Wypukła czy wklęsła?
jaka róznica w dzwieku jest miedzy membraną głosnika basowego z wypukłym srodkem od membrana ze srodkime wklesłym |??

...quattro...
Re: Wypukła czy wklęsła?
...jaka róznica w dzwieku jest miedzy membraną głosnika basowego z wypukłym srodkem od membrana ze srodkime wklesłym |??
...
Wypukła jest bardziej wypukla od wklęsłej.

Wypukła jest bardziej wypukla od wklęsłej.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
człowieku jak do tego doszedłes
no popatrz sam na ot nie wpadłem
dzieki za info ...PS : ktoś kompetentny odpowie na moje pytanie

...quattro...
...no popatrz sam na ot nie wpadłem...
Pewnie kiepski dzionek masz dzisiaj, a raczej już miałes.
Pewnie kiepski dzionek masz dzisiaj, a raczej już miałes.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Dobra dzieki dowiedizalme się tego co chciałem ...temat uwazam za zamkniety :) dzieki
...quattro...
- AlfonsoRodeo
wystep[uja jeszcze w przyrodzie glosniki basowe z plaska membrana (jak np. w systemie X-Line Electro-Voice'a), ale tam spowodowane jest to potrzeba stworzenia tscianek tuby dla MF.
ta...bywały równiez z membrana płaska kwadratowa(sony)
...ta...bywały równiez z membrana płaska kwadratowa(sony)...
Ok. 10 lat temu Niemieckie laboratoria (niestety nie pamiętam, jakiej firmy) wyprodukowały "głośnik idealny", którego membrabna miała kształt kuli.
Z tego co wiem, lecz (teoretycznie - bo nie słyszałem osobiście) pulsująca sfera potrafi najwierniej oddać zapisany na nośniku dźwięk. Dlaczego?? Ponieważ emituje dźwięk we wszystkich kierunkach, a nie w jednym jak to się dzieje w przypadku tradycyjnego głośnika.
Wyjaśnienie jest o tytleż proste, co niemal niemożliwe do zrealizowania.
Ok. 10 lat temu Niemieckie laboratoria (niestety nie pamiętam, jakiej firmy) wyprodukowały "głośnik idealny", którego membrabna miała kształt kuli.
Z tego co wiem, lecz (teoretycznie - bo nie słyszałem osobiście) pulsująca sfera potrafi najwierniej oddać zapisany na nośniku dźwięk. Dlaczego?? Ponieważ emituje dźwięk we wszystkich kierunkach, a nie w jednym jak to się dzieje w przypadku tradycyjnego głośnika.
Wyjaśnienie jest o tytleż proste, co niemal niemożliwe do zrealizowania.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!