiam,
Dawid
Pozdrawiam,
Dawid
Jak nie możesz tego zrozumieć to podam coś w miarę "analogicznego" - przez zwykły kabelek analogowo można przesłać tylko 1 rozmowę, a przez światłowód niewyobrażalną ich ilość. :)
akurat tutaj się mylisz: przez zwykły kabelek analogowo też można przesłać dużą liczbę rozmów, korzysta się z tzw. zwielokrotnienia częstotliwościowego. Dzięki temu całe sieci telefoniczne w małych miejscowościach można było obsłużyć pojedynczą linią napowietrzną.
akurat tutaj się mylisz: przez zwykły kabelek analogowo też można przesłać dużą liczbę rozmów, korzysta się z tzw. zwielokrotnienia częstotliwościowego. Dzięki temu całe sieci telefoniczne w małych miejscowościach można było obsłużyć pojedynczą linią napowietrzną.
...Jak nie możesz tego zrozumieć to podam coś w miarę "analogicznego" - przez zwykły kabelek analogowo można przesłać tylko 1 rozmowę, a przez światłowód niewyobrażalną ich ilość. :)
akurat tutaj się mylisz: przez zwykły kabelek analogowo też można przesłać dużą liczbę rozmów, korzysta się z tzw. zwielokrotnienia częstotliwościowego. Dzięki temu całe sieci telefoniczne w małych miejscowościach można było obsłużyć pojedynczą linią napowietrzną....
Ja wiedziałem że tak będzie ;). Oczywiście, ale ogólnie wiadomo o co chodzi :). Może się mylę, ale w takim przypadku tracimy coś na jakości (chodzi mi przede wszystkim o posmo przenoszenia)?
akurat tutaj się mylisz: przez zwykły kabelek analogowo też można przesłać dużą liczbę rozmów, korzysta się z tzw. zwielokrotnienia częstotliwościowego. Dzięki temu całe sieci telefoniczne w małych miejscowościach można było obsłużyć pojedynczą linią napowietrzną....
Ja wiedziałem że tak będzie ;). Oczywiście, ale ogólnie wiadomo o co chodzi :). Może się mylę, ale w takim przypadku tracimy coś na jakości (chodzi mi przede wszystkim o posmo przenoszenia)?
..."pojedyńczą czinchą"... :) przypomniała mi się chinka czikulinka czy jakoś tak...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Ok dzieki to z tym juz rozumiem ale czy jesli mam do wyboru dwa wyjscia coaxial i optyczne to miedzy nimi niema zadnej roznicy w jakosci przenoszenia danych?
Ja wiedziałem że tak będzie ;). Oczywiście, ale ogólnie wiadomo o co chodzi :). Może się mylę, ale w takim przypadku tracimy coś na jakości (chodzi mi przede wszystkim o posmo przenoszenia)?...
Nie do końca, przecież są pewne szerokości pasma przy których zakłada się, że przenosimy bezstratnie. Dla przytoczonego przykładu rozmowy telefonicznej to jest 4kHz, a metodą zwielokrotnienia częstotliwościowego możemy upchnąć w jednym kabelku takich czterokiloherzowych pasemek ile wlezie (przesunięcie widma odbywa się poprzez modulację, podobnie jak w radiofonii AM, a raczej jak w łączności krótkofalowej SSB). Nie ma zatem żadnych strat w porównaniu z nominalną szerokością pasma dla abonenta telefonii analogowej. Przepraszam za OT
Nie do końca, przecież są pewne szerokości pasma przy których zakłada się, że przenosimy bezstratnie. Dla przytoczonego przykładu rozmowy telefonicznej to jest 4kHz, a metodą zwielokrotnienia częstotliwościowego możemy upchnąć w jednym kabelku takich czterokiloherzowych pasemek ile wlezie (przesunięcie widma odbywa się poprzez modulację, podobnie jak w radiofonii AM, a raczej jak w łączności krótkofalowej SSB). Nie ma zatem żadnych strat w porównaniu z nominalną szerokością pasma dla abonenta telefonii analogowej. Przepraszam za OT