Dwie karty w komputerze

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cichydd
Dwie karty w komputerze

Post autor: cichydd » czwartek 23 cze 2005, 20:05

Chciałbym prosić o opinie osoby mające dwie różne karty dżwiękowe w swoim PC. Jedną multimedialną a drugą profesjonalną. Jakie układy są bezkonfliktowe ? Wiem że np karty E-mu nie współpracują z innymi, nawet z Audigy, co mnie dziwi. Czy np. Audiphile można użytkować jednocześnie z Audigy bez konfliktów ? Luub jakieś inne karty homerecordingowe ( semi-pro ) ?

Awatar użytkownika
netes

Re: Dwie karty w komputerze

Post autor: netes » czwartek 23 cze 2005, 20:31

...Chciałbym prosić o opinie osoby mające dwie różne karty dżwiękowe w swoim PC. Jedną multimedialną a drugą profesjonalną. Jakie układy są bezkonfliktowe ? Wiem że np karty E-mu nie współpracują z innymi, nawet z Audigy, co mnie dziwi. Czy np. Audiphile można użytkować jednocześnie z Audigy bez konfliktów ? Luub jakieś inne karty homerecordingowe ( semi-pro ) ?...

Zastanawiam się tylko po co takie kombinacje ;), przecież pograć też można na semi-pro :). A myślę, że w takim wypadku najlepiej jakiś interfejs FireWire, w razie czego odpinasz i po kłopocie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 23 cze 2005, 20:37

Zastanawiam się tylko po co takie kombinacje ;), przecież pograć też można na semi-pro :). A myślę, że w takim wypadku najlepiej jakiś interfejs FireWire, w razie czego odpinasz i po kłopocie....

Moim zdaniem to własnie jest kombinacja. Niby dlaczego nie mogłyby sobie pracowac dwie karty jednocześnie ? To tylko kwestia chęci programistów piszących sterowniki. Pamietam ze Waveterminal miał nawet specjalną złączkę do spięcia z SB Live.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 23 cze 2005, 20:41

...Chciałbym prosić o opinie osoby mające dwie różne karty dżwiękowe w swoim PC. Jedną multimedialną a drugą profesjonalną. Jakie układy są bezkonfliktowe ? ...

Tak nie da rady. Musisz napisać konkretnie o jakie karty chodzi i na jakiej platformie.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 23 cze 2005, 20:59

Tak nie da rady. Musisz napisać konkretnie o jakie karty chodzi i na jakiej platformie....

Chodzi mi o kartę z przedziału 500 - 1000 zł która będzie bezkonfliktowo pracować na jednym kompie z Audigy 2. Platforma to Win XP, AMD Athlon XP VIA KT400. Myslę o Audiophile 2496 itp. Bardzo zależy mi aby karta miała wewnętrzne krosowanie sygnałów z tego względu odpada np. Echo MIA.

Grey

Post autor: Grey » czwartek 23 cze 2005, 21:03

...Tak nie da rady. Musisz napisać konkretnie o jakie karty chodzi i na jakiej platformie....

Chodzi mi o kartę z przedziału 500 - 1000 zł która będzie bezkonfliktowo pracować na jednym kompie z Audigy 2. Platforma to Win XP, AMD Athlon XP VIA KT400. Myslę o Audiophile 2496 itp. Bardzo zależy mi aby karta miała wewnętrzne krosowanie sygnałów z tego względu odpada np. Echo MIA....

U mnie przez chwilę chodził blaster 24 live wraz ze świetnym Waveterminalem 192X, nie bylo najmniejszych problemów.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 23 cze 2005, 21:43

....Chciałbym prosić o opinie osoby mające dwie różne karty dżwiękowe w swoim PC. Jedną multimedialną a drugą profesjonalną ...

... Wiem że np karty E-mu nie współpracują z innymi, nawet z Audigy, co mnie dziwi ...

A mnie by dziwił brak możliwości współpracy E-MU (0404, 1212M) z AUDIGY.

Z tego co wiem, obie karty MOGĄ współpracować. Było o tym niedawno w EiS.

Wiem również, że karty YAMAHA mogą współpracować z Creativami.

Czy jest sens stosowania dwóch kart. Moim zdaniem, gdy wynika to z potrzeby, jest nawet koniecznością. Przykład: chcemy używać soundfontów obsługiwanych sprzętowo - potrzebny jest wtedy jakiś Creative.

Istotną rzeczą jest, by karty miały swoje miksery. Należy również poszukać na stronach producentów lub w forumach informacji o konkretnych konfiguracjach.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » piątek 24 cze 2005, 00:09

Jeśli to może pomóc, to miałem w komputerze wspomnianą Audiophile 2496 razem z SB Live i nie było żadnych problemów na win 98, 2000, potem XP pro. W windowsowym panelu się wybierało kartę, a wtedy z grami Audiphile miewał czasem problemy. Teraz Audiophile zdaje się ma lepsze sterowniki, a SB Live "zastąpił"(no niezupełnie, bo gdzie indziej wpięty ) M-box i też jest ok. Znaczy Cubase działa z obydwiema, ProTools wiadomo że nie

pozdr
[addsig]
bębniarz

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » piątek 24 cze 2005, 01:16

U mnie Audigy2 (do sf2) i Julia@. Zero problemów.

Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Marck9

Post autor: Marck9 » piątek 24 cze 2005, 08:19

...U mnie Audigy2 (do sf2) i Julia@. Zero problemów.

U mnie też.
Marck9 - Warszawa

ODPOWIEDZ